Lite om Skärmläsaren och punktstödet i Windows 10 Creators Update

Iochmed Windows 10 Creators Update släppte Microsoft stöd för en rad punktdisplayer i Skärmläsaren (även kallad Narrator). I den här artikeln tänkte jag gå igenom lite grunder i hur den fungerar.

I Windows finns ett hjälpmedelscenter som nås enklast genom att trycka Windows-tangenten + U. Det nås även via Inställningar -> Hjälpmedel. Här finns inställningar för Skärmläsaren, punktstödet, förstoringsglaset etc. Här kan vi även styra vad skärmläsaren ska läsa upp, exempelvis eko vid inskrivning, vilken röst som ska användas etc.

Om du vill kunna använda punktskrift måste stöd för punktskrift först installeras. Gör såhär:

  1. Gå till Windows Hjälpmedelscenter genom att gå in på Start -> Inställningar -> Hjälpmedel. Du kan också trycka Windows-tangenten + U.
  2. Nu hamnar du på fliken Skärmläsare. Leta rätt på knappen Installera punktskrift.
  3. En UAC-dialog dyker upp så svara Ja på den.
  4. Komponenterna installeras nu och en dialogruta med en säkerhetsvarning dyker upp. Välj knappen Installera.
  5. Nu är stödet installerat. Du kan behöva starta om Hjälpmedelscentret, stäng det och gör om steg 1.
  6. Bocka i kryssrutan Aktivera punktskrift.
  7. Välj knappen Lägg till en punktskriftsskärm.
  8. Välj modell och display i listrutorna som dyker upp, samt välj om displayen är en USB- eller COM-portsansluten display. I vissa fall dyker USB-anslutna displayer upp som en COM-port och jag har därför fått välja den COM-port som displayen fått.
  9. Välj knappen Lägg till så återvänder du till Hjälpmedelscentret.
  10. I nästkommande alternativ väljer du in- och utmatningstabell. För svenska välj Svensk (1996).
  11. När allt är klart är det bara att stänga Hjälpmedelscentret.

Man kan navigera sig fram med Skärmläsaren på flera olika sätt. Antingen använder man det vanliga Windows-fokuset, dvs man använder pilar, tabb etc. Det finns även en slags virtuell markör som kan vara smidig i vissa fall. Om man håller Capslock nedtryckt och samtidigt trycker pil höger så går man till nästa objekt på skärmen. Capslock + pil vänster går bakåt ett objekt. Capslock + Enter aktiverar objektet man står på. Är man van att använda Voice Over för Mac eller Google TalkBack för Android med tangentbord så är det här sättet inte så främmande.

Trycker man Capslock + pil upp eller Capslock + pil ner så bestämmer man om man vill hoppa mellan objekt, tecken, ord, rader, rubriker etc. Vill man så kan man även låsa skärmläsarknappen (Capslock) så att man inte behöver hålla den nedtryckt. Tryck Capslock + Z så är det bara att pila höger och vänster för att gå framåt eller bakåt, alternativt uppåt eller nedåt för att byta navigeringssätt.

Ett tredje sätt att navigera, som främst är användbart på nätet, är Genomsökning. Testa att trycka Capslock + Mellanslag på en webbsida. Då får man meddelande om att genomsökningen är på. Man kan nu ta sig fram som vanligt med piltangenterna, precis som t.ex Jaws eller SuperNova. I genomsökningsläget kan man även använda nNavigeringstangenterna för att exempelvis flytta mellan rubriker, skrivfält, kombinationsrutor etc. Bokstaven H flyttar exempelvis till nästa rubrik, E flyttar mellan inskrivningsfält etc. Skift tillsammans med dessa tangenter flyttar baklänges.

En lista över alla kortkommandon som finns tillgängliga kan man få fram genom att trycka Capslock + F1.

NVDA 2013.1 ute

En ny version av gratisskärmläsaren NVDA är nu ute. De viktigaste nyheterna i version 2013.1 är:
– En helt ny tangentbordslayout för bärbara datorer
– Grundläggande stöd för Microsoft Powerpoint
– STöd för sk. långa beskrivningar på webbsidor
– Stöd för inmatning av text med punktdisplayer som man kan skriva med.

