Kategoriarkiv: mac

Spotify nu användbart på mac med voice over

Fick ett tips av en läsare som uppmärksammat att spotify nu är betydligt tillgängligare på mac med voice over. Har själv inte kört spotify på flera år på datorn så jag installerade det och testade hur det fungerar.

När programmet går igång blir det en presentation som påminner mer om en websida än ett vanligt program. Det går riktigt bra navigera med voice over mellan de olika delarna såsom artister, album och spellistor. Väljer man spellistor kan man sedan hitta en tabell med dom låtar som ingår i listan. Går också i vissa fall navigera med tabb tangenten.

Även spelarkontrollerna går bra aktivera. Söka går även det bra. Det jag inte lyckas med är att från listan med låtar lägga till en låt i en spellista.

Jag håller fortfarande ett extra plus för apple music som är betydligt tillgängligare och lättare använda men om gänget bakom spotify fortsätter så här så kan programmet kanske bli helt tillgängligt i framtiden.

Andra bloggar om: , ,

Windows och mac tips: Bifoga filer enkelt med klipp och klistra

Ibland kan det vara lite bökigt att bifoga filer i olika e-postprogram.

Jag fick ett tips för ett litet tag sen som faktiskt fungerar.

Ett enkelt sätt att bifoga filer. Gå till den mapp där filen finns. När du hittat filen trycker du bara ctrl+c för att kopiera den.

Öppna sedan outlook eller windows 10 e-post app och skapa nytt brev. I meddelandetexten trycker du ctrl+v för att klistra in och vips bifogas filen till mailet. Du kan nu skicka brevet efter att du skrivit önskad text.

Detta är testat och fungerar i outlook 2013/2016 samt i windows 10 inbyggda app e-post. Fungerar ej i thunderbird.

Detta fungerar också i Mac os och den inbyggda mail programmet.

Öppna finder och gå till önskad fil, tryck command+c för att kopiera.

Öppna mail och skapa nytt brev. I meddelandetexten trycker du command+v och filen bifogas. Skriv din text och skicka brevet.

Tackar för tipset.

Andra bloggar om: , ,

Mac app tips: Podcast chapters

Producerar du podcasts? Använder du mac? Vill du att lyssnaren skall kunna hoppa mellan de olika delarna i din podcast så kommer denna applikation väl till pass.

Med denna app kan du skapa kapitel i din podcast och om lyssnaren använder applikationer som stöder kapitel t ex downcast, overcast eller itunes går det då lätt att navigera i filen. 

Denna mac app är helt tillgänglig med voice over och kostar 209 kr i mac appstore. Kanske i dyraste laget men producerar man mycket podcasts så kanske den är värd pengarna om lyssnaren enkelt kan hoppa i innehållet. Finns också en genomgång av appen på applevis.com.

Länk till mac appstore här.

En youtubevideo hur man använder Garageband med voice over

Jag fick ett tips från en kollega på jobbet som hade hittat denna video som visar hur man kan använda Garageband för att skapa musik på mac tillsammans med voice over. 

För att förstå det hela bättre bör du känna till lite om hur voice over fungerar att arbeta med.

Gå till youtubefilmen här.

Andra bloggar om: , ,

Nyheter i tillgänglighetsfunktionerna i Mac Os X El Capitan

Här kommer några nyheter i Mac Os X 10.11 El Capitan.

Först kan jag nämna att det finns några rätt kritiska buggar med Voice over på mac med senaste versionen. Men vi tar nyheterna först.

  • Man kan nu ändra Voice over tangenterna från ctrl+alt till caps lock tangenten. Detta gör att det blit något enklare att göra voice over kommandon då man använder en tangent istället för två.
  • Ändringar hur voice over presenterar skärmen. Det är nu möjligt att ändra hur man interagerar med objekt på skärmen. Här finns fyra olika sätt att presentera innehållet. Standard som är som man gjort tidigare genom att interagera med olika objekt och så kan man t ex välja att bara få objekten annonserade men slippa interagera med dom.
  • Fönsterpunkter. Tryck vo+u i t ex ett finderfönster så får man upp en meny där man snabbt kan hoppa till olika platser i fönstret, kanske vill du gå till sökfältet ellet sidofältet. Dessa platser kan då lätt nås i denna meny i finderfönstret. På html sidor är det webrotorn som kommer fram med kommandot vo+u som tidigare.
  • Innehållsväljaren. Denna funktion är inte tillgänglig i alla applikationer. Detta gör det möjligt att bläddra i innehåll i t ex anteckningar. Man kan då välja en anteckning utan att gå igenom tabellen med olika anteckningar och navigera runt i programmet, bara välja den anteckning man vill ha i denna meny. Hoppas få se denna funktion i fler program.
  • Aktiviteter som funnits tidigare kan nu också användas för webbsidor. Så dessa kan användas för program, webbsidor eller en kombination av båda. Aktiviteter fungerar tyvärr inte bra med Nuance rösterna. 

Några buggar då.

