Google utökar automatisk bildtolkning till fler språk i google chrome

Google meddelar via sin blogg att man nu utökar tjänsten för automatisk bildtolkning till fler språk, bl a svenska.

Tolkningen görs via maskininlärning och gör det möjligt för blinda och synskadade att få information om vad som finns på bilder på en webbplats. Denna typ av tolkning ersätter inte en riktig människa som kan tolka bilden men är ett bra komplement.

För att få fram funktionen öppnar du Google chrome och väljer snabbmenyn och markerar alternativet hämta bildbeskrivningar från google.

Läs inlägget från Google här.

Facebook messenger appen ej längre amvändbar på windows.

Efter en uppdatering är nu facebook messenger på windows rätt oanvändbar. Tidigare gick den ta sig fram i men nu är det riktigt krångligt.

Vill man köra messenger på datorn är det bättre gå till www.messenger.com i webbläsaren, den fungerar bra.

Även androidappen saknar en hel del vad gäller tillgänglighet. Verkar som gänget bakom appen endast bryr sig om iphone användare. Där är den riktigt tillgänglig.

Ny podcast att lyssna på

Vi är tre glada filurer som startat en ny podcast. Den heter Blindtechsupport. Här pratar vi om allt möjligt som kan tänkas ha med teknik att göra. Allt från den enklaste prylen till senaste apparna.

Vi som gör detta heter Tony Bernedal, Mattias Flodin och Jack Engdahl.

Prenumerera gärna på oss i den app som passar dig bäst. Vi finns i Apple podcaster, Google podcast och spotify samt podbean, sök blindtechsupport så bör vi dyka upp.

Besök gärna vår hemsida www.blindtechsupport.se där länkar finns till de olika apparna för att lyssna. Vi finns också i Dolphins programvaror samt Victor reader stream.

Podden postas från nu även här på min egen sida. Men för att prenumerera måste du lägga till den i din spelare.

Trevlig lyssning.

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Lite uppdateringar på sidan.

Har gjort lite uppdateringar på sidan.

  • Hjälpmedel och linux är borttaget. Hjälpmedelsfunktionerna är inte uppdaterade och ingen verkar direkt underhålla det längre i de olika distributionerna.
  • Hjälpmedel och android är också borttaget. Där var gammal information och den sidan behöver uppdateras.

Då de flesta använder iPhone/iPad så kanske det inte finns intresse för androidinformation. Vill ni ha det i fortsättningen så skicka gärna mail om det. epost@tbteknik.se så kommer det tillbaka om intresse finns. Annars läggs krutet på windows och Apple iOs.

 

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Sidan uppdaterad

Äntligen har sidan fått sig en välbehövlig genomgång och nu har de olika delsidorna uppdaterats, ja nästan alla ialla fall.

Inaktuella länkar har också rensats bort från länklistan. Tagit bort sidan om linux då det inte är någon utveckling av skärmläsning med mera där.

Så nu hoppas jag det är mer aktuell information här. Applistan för android och iphone är uppdaterad och tillbaka i menyn igen. Hittar ni fler bra appar så skicka gärna ett mail så lägger jag till dom.

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Tiptapp tjänst för att få hjälp att flytta saker

Tiptapp är en tjänst där privatpersoner hjälper varandra med att flytta grejer. Kan t ex vara att få saker körda till återvinning. Det kan vara allt från trädgårdsrensningens avfall till möbler du vill sälja. Tittar man in på tjänsten fanns allt möjligt där som personer önskade få hjälp med att flytta eller säljer.

Tänkte snabbt att detta måste ju vara perfekt för oss som inte har bil att kunna få hjälp med att frakta grejer mot viss betalning. Men tyvärr var inte apparna tillgängliga för oss med skärmläsare. På android gick det läsa ett fåtal informationstexter om vad appen är och på ios var det helt tom skärmsida.

Tråkigt och vi får väl hoppas att apparna görs tillgängliga i framtiden.

För dig som kan se skärmen och vill prova är deras hemsida www.tiptapp.com och apparna finns där appar finns om man söker på tiptapp.

Nyheter april 2020

Facebook messenger finns nu för windows och mac
Facebook har lanserat en separat app för mac och windows 10 av sin populära messenger app. I denna kan man chatta, ringa röstsamtal och videosamtal. Går även att ha gruppsamtal.
Det är samma funktioner som i messenger för iphone och android.
Appen går endast hämta i mac appstore och i windows 10 store.
Fungerar inte helt optimalt med jaws på windows men den går hantera om man är tålig och vill prova.