Dessutom har några nya punktdisplayer kommit till på listan över displayer som stöds, små tillägg har gjorts och naturligtvis har en hel del buggar korrigerats.

NVDA 2013.1 kan laddas ner här.

Vad väljer vi för röster till våra talsynteser

Det har gjorts en enkät om vilka röster vi föredrar till våra talsynteser. I meddelandet som man skickade ut med en sammanfattning av svaren i enkäten kan vi läsa följande. Det var 107 personer som svarade på enkäten.

Upprinnelsen till enkäten är, som ni säkert känner till, att talsyntesrösten Ingmar är på väg ut ur produktsortimentet. Men Enkäten visar tydligt att en majoritet föredrar Ingmar, särskilt de som ställer stora krav på röstens prestanda. Närmare bestämt använder 55% rösten Ingmar i sin dator. 68% använder Ingmar i sin mobil och 79% i sin rats-tidning. De röster som kommer närmast efter är Erik med 17% i datorn och 17% i Rats samt Alva med 12% i datorn och 13% i mobilen. 
Enkäten visar att de som är mycket nöjda använder oftare Ingmar än de som bara är ganska nöjda. De som ställer stora krav på rösten använder oftare Ingmar. Avancerade användare har i högre grad kryssat Ingmar.
Sammantaget visar enkäten att rösten Ingmar är av mycket stor betydelse för de synskadade IT-användarna. Det finns inte någon annan röst som kommer i närheten av Ingmars nivå. 
Det bör därför vara ett krav att synskadade ges oförändrade möjligheter både att välja Ingmar och att följa utvecklingen av nya röster till dess det har utvecklats en fullgod ersättare.
Det finns mera av intresse i rapporten, bland annat vilka krav deltagarna ställer och hur de använder talsyntesen.
Hela rapporten kan du läsa eller ladda ner på:
http://www.srfskaraborg.r.se/enkat/talsyntesroster.html

Jag kan ju bara helt enkelt hålla med. Ingmar är fortfarande den tydligaste rösten av de som acapela har i sin produktlista. Han är deffinitivt den tråkigaste att lyssna till men skall man rätta fel i en text är han den tydligaste att använda. Erik som nämndes ovan är behagligare på längre texter men ord och bokstavsvis fungerar han inte. Själv är jag inte helt representativ då jag uteslutande kör punkt till datorn men jag skulle också valt ingmar rösten om jag var tvungen välja.

Test: Evernote – Ett system för anteckningar som inte är så tillgängligt

Evernote är ett välkännt program för att göra anteckningar på alla tänkbara plattformar. Det finns på webben, för iphone, ipad, mac och windows. Jag bestämde mig för att ta en titt på det och se om det går att använda med skärmläsare på de olika plattformarna.

Internet explorer 9 och skärmläsare

Internet explorer 9 har nu släppts av Microsoft och då undrar man ju genast hur det kommer fungera med skärmläsare. Här är Freedom Scientifics svar på frågan om hur jaws fungerar.
Officiellt säger Freedom att man bör vänta till nästa realese av JAWS 12 innan man installerar IE9.
Men allt beror ju på vad man ska göra, JAWS 11 krascha ju inte för att man installerar IE9, dom mest vanliga funktionerna verkar vara som tidigare.
Men sen kommer nya gränssnitt Html5 länkar hanteras av IE9, men kommer inte gå att köra med JAWS 11.
Ska man vara helt säker, är det kanske säkrast att behålla IE8..
Hur fungerar de andra skärmläsarna?
Cobra från Baum skall fungera med ie 9. Skriv gärna kommentar om ni känner till något om de andra skärmläsarna på marknaden.

Musiktjänsten Wimp är inte tillgänglig

Musiktjänsten Wimp som lanserats som en utmanare till Spotify verkar inte vara tillgänglig om man använder skärmläsare. Man kör med Adobe air och detta fungerar överhuvudtaget inte med de skärmläsare som finns. Spotify går ju ändå använda hyffsat bra i windows och på iPhone och iPod touch.

Så ni som tänkt köra Wimp, ni behöver inte fundera längre.