  • Ljudhanteringen är absolut inte bra med voice over. Funktionen att sänka andra ljud när voice over pratar sänker istället voice over istället för bakgrundsljuden. Så det är helt enkelt tvärt om mot vad som var tänkt. Snabbfix är att helt enkelt stänga av ljudduckning i voice overinställningarna.
  • När jag uppgraderade försvann ljudeffekterna från voice over. Vill man ha dom tillbaka får man gå in och kryssa i ljudeffekter i voice over inställningar. 
  • I mail lyckas jag inte gå högst upp eller längst ner i listan med brev. Även vissa html brev var svåra läsa med v o.

Förutom dessa buggar har även Applevis listad några till som jag inte stött på ännu. 

Jag har inte så bra koll på fförstoringen i mac os x men jag såg att man nu lagt till funktionen att fokuset följer insättningspunkten. Tidigare har fokuset bara följt myspekaren så detta var ett bra komplement i förstoringen.

Kör du den tidigare versionen av Mac os X och använder voice over  så behöver du inte stressa med uppgraderingen utan avvakta om det känns som du kan vänta. Det kommer säkert ett gäng buggfixar inom kort.

Andra bloggar om: , ,

Microsoft office 2016 för mac är nu bättre med voice over

Många har under årens lopp klagat över att Microsoft office inte har fungerat med hjälpmedel på mac. Det finns ju såklart andra bra alternativ men office har ju nästan blivit nån slags standard som alla förlitar sig på. Därför är det nu roligt kunna säga att office 2016 för mac är användbart med voice over på mac. Det finns säkert funktioner som inte fungerar ännu men det jag hunnit titta på fungerar fint.

I word var det inga problem att göra enklare ordbehandling, spara och hämta dokument både från onedrive och från den egna hårddisken.

Även Excell såg ut att fungera. Gick bra att gå runt i rutvyn bland cellerna och skriva och läsa innehållet. 

Outlook gick bra att lägga till epostkonto samt att hantera enklare epostgöromål. För epost tycker jag ändå den inbyggda klienten Mail är betydligt bättre i nuläget men måste man t ex komma åt en exchangeserver så verkar outlook också fungera fint med voice over. Kontaktlista och kalender har jag inte kikat på ännu.

Ja så här efter en snabbtitt utan att ha hunnit gräva så djupt i programmen ser detta mycket lovande ut för framtiden och att kunna köra officeprogrammen på mac med hjälpmedel.

Det kan ju såklart kännas något besvärligt att behöva interagera med de olika delarna av programmen men för den vane voice over användaren är detta inget problem. Gamla menyraden finns kvar men även det nya ribbongränssnittet finns för den som nu tycker det är bra. Med voice over föredrar jag den vanliga menyraden.

Office 2016 för mac kan endast hämtas genom en office365 prenumeration i skrivande stund men det utlovas en version som kan köpas som vanlig licens.

Andra bloggar om: , ,

Apptips ios och mac: Radium, internetradio

Gillar du att lyssna på internetradio så kan appen Radium vara ett bra alternativ. Appen finns både för mac och ios, dvs iphone och iPad. Här finns gott om radiostationer i deras katalog och du kan lägga till egna stationer i macversionen. Appen är lätt att använda och den har igentligen inga finesser utöver att spela radiostationer. Den enda lilla extra finess den har är att alla favoritradiostationer du lägger till synkas mellan alla dina enheter du har Radium installerat på om du väljer att aktivera iCloud synk. 

Alla objekt är korrekt namngedda och appen är lätt att navigera i. Fungerar således perfekt med voice over.

Macversionen lägger sig i menyraden så för att få fram fönstret får man ta vo+m m och välja radium. 

För ios kostar appen 15 kr.

Länk till Radium i ios app store

Länk till Radium i mac app store

Andra bloggar om: , , ,

OS X 10.8.4 släppt

Apple har släppt en uppdatering till OS X för deras mac datorer. Nu skall den senaste versionen vara 10.8.4.

I denna har man fixat problem med wifi, stabilitet med koppling mot exchange och även fixat en mycket irriterande bug med pdf filer och Voice over.

Dock har jag problem öppna vissa pdf filer med det inbyggda programmet Förhandsvisning. PDF:en blir helt enkelt tom. Öppnar jag den med Skim istället fungerar det. 

Uppdateringen till OS X finns i uppdateringsfliken i appstore.

Andra bloggar om: , ,

Tips för OS X: Använd facebook chat i meddelanden

Det går aldeles utmärkt att chatta i facebook med den inbyggda appen meddelanden som finns i OS X 10.8. 

Gör så här för att ställa in det.

1 Öppna appen meddelanden 

2 Gå till inställningar

3 Välj konton i flikfältet

4 välj lägg till konto

5 I kontotyp väljer du jabber, användarnamn skriver du ditt fb användarnamn @chat.facebook.com, Lösenord är ditt fb lösenord.

6 utvidga inställningarna för server och fyll i server chat.facebook.com och port 5222. 

7 Tryck på klar och nu skall det fungera. Dina kontakter som är online dyker strax upp i meddelanden.

Ditt användarnamn på facebook finner du på din profilsida. 

Happy chatting!

