Reflektioner på Victor Reader Stream 2

Som vi redan tidigare har skrivit här på bloggen så har den nya daisyspelaren Victor Reader Stream 2 kommit till Sverige. Jag har köpt den och ska nu ge några reflektioner på den.

Första intrycken

Den nya Streamen är om ordvitsen tillåts lite mer strömlinjeformad än den större och känns därför lite skönare att ha i handen. Vad jag inte kan förstå är varför man har satt en liten skyddskåpa eller hur man nu ska uttrycka det av något plastmaterial som spelaren ligger i. Det var åtminstone vad jag tänkte första gången jag lade händerna på den nya Streamen, efter ett tag har jag nu förstått att skyddet nog kanske är rätt finurligt i alla fall för hela spelaren behöver ju inte bli smutsig och dammig som den första modellen lätt blev.

Uppspelning och ljud

Det första man märker när man börjar spela upp ljud med denna lilla apparat, är att man har lagt ner en hel del på att förbättra ljudet. Den gamla streamen hade en liten tanig högtalare som lämpade sig bäst om man inte ville störa grannarna utan hade sin Stream i sängen bredvid sig, med andra ord det var inte så mycket ljud som gick att pressa fram ur den. Den nya Streamen är kompetent när det kommer till ljud. Det är kanske ingen Hifi-spelare, men det ska det ju faktiskt inte vara heller, men man behöver verkligen inte några separata högtalare för den här spelaren, den gör sig hörd ändå.

Inladdning av SD-kort tycker jag går lite långsammare än på den gamla spelaren, men dock inte så sakta att man hinner bli galen av att vänta. Många av röstprompterna i spelaren har ersatts, inte till innehållet, men istället för en mänsklig röst har man nu lagt in Emil från Acapela att göra även röstinstruktionerna. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, det är ju inga stora saker precis, men nog tyckte i alla fall jag att det var charmigt med den norrländska dialekten på den samplade rösten.

Det externa ljudet

Hörlursingången på Stream 2 kan liksom på Humanwares andra spelare användas som ingång för externa högtalare. På några av de större modellerna jag haft tidigare stördes lyssningsintrycket av ett väldigt nätbrum, så inte på de små streamarna. Däremot lade jag märke till att åtminstone i min IPhone-docka som jag spelar ljudet genom ute i köket, så var nivån på den nya spelaren lägre än den var på den gamla streamen, vilket fick till följd att när min IPhone som jag laddade på samma gång som jag lyssnade talbok började tala om för mig diverse notiser så vrålade den som om det var fara å färde. Nå det var kanske en överdrift men det är i alla fall märkbart lägre nivå på ingången på Stream 2 och det går mig veterligen inte att göra något åt det, men är det så att jag har fel i detta vill jag gärna bli korrigerad.

Handhavandet med knappar och dylikt är riktigt trevligt, knapparna känns solida och inte sliddriga som de gärna kan vara på lite mindre apparater. Manövreringen är som vi redan nämnt lika som på den äldre Streamen men vissa saker har kommit till, som möjligheten att anpassa hur länge insomningstimern ska vara på.

Men nyheterna då?

Jo då nyheterna finns där. Bland annat kan nämnas att istället för att läsa att batterinivån är hög, låg eller väldigt låg så får man nu nivån i procent, Bra Humanware.

Som sagt, insomningstimern kan anpassas upp till 99 minuter, också bra.

Laddningen sker numera via Usb, trevligt och man har fått mer möjligheter att spela in i olika format som .wav och .mp3. Personligen, men detta är högst personligt, så kan jag inte riktigt förstå varför man vill spela in sina anteckningar i .wav-format, något mer anser jag inte att spelaren är kapabel att klara av. Det faktum att Streamen inte mig veterligen har en manuell inspelningsnivå eller möjlighet att koppla ifrån autovolymen gör att den i mina ögon inte duger som professionell inspelare, där finns det andra bättre alternativ som både är dyrare och billigare än Victor Reader Stream 2.

En ny funktion som jag hoppas mycket på i framtiden är möjligheten att koppla upp Streamen mot ett trådlöst nätverk. Detta ger möjligheter som åtminstone jag tycker är trevliga. I dagsläget kan man dock endast ta ner uppgraderingar till spelaren samt verifiera sin internetanslutning, men det är sagt att det ska komma mer när det gäller trådlöst nätverk, låt oss hoppas att inte Humanware bara lämnar den finessen åt sitt öde utan att de fortsätter se på vad man kan använda trådlöst nätverk till.

Sammanfattningsvis

Victor Reader Stream är en ny trevlig liten bekantskap med många kompetenta funktioner. Ljudet är betydligt bättre än i den gamla spelaren men utnivån från hörlurarna är något lägre när man använder dem som Line-in. Stream 2 har många nya trevliga funktioner och jag hoppas att de gör något åt anslutningen till trådlöst nätverk så man kan använda den funktionen fullt ut.

