Utbildningsfilmer för skärmläsaren voice over på iphone.

Nu finns det några utbildningsfilmer för skärmläsaren voice over på iphone. Jag var med och tog fram dessa tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling här i Västra götalandsregionen. Dessa filmer finns nu på en lärplattform som heter Digiteket.

Här nedan kommer direktlänkar till De olika filmerna.

1. Grundinställningar smartphone

2. Översikt hjälpmedel, voice over.

3. Appbibliotek och Siri.

4. Apptips.

5. Legimus med voice over.

Apptips: TVguid+

Har länge letat efter en bra tv tablå för min ipad. Det finns hur många appar som helst men jag har inte hittat någon som fungerat riktigt bra. Vi har här tidigare tipsat om tv24 och den var bra tills den blev helt nerlusad med reklam och sen när funktionen försvann att kunna köpa sig fri från reklamen tog jag bort appen. Tv.nu är också en populär app som inte fungerar alls med voice over.

Nu har jag funnit en värdig ersättare. Denna heter TVguid+. Den har alla svenska tv kanaler. Man kan välja att se vad som sänds just nu eller bläddra sju dagar framåt för varje kanal. Det går sätta påminnelser för program man vill se och dessa hamnar då i den vanliga kalendern på din enhet. Det finns några olika vyer och den vy som inte fungerar med voice over är den som kalla timeline, alla andra verkar fungera bra.

Appens språk är engelska men alla programbeskrivningar är på svenska om de är skrivna på svenska.

Väljer man en kanal i kanallistan får man först upp dagens program, sedan får man dra med tre fingrar höger eller vänster för att byta dag om du kör voice over, annars drar du med ett finger höger eller vänster om du inte använder voice over.

Appen kan rekommenderas men var beredd på att den är lite engelsk här och där.

Det finns reklam längst ner i appen och denna kan man köpa sig fri från i ett köp i appen, men jag blev inte störd av reklamen.

Länk till tvguide+ på appstore

Problem skapa nytt bank id på ios 11

Fick denna information på mail.

Det här gäller ett problem i appen för mobilt bankid som gjort det mycket problematiskt att skapa ett nytt bankid med VoiceOver och som en erfaren användare hörde av sig till oss om i fredags. Problemet uppstår bara för den som använder iOS11, det senaste operativsystemet för iPhone och iPad.

Efter att även vi fick samma problem kontaktade vi bankid som också kunde bekräfta att det uppstod problem.

Den som redan har ett bankid ska kunna använda det utan problem. Eventuellt kan det också finnas et knep att komma omkring problemet, men det är mycket osäkert och kan vara svårt att komma på. (Knepet består i att först lägga ett finger på knappen för att hämta bankid, hålla kvar fingret och sedan lägga ett till finger ovanför. Det är för övrigt ett alternativ till att dubbeltrycka som kan användas överallt för den som tycker att det fungerar bättre. Även telefon/surfplattemodell skulle kunna inverka just här. Problemet har identifierats för iPhone 6.)

BankID har varit mycket snabba på att ge feedback och på att undersöka närmare. Det hela beror påförändringar som Apple har gjort i iOS11. De meddelar nu att problemet kommer att åtgärdas i en uppdatering. När den kommer vet vi dock inte.

Så här skriver bankid:s handläggare:

”  i vår felsökning visar det sig att apple har gjort förändringar i iOS 11 som gör att BankID-appen krascher med Voice Over.

Vi behöver nu göra en anpassning i BankID-appen och med det en ny leverans.

Stort tack för att ni lyfte problemet så att vi kan ha en välfungerande app!”

Nyheter för tillgänglighet i iOs 8

Ios 8 släpptes för en liten tid sedan. Vad som är nytt i iOs 8 kan läsas överallt på nätet så här kommer bara det som är nytt vad gäller hjälpmedelsfunktionerna och tillgänglighet.

Allmänt om iOs 8 kan sägas att det är rätt myckeet buggar i systemet ännu. Här är några som jag tycker är mest utmärkande

  • Bugg med airplay och facetime och skype

Denna bug innebär att om man använt airplay och sedan ringer samtal i skype eller facetime audio hörs inget ljud alls under samtalet. Omstart av enheten hjälper.

  • Ibland när man svarar på t ex meddelanden från låsskärmen startar enheten om.
  • Externt tangentbord fungerar inte helt prefekt med voice over aktiverad. Problemet är att snabbnavigeringsläget inte är avaktiverat även om man aktiverar ett textfält. Lösningen är att trycka vänsterpil+högerpil samtidigt och växla manuellt.

