Lite nytt från Apple

Apple har släppt uppdateringar till både iphone och mac datorer.

För iphone är det inte mycket nytt vad gäller hjälpmedelsfunktionerna. Däremot har man lagt till lite finesser i systemet som är till hjälp för bla voice over användare.

Några nyheter i ios 12

  • Grupperade notiser. Detta gör att om det kommer fler notiser från en app så grupperas dom per app. Finns också möjlighet att hantera notiserna direkt på notisen. Med v o sveper du uppåt / nedåt för olika funktioner. Det går t ex stänga av notiser helt från en app i detta läge.
  • Sirigenvägar. Kan bli riktigt bra när fler utvecklare lägger till detta. Med genvägar kan man utföra flera saker med ett kommando. Jag har t ex en genväg i safari som heter ”visa tvtablå” och när jag säger det till Siri öppnas safari och sidan dagenstv.com öppnas.
  • På iPad har man lagt till samma navigeringsfunktioner som i iPhone x för att dra ner notiscenter samt kontrollcenter. Även gest för hemknappen är tillagd även om dessa gester inte alls behövs på iPad och jag tycker personligen dom stör mer än de gör nytta.
  • Fler utländska språk kan väljas bland rösterna.

På macen har man gjort en hel del förändringar. Mestadels i det grundläggande systemet och jag har inte sett några stora förändringar i hjälpmedelsfunktionerna.

Versionen är nu 10.14. Har du en äldre mac, äldre än 2012 så kan du inte installera denna version. Gå till Apples hemsida och kolla vilka modeller som stöds.

Den förbättring jag har hittat är att punktstödet verkar vara betydligt bättre än i de 2 tidigare versionerna. Punktdisplayen följer med mycket bättre och det jag hittils hunnit testa verkar all text komma med också.

Har ni hittat fler funktioner i mac os och ios som är bra så lägg gärna till dom i en kommentar.

Använda din android eller appleenhet för att göra anteckningar

Det finns en rad olika sätt som man som synskadad kan göra anteckningar på olika möten t ex föreningsmöten, möten på jobbet osv. Går ju använda fickminne och tala in det man vill anteckna, skriva för hand för den som kan det, använda något av de olika anteckningshjälpmedel som finns på marknaden eller använda reglett. Men om du redan har en iPhone, ipad eller en android telefon eller surfplatta så kan du använda den till att göra anteckningar och sedan lätt plocka över dom till datorn för att redigera dom eller spara dom på datorn. Här är några tips på hårdvara och appar du kan använda på dina möten.

Hårdvara

  • Ett bluetooth tangentbord är mycket värdefullt för att kunna skriva snabbt på din enhet. Här finns en del olika tillverkare och modeller beroende på vilken enhet du har. Finns tangentbord för både ios och android. Det som oftast skiljer dom åt är placering av specialknapparna ctrl, alt, och cmd/windowstangenten. Prova dig fram vilket tangentbord du gillar. Både voice over på ios och talkback på android har fullständig styrningsmöjlighet från tangentbordet. När du köper tangentbord är det viktigt att du kollar så de svenska bokstäverna å, ä och ö sitter där dom skall. Har sett varianter på layout där man får krångla för att få fram dessa tecken och då är det inte så användarvänligt.
  • Hörlurar är bra att ha för att kunna lyssna på det du skriver. Vid sådana tillfällen är små snäckor bra då du kan använda en i ett öra och ha det andra fritt för att höra själva mötet. Finns både med kabel och bluetooth.
  • Punktdisplay med punktinmatning: Är du van punktläsare så är en punktdisplay med inmatning ett bra alternativ till att använda ett tangentbord. Dels får du all information i punkt på displayen samt att du kan skriva din anteckning på displayens punkttangentbord. Här kan du då helt stänga av talet i voice over och talkback och endast använda displayen. Dessa displayer finns i lite olika längder. Vanligast är 14 eller 40 teckens läsrad. Voice over har fullt stöd för punktinmatning och styrning medan talkback måste kompletteras med programmet brailleback på android.

Appar

Det finns många appar att använda för att skriva anteckningar. Beroende på hur man vill använda anteckningen efteråt.