Att lagra sina filer säkert

Att lagra sin data blir mer och mer viktigt då man använder datorn mer och mer i dagliga livet. Det är bilder, ljud, musik, dokument och inte minst adressboken. Har ni alla era filer på en enda dator så fundera en extra gång på att åtminståne skaffa en extern hårddisk och göra en kopia på allt. När olyckan är framme och hårddisken i datorn krashar eller datorn blir stueln är ju allt borta och går inte återskapa. Har man minst en extern disk och kopierar allt på så finns med stor sannorlighet den kvar även om den interna hårddisken i datorn krashar, och gömmer man den externa disken om man åker bort så hittar inte tjuven den heller.

Det finns olika sätt att spara sin data.

  • På en extern hårddisk via usb
  • En nätverkshårddisk
  • Någon backuptjänst på internet
  • På cd eller dvd skivor

Vi kikar lite på dessa olika alternativ.

Extern hårddisk via usb.

Ger en extra liten säkerhet mot dataförlust om den används som säkerhetskopia till den ordinarie datorn. Dessa diskar är rätt billiga att köpa och de rymmer väldigt mycket data. Man kan idag få enheter på 1 tb under tusenlappen. Detta är det billigaste sättet att skaffa sig en säkerhetskopia på sina filer. Använder man enbart en extern disk för lagring och inte den interna i datorn bör man skaffa en extern till som säkerhet då diskar kan gå sönder och då är det klokt med minst en till. Här finns också lösningar för extern disk med flera hårddiskar i samma låda. Drobo t ex tillverkar sådana lösningar.

Nätverkshårddisk

En nätverkshårddisk även kallad NAS är ett bra alternativ om man är fler som vill dela på lagringsplatsen. Här kan man lägga dokument, film och musik så att alla i familjen kan komma åt det. En del enheter, t ex Netgear ReadyNAS duo kan strömma film och musik till olika mediaspelare så man slipper ha datorn igång hela tiden för att kunna titta på en film eller lyssna på musik via t ex en Sonos anläggning eller squeeze box. Många nätverkshårddiskar bygger på en lösning med två diskar som speglar varandra och gör då att säkerheten höjs för din data. Skulle ena disken gå sönder kan den bytas ut och då återskapar enheten all data igen. Den enklaste och den jag personligen trivs bäst med är Netgear ReadyNAS duo. Den har två diskar och kan köpas i konfigurationer om 1 eller 2 tb. Köper man den på 1 tb kan den senare lätt byggas ut till 2. En annan populär enhet som är betydligt dyrare är Drobo FS. Den bygger på 5 diskar och har då betydligt högre säkerhet för din data. Även Netgear har enheter med fler diskar. Men ju fler diskar ju dyrare blir det så en duo är helt okej för hemmaanvändaren.

Backuptjänster på internet

Det finns en uppsjö tjänster på internet för backup. Nästan varenda internetoperatör har sin tjänst och så finns bl a Dropbox, windows skydrive m fl. Dropbox är väl den mest kända av dem alla och väldigt många program i datorn, iphone och ipad har stöd för just Dropbox. Man får 2 gb lagring i gratisversionen och man kan köpa prenumeration på upp till 100 gb. Tjänsten är pålitlig och har fungerat bra men tyvärr har programvaran blivit sämre vad gäller tillgänglighet för skärmläsare. Vi hoppas det ändras snart. Även Apple har sin iDisk som det ryktas om kommer försvinna i framtiden till förmån för någon slags strömmande tjänst. Fördelen med att lagrar filerna på internet är att man inte har dom i huset. Dom är således säkra för brand och stöld men man är dock beroende av internet för att komma åt dom.

Cd och dvd

Är en numera förlegad metod att säkerhetskopiera filer. Skivorna rymmer väldigt lite och blir fort väldigt många då data ändras. Sedan är det ju osäkert med hållbarheten över tiden. en del säger att skivan håller för evigt och en del säger att det inte är så. Sedan ändras ju typen av media med åren så lagrar man på skiva idag så måste man hänga med och kanske byta om några år. Disketter är ju ett sådant exempel. Har man lagrat på disketter bör man nog fort som ögat spara över detta på annat media då disketläsare inte finns att få tag i idag.

