NVDA 2013.1 ute

En ny version av gratisskärmläsaren NVDA är nu ute. De viktigaste nyheterna i version 2013.1 är:
– En helt ny tangentbordslayout för bärbara datorer
– Grundläggande stöd för Microsoft Powerpoint
– STöd för sk. långa beskrivningar på webbsidor
– Stöd för inmatning av text med punktdisplayer som man kan skriva med.

Dessutom har några nya punktdisplayer kommit till på listan över displayer som stöds, små tillägg har gjorts och naturligtvis har en hel del buggar korrigerats.

NVDA 2013.1 kan laddas ner här.

Podcast: Fuj:tech Sounddisc

I den här cirka nioo minuter långa podcasten berättar jag om Fuj:tech sounddisc, en liten och behändig högtalare, som man kan använda tillsammans med t.ex. sin telefon, MP3-spelare eller vilken aparat som helst som har ett uttag för 3,5 millimeters kontakter.

Sounddisc kan tyvärr vara svår att få tag på, men åtminstone via www.verkkokauppa.com får man den. Jag tror nog att man kan köpa produkter via Verkkokauppa åtminstone på engelska – kanske till och med på svenska och få dem skickad till sig i Sverige.

Jag är alltså från Finland och jag hoppas att jag har använt godtyckliga svenska termer. Jag tar gärna emot respons över mina texter och podcasts, framför allt i fall något förblir oklart.

The Qube – en annorlunda Twitter-klient för Windows

The Qube är en Twitter-klient, vilken jag varmt rekommenderar för den som kör Windows och använder Twitter aktivt.
Om någon har hört talas om Qwitter, så är The Qube samma program, men det är andra personer som har hand om utvecklingen. Programmet har öppen källkod, men han som i tiderna skapade Qwitter drog sig ur huvudansvaret och därför har programmet bytt namn.

Det speciella med The Qube är att man inte hanterar programmet i något enskillt fönster, utan man använder kortkommandon för att t.ex. läsa tweets. Därför kan man enkelt kolla sin Twitter oberoende av i vilket fönster man befinner sig, vilket i mitt tycke är jättepraktiskt.
The Qube kommunicerar alltså direkt med skärmläsaren och ingenting synns på skärmen när man t.ex. läser tweets. Många av funktionerna har sina egna dialogrutor som är helt normala.

Man kan göra allt vesäntligt med The Qube, såsom att börja eller sluta följa användare, göra Twitter-listor, göra hashtag-sökningar samt natuligtvis läsa och skriva tweets, svara på tweets, retweeta och skicka privata meddelanden (Direct Message).
The Qube finns översatt till ett antal språk, inklusive engelska, men tyvärr inte på svenska.

The Qube fungerar med JAWS, NVDA, Window-Eyes, System Access samt SuperNova och kan dessutom användas direkt via Sapi5.
Som tidigare framgått, är The Qube gjort för synskadade och tillgängligheten är i sig helt fullständig. Men detta betyder inte att The Qube för alla skulle vara det bästa alternativet.
Man måste nämligen lära sig ganska många kortkommandon. Eftersom programmet inte har någon egentlig meny, finns det inte ens alternativ. Men när man en gång har lärt sig de viktigaste kortkommandona, är det i mitt tycke ett stort nöje att använda programmet.
En annan nackdel med The Qube är att det använder ganska mycket RAM-minne i anspråk.
Men för en Twitter-användare som söker en bra och tillgänglig klient att använda i windows och som kanske vill testa något nytt och lite annorlunda, rekommenderar jag varmt The Qube.

Här en länk till projektets hemsida, från vilken man kan ladda ner The Qube:
http://www.quartzprojects.co.uk/
Och här en länk till programmets dokumentation, som faktiskt är bra, omän naturligtvis på engelska:
http://www.quartzprojects.co.uk/Readme.html

Twittra på!