  • Anteckningar (iPhone/iPad)

Anteckningar är inbyggt i iphone och ipad och fungerar perfekt att skriva anteckningar i. Det går att spara i enheten och på icloud. Har man en mac dator kan anteckningarna hämtas direkt i anteckningar på macen om man sparat i icloud. Ett apple id krävs.

  • Google dokument

Google dokument finns för både android och ios. Alla dokument kan hämtas till datorn både mac och windows. Man får ca 15 GB gratis lagring så det är gott om plats för korta och långa dokument. Apparna för android och ios är helt tillgängliga men på datorsidan är webappen sisdär tillgänglig. Det hänger mycket på skärmläsaren och webläsaren om google dokument skall fungera bra då den körs helt från internet. Docs.google.com är adressen dit på datorn. Ett googlekonto krävs.

  • Microsoft Word (prenumeration)

Microsoft word fungerar fint på alla plattformar. Android och ios apparna har begränsad funktion i gratisutförande. Prenumererar man på office 365 kan man få utökad funktion med bla möjlighet att spara dokument i molnet via onedrive och lätt plocka upp dom på datorn. På mac och windows fungerar office 2016 aldeles utmärkt och med prenumerationstjänsten aktiv så kommer man åt dokumentetn från mobila enheten också. Ett Microsoftkonto krävs för att kunna se alla dokument på alla enheter. Månadsprenumeration eller årsprenumeration krävs för full funktion med alla mobila appar. 5GB lagring som standard, utökas när man prenumererar på office 365. Information finns på www.office.com

  • Microsoft Onenote

En app från Microsoft som låter dig göra anteckningar på surfplattan, telefonen och datorn. Anteckningarna sparas i onedrive och kan läsas på alla enheter. Går också dela anteckningar med andra. Det går göra enkla anteckningar samt mer komplicerade dokument med checklistor, ljudinspelning mm. Apparna för android och ios samt för windows och mac är helt tillgängliga i senaste utgåvorna. Kräver microsoft konto för att alla anteckningar skall finnas på alla dina enheter. 5GB i gratisversionen av onedrive där anteckningarna sparas. Kan utökas med prenumeration på office 365.

  • Google keep

En bra app för android och ios att ta anteckningar i. Sparas i googles moln google drive. Det går också läsa och skriva anteckningar på datorn via webappen keep.google.com som verkar fungera bra. Keep fungerar dock inte helt perfekt på iphone med voice over men jag låter den ändå vara med här för den som kan se skärmen och som vill testa appen. På android fungerar den perfekt med talkback. Ett googlekonto krävs.

  • Pages (endast Apple)

Pages finns för iphone, iPad och mac. Det är Apples motsvarighet till Word. Här kan du spara alla anteckningar och dokument på icloud och plocka upp dom på mobil enhet eller mac datorn. Funkar endast med Apple datorn och iphone/ipad. För mer lagringsutrymme på icloud kan man prenumerera på mer ytrymme på icloud.com eller ifrån din appleenhets inställningar.

Detta var några appar som fungerar bra. Att välja app beror ju på vad man vill göra med dokumentet sedan. Vill man kunna ta upp det på datorn och redigera det vidare t ex skriva ett protokoll så kanske word eller google docs samt pages är det bättre valet. Vill man bara skriva korta anteckningar och inte göra något ytterligare kan anteckningar i iphone räcka. De flesta apparna kostar på ett eller annat sätt, antingen som engångsköp eller prenumeration för att t ex få mer lagringsutrymme eller ytterligare funktion. Dom som är gratis är googles dokument och keep. Anteckningar i iphone/ipad är gratis om man inte behöver mer än 5 Gb lagring i icloud.

Spotify nu användbart på mac med voice over

Fick ett tips av en läsare som uppmärksammat att spotify nu är betydligt tillgängligare på mac med voice over. Har själv inte kört spotify på flera år på datorn så jag installerade det och testade hur det fungerar.

När programmet går igång blir det en presentation som påminner mer om en websida än ett vanligt program. Det går riktigt bra navigera med voice over mellan de olika delarna såsom artister, album och spellistor. Väljer man spellistor kan man sedan hitta en tabell med dom låtar som ingår i listan. Går också i vissa fall navigera med tabb tangenten.