Syntolkning och ljud på filmer
Det arbetas nu med att få tillstånd att publicera filmer med endast ljudspåret samt syntolkning. Detta innebär alltså att ingen bild är med. Man skall då kunna lyssna på filmen och höra syntolkningen. Så här beskriver man det hela från Syntolkning.nu.
Genom att plocka det bästa från ljudböcker med radioteater uppnås möjligheten att se film utan att se film. De biofilmerna som kommer läggas ut blir som
ljudböcker men med radioteaterns fördelar och till detta en syntolk som beskriver det visuella från filmen.
Mer om det finns på www.alltomsyntolkning.nu och www.syntolkcentralen.se

Ny iPhone
Apple har nu släppt en billigare iPhone som går under namnet iPhone SE. Den har samma utseende och storlek som iPhone 8 men har teknik på insidan från iPhone 11.
Det är således en skärm på 4,7 tum och den har som föregångaren iPhone 8 en hemknapp i form av en touchknapp.
Priset kommer ligga kring 5500 kr för den med 64 GB lagring. Det är ett bra pris för en iPhone idag eftersom de andra modellerna i iPhone 11 serien kostar betydligt mer.
Iphone SE kan förbeställas nu och beräknas vara i butik för leverans 27 april.

Punktinmatning på skärmen i Android
Google har lagt till en ny funktion i sin programvara för tillgänglighet. Denna funktion gör det möjligt att mata in text med punktinmatning på skärmen istället för det vanliga tangentbordet. Det skall fungera ungefär som på iPhone där man har touchområdena för punkterna på kortsidorna av skärmen.
Denna inmatningsmetod har endast unified english som teckentabell i nuläget så det är kanske inte något för oss i Sverige ännu men man kan ju hoppas det kommer en svensk tabell med.

Nyheter december 2019

Nyheter dec 2019
Några nyheter har dykt upp under hösten 2019. Här kommer några av dom i korthet.

    Jaws, Zoomtext samt Zoomtext fusion är nu i version 2020. Mest fixar och inte så mycket nya funktioner. Bla löstes ett problem i jaws med att en del textfält på internetsidor hade dubbla etiketter.
    Windows 10 är nu släppt i version 1909. Även här är det mest fixar och inte så jättemycket nyheter för hjälpmedelsfunktionerna.
    En ny telefon som heter Blindshell classic har dykt upp på svenska marknaden. Denna är en telefon som har grundläggande funktioner utan att vara en smartphone. fullständig knappsats med talstöd. Säljs av Iris hjälpmedel.

Övriga nyheter

    SVT Nyheter på android är inte längre användbar om man använder skärmläsare. Tidigare versioner fungerade bra men efter en stor omgörning fungerar inte appen längre. På ios fungerar den ännu vid skrivande stund med voice over.
    Västtrafik fortsätter att ignorera synskadade användare genom att inte göra reseplaneraren och to go appen tillgängliga. Användare av voice over på ios och talkback på android kan inte köpa någon form av biljett eller periodkort efter senaste uppdateringen. Reseplaneraren är helt igenom en ren röra av svenska och engelska texter.
    Klarna fortsätter att ignorera tillgängligheten i sin app och hemsida.
    Appen Supernytt som var omtyckt bland många som använder voice over på iphone är nu nedlaggd och ersatt av Aftonbladets egen app. Detta fungerar men är mycket krångligare och inte alls samma snabba koll på nyheter som i Supernytt. För android finns Supernytt kvar än så länge.
    Mathem fortsätter utveckla apparna för ios och android. Har dock varit ett litet krångel med att välja leveranstid men dom är medvetna och problemet visar sig även utan hjälpmedel så det löser dom säkert. Knapparna funktioner i appen för android har nu blivit tydligare appen är snabbare nu på att reagera när man navigerar runt i den.

Det var lite som hänt senaste tiden. Nu passar jag på att önska god jul och gott nytt teknikår.

Googleassistenten finns nu på svenska för Sonos

Nu finns Goggleassistenten tillgänglig i Sonos musiksystem på svenska.
Du kan aktivera det i Sonos appen under fliken inställningar, välj sedan tjänster och knappen lägg till under rubriken röst.
Du måste också ha Googleassistent appen installerad för att kunna koppla ihop det hela. Ett Sonoskonto är också nödvändigt.
När detta är klart och alla steg genomförda kan du säga till assistenten ”Spela p4 plus på Sonos”. Har du fler högtalare kan du ange rumsnamnet.
Funkar med assistenten på android samt google home högtalare.