Detta hoppas jag gav lite insikt i datalagring och säkerhet för dina viktiga filer. Gör kopia nu innan det är för sent. Bra nyårslöfte om du känner att du glömde ge ett sådant vid nyår även om det var en tid sedan nyårsafton.

Synca rss feeds med google reader

Jag använder flera datorer och en iPHone. Det värsta jag vet är att saker inte syncar med varandra. T ex när jag läser mina rss feeder så vill jag ha märkt dom som är lästa hemma på datorn märkta lästa på min iPhone och på min jobbdator. Hur kan man göra detta? Jo så här.

I början av min tid med rss feeds så använde jag tjänsten newsgator online. Då kunde jag läsa nyheter hemma och på jobbet. Mobila enheter med funktioner för rss fanns inte då. Problemet med Newsgator var att det var en förskräckligt exprementsugen grupp som gjorde sidan så rätt var det var kände man inte alls igen sig. Och ibland var den dessutom rätt otillgänglig. Jag övergick till bloglines och samma där. Sen övergick newsgator till att bli del av google reader. Jag tror google köpte dem, minns inte helt. Jaha, google reader var om möjligt ännu mer otillgänglig. Så det slutade med att jag installerade en applikation för rss på en dator och körde så i några år. Nu hände det sig så att jag fann en app på iPhonen som heter Feeds. Den appen använder google reader som bas vilket då gör det möjligt att markera artiklar som lästa, stjärnmärkta osv på iPhonen och då händer detsamma på google reader. Jaha, då skall det då hittas en liknande programvara för datorn. Kör mac och efter googlande och kikande på nätet fann jag Newsgators gamla program netnewsvire som visade sig vara riktigt bra med voice over. Och ett plus till, sync med google reader. Japp. nu kan jag alltså läsa samma feeder på datorn och iPhonen och märka artiklar med stjärnor eller som lästa och detsamma händer på datorn och google reader. Så långt allt väl. Men hur katten läser jag det på jobbdatorn då? Webbgränssnittet är ju helt galet otillgängligt. Ja som av en ren total slump så surfade jag in på google reader med min iPhone och safari, då visade sig adressen www.google.com/reader/i/ i adressfältet. Jaha, kan det funka månne? In på datorn och prova och jo det funkade. Sidan vart något enklare att läsa även om skärmläsaren både på mac och windows inte riktigt fann länkarna som länkar. Då fick jag en idé och bytte adressen till följande www.google.com/reader/m/ och vips fick jag en helt html-baserad sida som gick köra med skärmläsaren i windows som jag har på min jobbdator.

Så med google reader på webben med adress www.google.com/reader/m/ kan jag läsa feeds på vilken dator som helst, via programmet feeds eller via safari på iPhonen, eller via Netnewsvire på macen så kan jag läsa och markera och tagga mina nyheter precis som jag vill och ändringarna syns på alla platser. Inte dumt, eller hur? Notera: Du måste ha ett konto hos google för att kunna använda reader. Har du ett gmail-konto så fungerar det. Har du inte ett konto kan du surfa in på www.gmail.com och skapa ett.

Länkar till programmen:

Feeds för iPhone i appstore

NetNewsVire för mac

Google reader mobilvariant för dator och mobil

http://www.google.com/reader/m/

Thunderbird – en bra och tillgänglig ersättare för windows live mail

För er som kör windows 7 har ni säkert upptäckt att outlook express är borta och ersatt med windows live mail. Detta ställer till en del bekymmer för den som använder skärmläsare då live mail inte är helt tillgängligt med skärmläsare. Problemen består bl a att listor inte går att navigera i och att man ibland inte kan läsa mail.

Lösningen kan då vara att ersätta live mail med Mozilla Thunderbird istället. Med några få inställningar att ändra blir detta program riktigt trevligt att köra. Det klarar både imap och pop3 som är de vanligaste protokollen för e-post. Kommandona är ungefär de samma som i gamla outlook express. Ctrl+n för nytt mail, ctrl+r för svara osv.

Jag ändrade också visningen att öppna fönster istället för ny flik när jag öppnar ett mail, då gick det bättre hantera det.

Thunderbird kan du hämta här.