Även spelarkontrollerna går bra aktivera. Söka går även det bra. Det jag inte lyckas med är att från listan med låtar lägga till en låt i en spellista.

Jag håller fortfarande ett extra plus för apple music som är betydligt tillgängligare och lättare använda men om gänget bakom spotify fortsätter så här så kan programmet kanske bli helt tillgängligt i framtiden.

Windows och mac tips: Bifoga filer enkelt med klipp och klistra

Ibland kan det vara lite bökigt att bifoga filer i olika e-postprogram.

Jag fick ett tips för ett litet tag sen som faktiskt fungerar.

Ett enkelt sätt att bifoga filer. Gå till den mapp där filen finns. När du hittat filen trycker du bara ctrl+c för att kopiera den.

Öppna sedan outlook eller windows 10 e-post app och skapa nytt brev. I meddelandetexten trycker du ctrl+v för att klistra in och vips bifogas filen till mailet. Du kan nu skicka brevet efter att du skrivit önskad text.

Detta är testat och fungerar i outlook 2013/2016 samt i windows 10 inbyggda app e-post. Fungerar ej i thunderbird.

Detta fungerar också i Mac os och den inbyggda mail programmet.

Öppna finder och gå till önskad fil, tryck command+c för att kopiera.

Öppna mail och skapa nytt brev. I meddelandetexten trycker du command+v och filen bifogas. Skriv din text och skicka brevet.

Tackar för tipset.

Mac app tips: Podcast chapters

Producerar du podcasts? Använder du mac? Vill du att lyssnaren skall kunna hoppa mellan de olika delarna i din podcast så kommer denna applikation väl till pass.

Med denna app kan du skapa kapitel i din podcast och om lyssnaren använder applikationer som stöder kapitel t ex downcast, overcast eller itunes går det då lätt att navigera i filen. 

Denna mac app är helt tillgänglig med voice over och kostar 209 kr i mac appstore. Kanske i dyraste laget men producerar man mycket podcasts så kanske den är värd pengarna om lyssnaren enkelt kan hoppa i innehållet. Finns också en genomgång av appen på applevis.com.

Länk till mac appstore här.

Publicerat den
Kategoriserat som mac

Nyheter i tillgänglighetsfunktionerna i Mac Os X El Capitan

Här kommer några nyheter i Mac Os X 10.11 El Capitan.

Först kan jag nämna att det finns några rätt kritiska buggar med Voice over på mac med senaste versionen. Men vi tar nyheterna först.

  • Man kan nu ändra Voice over tangenterna från ctrl+alt till caps lock tangenten. Detta gör att det blit något enklare att göra voice over kommandon då man använder en tangent istället för två.
  • Ändringar hur voice over presenterar skärmen. Det är nu möjligt att ändra hur man interagerar med objekt på skärmen. Här finns fyra olika sätt att presentera innehållet. Standard som är som man gjort tidigare genom att interagera med olika objekt och så kan man t ex välja att bara få objekten annonserade men slippa interagera med dom.
  • Fönsterpunkter. Tryck vo+u i t ex ett finderfönster så får man upp en meny där man snabbt kan hoppa till olika platser i fönstret, kanske vill du gå till sökfältet ellet sidofältet. Dessa platser kan då lätt nås i denna meny i finderfönstret. På html sidor är det webrotorn som kommer fram med kommandot vo+u som tidigare.
  • Innehållsväljaren. Denna funktion är inte tillgänglig i alla applikationer. Detta gör det möjligt att bläddra i innehåll i t ex anteckningar. Man kan då välja en anteckning utan att gå igenom tabellen med olika anteckningar och navigera runt i programmet, bara välja den anteckning man vill ha i denna meny. Hoppas få se denna funktion i fler program.
  • Aktiviteter som funnits tidigare kan nu också användas för webbsidor. Så dessa kan användas för program, webbsidor eller en kombination av båda. Aktiviteter fungerar tyvärr inte bra med Nuance rösterna. 

Några buggar då.