Läs mer om, och köp Victor Reader stream 2 här.

Roligt på OCR-fronten

Scanning och OCR, (optical character recognition) är en viktig del utav många synskadades liv. Vi kollar post, lägger in räkningar på vår internetbank, läser in den lokala restaurangens meny mm. I Windowsmiljön har det mer eller mindre självklara valet, om man inte har velat gå den synskadespecifika rutten varit Omnipage, som är ett stort och finessrikt program för OCR. På Macen har det också funnits ett par tre alternativ. De har inte varit så smärtfria att jobba med som Omnipage, men de har gjort sitt jobb med den äran. När jag började fnula med masen för en fem sex år sedan var det Readiris som gällde, men tillgängligheten i detta program genomgick en förändring och Readiris försvann till förmån för Abbyy Finereader Express. Denna app fungerar bra, men man ska vara medveten om att om man t.ex har en scanner från Canon, då är inte deras drivrutiners dialog för scanning 100 procent tillgänglig, egentligen är det två knappar som inte är tillgängliga, och en av dem är livsviktig för att man ska kunna skanna överhuvudtaget, det är den det står ”perform scan” på. Det har funnits omvägar förbi det här problemet t.ex att använda ett annat program, i det här fallet Vuescan för att skanna in själva filden för att sedan låta Abbyy göra jobbet att ocr-a den inscannade bilden och försöka få den till begriplig text.

Både Abbyy och Vuescan har haft sina tillkortakommanden. Abbyy Finereader Express har sitt strul med att Canonscannrar och dess mjukvara inte är tillgänglig till 100procent. Vuescan saknar in och kan även utföra ocr, på ett dokument, men resultatet i alla fall enligt min erfarenhet har inte varit lika bra som Abbyys. Om man använder Vuescan för att skanna in ett dokument och Abbyy finereader Express för att utföra OCR uppkommer dock ett annat problem, nämligen att programmen lämnar efter sig en massa skräp i form av bildfiler i .tif-format som man inte riktigt vet vad man ska göra med utan som bara ligger och tar upp utrymme. Fördelen är dock att man om man glömt vad man skannade in, eller om man förlorat ett inskannat dokument har man bildfilen kvar och kan skanna in den på nytt, men hur många gånger har man velat göra det? Dessutom, till skillnad mot Omnipage, så har inskanning, ocr och slutligen presentation skett i små steg och i olika program och det kan tidvis kännas smidigt för att inte säga klumpigt och framför allt tidsödande.

En ny aktör

Prizmo har tidigare funnits för IPhone och det har även funnits en version för Mac, som inte har varit speciellt tillgänglig, men i och med version 2 så har saker börjat hända  som är riktigt roliga.

Hela appen har nu gjorts tillgänglig för voiceoverandvändare, det är enkelt att utläsa vad som de olika knapparna gör. Alla steg i processen från att läsa in dokumentet från fil eller scanner eller till och med din IPhones kamera ansluten till appen sker i ett och samma program, dvs inget hoppande mellan olika program. Bra om man bara vill läsa in post och annan information man inte tänkt sig att spara.

En annan fördel med Prizmo är att man både kan skanna trådat och trådlöst, dvs har du en multifunktionsskrivare som kan skanna och skriva ut trådlöst så fungerar den trådlösa skanningen mycket bra. Resultatet av det du skannat kommer i ett ett separat fönster som inte hamnar i fokus, men med VO f2 f2 skiftar du enkelt fönster till där texten står. Vill du inte göra det, finns en knapp för tal, dvs Prizmo kan tala om för dig vad det står i ditt dokument, en positiv sak jag inte har sett i något annat program av denna typ för Mac.

Inte bara en dans på rosor

Det finns en del små lurigheter med Prizmo som man bör vara medveten om, till exempel att när du öppnar ett dokument för inskanning eller väljer en skanner eller kamera måste du, trots att filen ser ut att vara markerad dra musen till voiceoverpekaren, cmd+vo+f5 och sedan klicka (vo+skift+f5) för att märka filen, kameran eller skannern. Efter att detta är gjort är det bara att gå vidare i skanningsproceduren.

Jag har inte själv märkt detta, så den som gjort det får gärna kommentera här, men Prizmo tycks glömma bort vad man valt att scanna med om det är kamera eller skanner och vilken skanner det är. Bra om man vill vara flexibel men inte så bra om man vet att man har samma saker alltid.

Sammanfattning

Prizmo är en riktigt trevlig applikation för Mac som har många starka finesser. En av de stora fördelarna med denna app om du jämför med t.ex Abbyy Finereader Express är att alla steg från inskanning till uppläsning av dokument sker på ett och samma ställer, att du kan använda såväl trådade som trådlösa skanners samt att programmet med syntetiskt tal kan läsa upp ditt färdigskannade dokument. Det ska också gå att skanna många sidor åt gången men det vet jag ännu inte hur det funkar.