Andra bloggar om: , , ,

Roligt på OCR-fronten

Scanning och OCR, (optical character recognition) är en viktig del utav många synskadades liv. Vi kollar post, lägger in räkningar på vår internetbank, läser in den lokala restaurangens meny mm. I Windowsmiljön har det mer eller mindre självklara valet, om man inte har velat gå den synskadespecifika rutten varit Omnipage, som är ett stort och finessrikt program för OCR. På Macen har det också funnits ett par tre alternativ. De har inte varit så smärtfria att jobba med som Omnipage, men de har gjort sitt jobb med den äran. När jag började fnula med masen för en fem sex år sedan var det Readiris som gällde, men tillgängligheten i detta program genomgick en förändring och Readiris försvann till förmån för Abbyy Finereader Express. Denna app fungerar bra, men man ska vara medveten om att om man t.ex har en scanner från Canon, då är inte deras drivrutiners dialog för scanning 100 procent tillgänglig, egentligen är det två knappar som inte är tillgängliga, och en av dem är livsviktig för att man ska kunna skanna överhuvudtaget, det är den det står ”perform scan” på. Det har funnits omvägar förbi det här problemet t.ex att använda ett annat program, i det här fallet Vuescan för att skanna in själva filden för att sedan låta Abbyy göra jobbet att ocr-a den inscannade bilden och försöka få den till begriplig text.

Både Abbyy och Vuescan har haft sina tillkortakommanden. Abbyy Finereader Express har sitt strul med att Canonscannrar och dess mjukvara inte är tillgänglig till 100procent. Vuescan saknar in och kan även utföra ocr, på ett dokument, men resultatet i alla fall enligt min erfarenhet har inte varit lika bra som Abbyys. Om man använder Vuescan för att skanna in ett dokument och Abbyy finereader Express för att utföra OCR uppkommer dock ett annat problem, nämligen att programmen lämnar efter sig en massa skräp i form av bildfiler i .tif-format som man inte riktigt vet vad man ska göra med utan som bara ligger och tar upp utrymme. Fördelen är dock att man om man glömt vad man skannade in, eller om man förlorat ett inskannat dokument har man bildfilen kvar och kan skanna in den på nytt, men hur många gånger har man velat göra det? Dessutom, till skillnad mot Omnipage, så har inskanning, ocr och slutligen presentation skett i små steg och i olika program och det kan tidvis kännas smidigt för att inte säga klumpigt och framför allt tidsödande.

En ny aktör

Prizmo har tidigare funnits för IPhone och det har även funnits en version för Mac, som inte har varit speciellt tillgänglig, men i och med version 2 så har saker börjat hända  som är riktigt roliga.

Hela appen har nu gjorts tillgänglig för voiceoverandvändare, det är enkelt att utläsa vad som de olika knapparna gör. Alla steg i processen från att läsa in dokumentet från fil eller scanner eller till och med din IPhones kamera ansluten till appen sker i ett och samma program, dvs inget hoppande mellan olika program. Bra om man bara vill läsa in post och annan information man inte tänkt sig att spara.

En annan fördel med Prizmo är att man både kan skanna trådat och trådlöst, dvs har du en multifunktionsskrivare som kan skanna och skriva ut trådlöst så fungerar den trådlösa skanningen mycket bra. Resultatet av det du skannat kommer i ett ett separat fönster som inte hamnar i fokus, men med VO f2 f2 skiftar du enkelt fönster till där texten står. Vill du inte göra det, finns en knapp för tal, dvs Prizmo kan tala om för dig vad det står i ditt dokument, en positiv sak jag inte har sett i något annat program av denna typ för Mac.

Inte bara en dans på rosor

Det finns en del små lurigheter med Prizmo som man bör vara medveten om, till exempel att när du öppnar ett dokument för inskanning eller väljer en skanner eller kamera måste du, trots att filen ser ut att vara markerad dra musen till voiceoverpekaren, cmd+vo+f5 och sedan klicka (vo+skift+f5) för att märka filen, kameran eller skannern. Efter att detta är gjort är det bara att gå vidare i skanningsproceduren.

Jag har inte själv märkt detta, så den som gjort det får gärna kommentera här, men Prizmo tycks glömma bort vad man valt att scanna med om det är kamera eller skanner och vilken skanner det är. Bra om man vill vara flexibel men inte så bra om man vet att man har samma saker alltid.

Sammanfattning

Prizmo är en riktigt trevlig applikation för Mac som har många starka finesser. En av de stora fördelarna med denna app om du jämför med t.ex Abbyy Finereader Express är att alla steg från inskanning till uppläsning av dokument sker på ett och samma ställer, att du kan använda såväl trådade som trådlösa skanners samt att programmet med syntetiskt tal kan läsa upp ditt färdigskannade dokument. Det ska också gå att skanna många sidor åt gången men det vet jag ännu inte hur det funkar.

Nackdelarna är att processen för att välja filer eller kamera/skanner är komplicerad, dock inte överkomplicerad och att åtminstone i mitt fall med en HP Laserjet 100 Pro gmultifunktionsskrivare gick det lite långsamt att skanna saker om man jämför med t.ex Abbyy Finereader Express.

Prizmo hittar du här

Andra bloggar om: , ,