Nu till det nya:

  • Diktering direkt från tangentbordet. Detta gör det möjligt att läsa in sin text till enheten istället för att skriva. Fungerar med svenska.
  • Hög kvalitet på andra röster än standardrösten för ditt språk. Det går också ändra hastigheten individuellt för varje röst.
  • Möjlighet att använda punktinmatning från skärmen. Detta funkar bäst med t ex en ipad eller ipad mini med lite större skärm. Dock finns några begränsningar. Då skärmen bara kan känna av fem fingrar samtidigt så är det lite krångligt skriva tecken med fler än fem punkter i.
  • Ljudducking på/av. Tidigare har voice over sänkt ljudet på t ex musik som spelats när voice over talar. Nu kan man välja att stänga av denna funktion om man vill. Läggs till i rotorn under voice over inställningar.
  • Punktskrift kan både skrivas och visas med 6 eller 8 punkters punktskrift på en punktdisplay.
  • Svenska tecken verkar nu vara rätt i punkt. Har dock ej provat alla skiljetecken men stort å ä ö är nu rätt.
  • Läs skärmen. Om man inte använder voice over men ändå vill läsa upp text på skärmen kan man nu läsa hela skärmen istället för markerad text. Aktivera i inställningar/allmänt/hjälpmedel/tal.
  • Aktiva notiser kan användas med voice over. På en notis på låsskärmen kan man svepa uppåt eller nedåt och välja åtgärder för notisen. På en notis som är en banderoll högst upp på skärmen om enheten är upplåst kan man dra nedåt med tre fingrar för att välja åtgärd. I notiscenter kan man svepa uppåt eller nedåt på en notis för att välja åtgärd.

Det var några nyheter i iOs 8 och tillgänglighet. Denna post kommer uppdateras när jag finner fler och bra funktioner.

Spotify på min mac? – du drömmer!

Spotify – en omöjlighet?

Om man frågar, vilket man ofta gör, om Spotify är tillgänglig för synskadade på en Mac brukar svaret vara ett rungande nej följt av kommentarer om Spotifys ovilja att göra program tillgängliga för synskadade. Frågar man mig är dock svaret ett helt annat. Att Spotify är otillgängligt på Mac är en sanning med modifikation för äger du en IPhone finns det ett par tillgängliga appar som agerar som fjärrkontroll till Spotify och då blir plötsligen klienten på Mac-sidan relativt tillgänglig.

Nyligen fick så en av dessa appar, Remoteless en uppdatering och är nu uppe i version 2.0 

 

Det första jag märkte efter att ha installerat appen, vilket var lite bökigt, men det kan ha berott på mig och inte appen själv, var att, som de sade i appstore, gränssnittet hade förbättrats. Förr kändes det lite snårigt att ta sig fram genom appen men nu var det tämligen rättframt att jobba i appen. Man kan logga in å Facebook och lyssna på vad andra spelar om man har lust att göra det. Man kan också söka efter, och lyssna på egna låtar. Har man ett premiumkonto hos Spotify kan man logga in även med fjärrkontrollen och komma åt funktionerna för att lägga till såväl album som spår i sina spellistor. Man kan även lägga till egna spellistor utifrån ett album eller spår.

Gränssnittet känns ganska enhetligt, om man t.ex vill tillbaka till en sökning om man lyssnat på en spellista, får man trycka menyknappen som finns i övre delen av skärmen. En lite förvirrande sak är att menyvalen syns för Voiceover även om menyerna inte är aktiva, vilket gör att man frestas tro att man kan trycka på ett menyval direkt, men så är inte fallet. När vi ändå är inne på nackdelar med Remoteless så kan jag nämna att det verkar som om inloggningen inte är helt konsekvent. Ibland när jag skulle editera en spellista, kunde jag få beskedet att jag var tvungen att gå till inställningar och på nytt logga in till mitt spotifykonto, men huruvida det var användarfel eller inte kan jag inte säga.

för att sammanfatta

Sammanfattningsvis kan sägas att Remoteless är en riktigt trevlig fjärrkontroll som gör det möjligt att även för synskadade lyssna på Spotify med lite bättre ljud än om man skulle lyssna via iphonens inbyggda högtalare. Det behövs ett hjälpprogram som installeras på din Mac, men när installationen och öppnandet av programmet är gjort så kan man nästan glömma det, det sitter på din Mac och gör inte så mycket skada utan puttrar snällt på och hjälper dig att fjärransluta din mack till Spotify och sedan kontrollerar du Spotify från finsoffan, hängmattan eller var du nu befinner dig med hjälp av IPhonen.

Remoteless finns i Iphone appstore.

Några tips för dig med iPhone

Här kommer lite tips för dig med iPhone.

Tangentbordet

När du ska skriva en URL, håll nere .com-knappen, så dyker fler alternativ upp. Med svenska inställningar: .net .edu .org. nu. se

Med Voice over dubbeltryck och håll på .com knappen, håll kvar fingret och flytta till höger och vänster för att höra de olika alternativen som finns.