Nackdelarna är att processen för att välja filer eller kamera/skanner är komplicerad, dock inte överkomplicerad och att åtminstone i mitt fall med en HP Laserjet 100 Pro gmultifunktionsskrivare gick det lite långsamt att skanna saker om man jämför med t.ex Abbyy Finereader Express.

Prizmo hittar du här

Spotify på min mac? – du drömmer!

Spotify – en omöjlighet?

Om man frågar, vilket man ofta gör, om Spotify är tillgänglig för synskadade på en Mac brukar svaret vara ett rungande nej följt av kommentarer om Spotifys ovilja att göra program tillgängliga för synskadade. Frågar man mig är dock svaret ett helt annat. Att Spotify är otillgängligt på Mac är en sanning med modifikation för äger du en IPhone finns det ett par tillgängliga appar som agerar som fjärrkontroll till Spotify och då blir plötsligen klienten på Mac-sidan relativt tillgänglig.

Nyligen fick så en av dessa appar, Remoteless en uppdatering och är nu uppe i version 2.0 

 

Det första jag märkte efter att ha installerat appen, vilket var lite bökigt, men det kan ha berott på mig och inte appen själv, var att, som de sade i appstore, gränssnittet hade förbättrats. Förr kändes det lite snårigt att ta sig fram genom appen men nu var det tämligen rättframt att jobba i appen. Man kan logga in å Facebook och lyssna på vad andra spelar om man har lust att göra det. Man kan också söka efter, och lyssna på egna låtar. Har man ett premiumkonto hos Spotify kan man logga in även med fjärrkontrollen och komma åt funktionerna för att lägga till såväl album som spår i sina spellistor. Man kan även lägga till egna spellistor utifrån ett album eller spår.

Gränssnittet känns ganska enhetligt, om man t.ex vill tillbaka till en sökning om man lyssnat på en spellista, får man trycka menyknappen som finns i övre delen av skärmen. En lite förvirrande sak är att menyvalen syns för Voiceover även om menyerna inte är aktiva, vilket gör att man frestas tro att man kan trycka på ett menyval direkt, men så är inte fallet. När vi ändå är inne på nackdelar med Remoteless så kan jag nämna att det verkar som om inloggningen inte är helt konsekvent. Ibland när jag skulle editera en spellista, kunde jag få beskedet att jag var tvungen att gå till inställningar och på nytt logga in till mitt spotifykonto, men huruvida det var användarfel eller inte kan jag inte säga.

för att sammanfatta

Sammanfattningsvis kan sägas att Remoteless är en riktigt trevlig fjärrkontroll som gör det möjligt att även för synskadade lyssna på Spotify med lite bättre ljud än om man skulle lyssna via iphonens inbyggda högtalare. Det behövs ett hjälpprogram som installeras på din Mac, men när installationen och öppnandet av programmet är gjort så kan man nästan glömma det, det sitter på din Mac och gör inte så mycket skada utan puttrar snällt på och hjälper dig att fjärransluta din mack till Spotify och sedan kontrollerar du Spotify från finsoffan, hängmattan eller var du nu befinner dig med hjälp av IPhonen.

Remoteless finns i Iphone appstore.

Ny inspelare utan kompromisser

Olympus har släppt en ny inspelare.

I förra månaden kom Olympus ut med en ny digital inspelare, tja egentligen är det två men jag fokuserar här på den dyraste av dem, Olympus LS14. Finessmässigt verkar den vara likvärdig med LS-100 men somliga saker har förbättrats. Mer har gjorts talande med hjälp av Voice Guidance, en finess som har funnits i varierande skepnader i flera av Olympus produkter. I LS-14 har så gott som allt utom systeminformation, minnesinformation och datum/tidsfunktionen blivit åtkomligt även för synskadade. En ny intressant finess är den så kallade ”smart recording”-funktionen som låter dig spela in med optimal volym utan att inspelaren överstyrs. Detta görs genom att inspelaren ställer volymen efter det högsta ljudet under en inspelning och detta kan göras under 10, 30, 60 sekunder samt ändlöst, dvs du talar om när inspelaren ska sluta kalibrera och börja spela in. Andra intressanta funktioner som finns är delvis radering av filer, ”pre recording” (LS-14 lagrar 2 sekunder av inkommande ljud i en buffert och när du spelar in, får du med 2 sekunder innan du tryckte på inspelningsknappen.) och andra godbitar. Varken ljudet eller tillgängligheten har man kompromissat med, vilket är mycket bra och lovvärt.

Det som började på allvar med LS-100 har alltså fortsatts i LS-14.

Jag har tyvärr inte själv haft möjlighet att klappa denna spelare då den i skrivande stund inte tycks finnas i Sverige, men den lär komma och då får vi se om jag kan lägga vantarna på den.

Infon har jag tagit från en recension som gjorts av Neal Ewers. Vill ni lyssna själva så finns recentionen här.