  • Ljudhanteringen är absolut inte bra med voice over. Funktionen att sänka andra ljud när voice over pratar sänker istället voice over istället för bakgrundsljuden. Så det är helt enkelt tvärt om mot vad som var tänkt. Snabbfix är att helt enkelt stänga av ljudduckning i voice overinställningarna.
  • När jag uppgraderade försvann ljudeffekterna från voice over. Vill man ha dom tillbaka får man gå in och kryssa i ljudeffekter i voice over inställningar. 
  • I mail lyckas jag inte gå högst upp eller längst ner i listan med brev. Även vissa html brev var svåra läsa med v o.

Förutom dessa buggar har även Applevis listad några till som jag inte stött på ännu. 

Jag har inte så bra koll på fförstoringen i mac os x men jag såg att man nu lagt till funktionen att fokuset följer insättningspunkten. Tidigare har fokuset bara följt myspekaren så detta var ett bra komplement i förstoringen.

Kör du den tidigare versionen av Mac os X och använder voice over  så behöver du inte stressa med uppgraderingen utan avvakta om det känns som du kan vänta. Det kommer säkert ett gäng buggfixar inom kort.

Microsoft office 2016 för mac är nu bättre med voice over

Många har under årens lopp klagat över att Microsoft office inte har fungerat med hjälpmedel på mac. Det finns ju såklart andra bra alternativ men office har ju nästan blivit nån slags standard som alla förlitar sig på. Därför är det nu roligt kunna säga att office 2016 för mac är användbart med voice over på mac. Det finns säkert funktioner som inte fungerar ännu men det jag hunnit titta på fungerar fint.

I word var det inga problem att göra enklare ordbehandling, spara och hämta dokument både från onedrive och från den egna hårddisken.

Även Excell såg ut att fungera. Gick bra att gå runt i rutvyn bland cellerna och skriva och läsa innehållet. 

Outlook gick bra att lägga till epostkonto samt att hantera enklare epostgöromål. För epost tycker jag ändå den inbyggda klienten Mail är betydligt bättre i nuläget men måste man t ex komma åt en exchangeserver så verkar outlook också fungera fint med voice over. Kontaktlista och kalender har jag inte kikat på ännu.

Ja så här efter en snabbtitt utan att ha hunnit gräva så djupt i programmen ser detta mycket lovande ut för framtiden och att kunna köra officeprogrammen på mac med hjälpmedel.

Det kan ju såklart kännas något besvärligt att behöva interagera med de olika delarna av programmen men för den vane voice over användaren är detta inget problem. Gamla menyraden finns kvar men även det nya ribbongränssnittet finns för den som nu tycker det är bra. Med voice over föredrar jag den vanliga menyraden.

Office 2016 för mac kan endast hämtas genom en office365 prenumeration i skrivande stund men det utlovas en version som kan köpas som vanlig licens.

Apptips ios och mac: Radium, internetradio

Gillar du att lyssna på internetradio så kan appen Radium vara ett bra alternativ. Appen finns både för mac och ios, dvs iphone och iPad. Här finns gott om radiostationer i deras katalog och du kan lägga till egna stationer i macversionen. Appen är lätt att använda och den har igentligen inga finesser utöver att spela radiostationer. Den enda lilla extra finess den har är att alla favoritradiostationer du lägger till synkas mellan alla dina enheter du har Radium installerat på om du väljer att aktivera iCloud synk. 

Alla objekt är korrekt namngedda och appen är lätt att navigera i. Fungerar således perfekt med voice over.

Macversionen lägger sig i menyraden så för att få fram fönstret får man ta vo+m m och välja radium. 

För ios kostar appen 15 kr.

Länk till Radium i ios app store

Länk till Radium i mac app store

OS X 10.8.4 släppt

Apple har släppt en uppdatering till OS X för deras mac datorer. Nu skall den senaste versionen vara 10.8.4.

I denna har man fixat problem med wifi, stabilitet med koppling mot exchange och även fixat en mycket irriterande bug med pdf filer och Voice over.

Dock har jag problem öppna vissa pdf filer med det inbyggda programmet Förhandsvisning. PDF:en blir helt enkelt tom. Öppnar jag den med Skim istället fungerar det. 

Uppdateringen till OS X finns i uppdateringsfliken i appstore.