När du ska skriva en mailadress, håll nere . (punkt), så dyker .se .com o.s.v. upp.

Med Voice over dubbeltryck och håll på . (punktknappen), håll kvar fingret och flytta till höger och vänster för att höra de olika alternativen som finns.

Dubbeltryck och håll bokstavstangenterna för fler alternativ, t.ex. U för tyskt ü. Gäller även i teckenläget för att få speciella citattecken.

Dubbeltrycker du på mellanslag 2 gånger, så blir resultatet punkt och mellanslag.

Skriv EN stor bokstav. Dubbeltryck och håll på shift-tangenten, dra sedan fingret till önskad bokstav och släpp.

CAPS LOCK. Dubbeltryck två gånger på shift-tangenten. Voice over säger Shift markerad när caps lock är på. OBS! Funktionen är normalt avstängd från början och måste därför först sättas på under Inställningar->Allmänt->Tangentbord->Aktivera Caps Lock.

Skaka telefonen för att radera all inmatad text. Skaka igen för att få tillbaka texten.

Du kan enkelt växla mellan svenskt och engelskt tangentbord. Detta underlättar om du ibland skriver på engelska och då får irriterande svenska stavningsförslag. Så här gör du: Gå till Inställningar->Allmänt->Tangentbord->Utländska tangentbord. Se till att svenska är valt och välj även engelska. När du skriver finns nu en jordglob till vänster om mellanslag på tangentbordet. Genom att klicka på jordgloben kan du växla mellan svenskt och engelskt tangentbord.

Voice over säger på den knappen ”byt till engelska” alternativt ”byt till svenska”. Dubbeltyck på knappen för att växla tangentbord

Safari

Om du skriver bara volvo som webbadress, så översätts det till www.volvo.com. (förutsätter att Google används som sökmotor)

Öppna länk på ny sida (i ny flik): Dubbeltryck och håll på länken, välj Öppna på ny sida.

Få mer information om en länk. Dubbeltryck och håll på en länk så visas mer information.

Dubbeltryck på statusfältet för att scrolla webbsidan till toppen. (statusfältet = uppe vid klockan)

Lägg till en sajt som ikon på hemskärmen: Surfa till sidan. Dubbeltryck på verktygsknappen, och sedan lägg till på hemskärmen.

Ring från safari: Dubbeltryck på ett telefonnummer på en hemsida för att ringa.

Mail

Radera ett enstaka mail. Dubbeltryck och håll, håll fingret kvar och dra till höger och släpp. Under mailet dyker det upp en bekräftelse för att radera. Svep till höger för att komma dit och dubbeltryck på den.

Ta en skärmdump (screenshot)

Håll nere Home-knappen och tryck sedan på Standby/av/på-knappen. Det som visas på skärmen sparas då som en bild i ditt fotoalbum.

Home-knappen och hemskärmar

Home-knappen tar dig tillbaka till den första hem-skärmen.

Organisera och ta bort program. Dubbeltryck och håll på en ikon, Voice over säger då flytta och du kan då dubbeltrycka och hålla och samtidigt som du håller fingret kvar kan du dra ikonen till en ny plats på hemskärmen. Voice Over säger vilken rad och kolumn man är på. Om du passerar en annan ikon eller mapp och släpper där så skapas en mapp där ikonerna slås ihop, släpper du på en mapp flyttas ikonen in i mappen.

Ta bort en app eller ikon. Dubbeltryck och håll till voice over säger Flytta, dubbeltryck nu på den ikon du vill ta bort och bekräfta i frågan som dyker upp. Appar som är med från början går ej ta bort utan bara flytta.

När du pratar i telefon kan du fortfarande använda alla funktioner som inte kräver dataanslutning. Tryck på Home-knappen och gå t.ex. in i kontakterna och leta rätt på ett nummer.

Du kan ha vilka program du vill i Dock och därigenom komma åt dem på alla hemskärmar (Dock = menyn längst ner).

Bläddra mellan hemskärmarna genom att dra med tre fingrar till höger och vänster.

Musik, iPod

Musiken stannar när du drar ut hörlurarna. (OBS, kan ge otrevligt brus i hörlurarna, så ta av dem först)

Om du spelar musik och har ett annat program aktivt kan du få upp en spelkontroll genom att dubbelklicka på Home-knappen. Detta fungerar även när telefonen är låst.

Klick på handsfree-knappen pausar musiken. Dubbelklick: Nästa låt. Trippelklick: Föregående låt (eller till början av nuvarande, om låten spelat mer än 3s).

Ändra musik-ikoner i nedre menyn. Som standard visas spellistor, album, låtar och videor. Detta går att ändra: Gå till musik. Dubbeltryck på Mer. dubbeltryck på Ändra längst upp till vänster. Dubbeltryck och håll på önskad ikon och dra den sedan ner över menyn längst ner och släpp.

Spara batteri

Stäng av WLAN och bluetooth om du inte använder det. Dessa funktioner drar ganska mycket batteri.

Använder du enbart voice over och inte behöver skärmen kan du släcka den genom att trycka snabbt tre gånger med tre fingrar. Voice over säger då ”ridå på”, då visas inget på skärmen och belysningen släcks. Stäng av ridåpn igen med trippeltryck med tre fingrar.

Fler tips

Mikrofonen på din handsfree-sladd har en inbyggd svarsknapp. Den kan även kontrollera musiken.

Starta om telefonen. Om hela telefonen verkar ha hängt sig och inte svarar på kommandon kan du ”starta om den hårt”. Håll nere både Home-knappen och standby-knappen minst 10 sekunder. (Inga inställningar på telefonen ändras)

Kalkylatorn byter till ”scientific-mode” i liggande läge.

Tysta ringsignalen vid inkommande samtal: Tryck på sleep eller valfri volymknapp. (du kan fortfarande svara på samtalet)

Skicka inkommande samtal direkt till röstbrevlådan: Dubbelklicka på sleep eller håll ner hörlursknappen ca 2s.

Bläddra snabbt mellan datum i kalendern. I dag- eller månadsvyn, dubbeltryck och håll nere på navigeringspilarna för att bläddra snabbt.

Daisy reader 2 ett rejält magplask

En ny version av appen Daisy reader har kommit. Daisy reader gör det möjligt att läsa talböcker direkt från tal- och punktskriftsbiblioteket i din iPhone.

Denna nya version är totalt magplask. Felen som rapporterats redan i förra versionen kvarstår och nya har introducerats. Helt klart är att Storytel som gör appen helt missuppfattat vad det var dom skulle göra och vem som skulle använda det. Jag tror man helt enkelt utgått från sin egen app för ljudböcker och byggt något som man tror är rätt för daisy, och det är det inte. Storytel har gjort ett flertal stora missar i denna app:

  • Bokhyllan fungerar fortfarande inte med voice over
  • Det går inte att navigera i daisyboken på ett enkelt sätt. Saknas t ex möjlighet byta nivåer i boken och knapparna för framåt och bakåt ”spolar” bara framåt och bakåt i boken.
  • Problemet med att kapitel kommer i slumpvis ordning är inte åtgärdat.
  • Böcker går ej ställa in för offline-läge med voice over.
  • Appen är väldigt långsam och svarar inte alltid på kommandon

Ja det var några av de problem som jag och flertalet andra har hittat. Dags för TPB att bryta upp med Storytel och välja en utvecklare som kan Daisy och tillgänglighet. Varför inte ett samarbete med folket bakom appen Read2go som har fungerat riktigt bra även med svenska böcker.

Trist att den nya appen inte alls uppfyller det man förväntar sig. Trots alla enkäter och alla synpunkter som användare skickat in så skjuter man totalt förbi målet.

Test: Read2go – en ny app för att läsa daisyböcker på iPhone

Jag har tidigare gjort tester av två appar för att läsa daisy, Daisyworm och indaisy. Nu finns en tredje app som heter Read2go. Denna app är mycket orienterad mot tjänsten bookshare och har väldigt mycket kopplingar till denna men att läsa vanliga daisyböcker går också bra.

Tidningsappar ren katastrof för synskadade användare

Jag har testat några tidningsappar för iPad och iPhone och kan helt enkelt konstatera att ingen i testet fungerar med skärmläsaren. Aftonbladet, Macpro magazine samt idg var med i testet och jag kunde bara konstatera att i ingen av dessa appar gick det att läsa någonting. Man får enbart upp en tom skärm efter att man valt tidning. Det enda sättet att lyckas läsa något med IDG appen är att ladda ner iPhone versionen istället till sin ipad, då fungerar den perfekt. Men aftonbladet och macpro har jag bara testat på iPad.

Detta är synd då man verkligen skulle kunna ta del av tidskrifter på ett enkelt sätt om de fungerade. En del utgivare satsar dessutom enbart på elektronisk version för att slippa kostnader för pappersversionen i form av tryck och distribution. Jag hoppas det kan komma någon bra lösning i framtiden så även vi kan ta del av tidningar och tidskrifter på iphone och ipad.

Windows live messenger tillgänglig på iPhone

Programmet för att chatta på windows live messenger från Microsoft har länge inte fungerat med skärmläsaren på iPhone. Nyligen släpptes en uppdatering som råder bot på detta. Nu fungerar det perfekt att chatta med dina vänner på msn via detta program. Appen ger inget mer i funktionsväg än t ex IM+ men det är bra att stora jättar som Microsoft kan visa att dom vill göra program tillgängliga.

Windows live messenger hittar du i appstore på din iPhone. För iPad är fortfarande IM+ den bästa lösning för att chatta på msn och andra nätverk.