Visa bokningar i en lista i iCal

Vill du ha en lista av dina bokningar i iCal på samma vis som det går att göra i outlook så kan du göra på följande vis. En lista med bokningar är ibland lättare att följa med skärmläsaren, speciellt om du söker en viss bokning. Detta tips är saxat ur en av de internationella mac listorna. Provade här och det fungerade.

Så här gör du:

1 Navigera till tabellen med dina kalendrar och interagera med den. Kryssa i de kalendrar du vill se.

2 Sluta interagera med kalenderlistan och navigera till verktygsfältet

3 Gå till sökfältet och skriv en . (punkt) och tryck enter

4 Sluta interagera med verktygsfältet.

Nu kan du navigera ner till sökresultatet och ser då en tabell med alla bokningar. Interagera med denna tabell och då ser du bokningens datum, ärende och om det är en heldag eller ej.

Du kan också med voice overs tabellkommandon sortera om denna lista om du vill.

Läkemedelsinformation i din iPhone

Nu finns appen Läkemedel personligt i appstore. Denna app ger dig all information som finns på webplatsen www.fass.se. Du kan läsa alla bipacksedlar till alla mediciner som finns på fass.

Appen funkar fint med Voice over men det finns lite småjusteringar att göra. När man söker skall man trycka retur på tangentbordet för att starta sökning. Jag hittade då inget annat sätt. När du funnit läkemedlet du vill se så trycker du på det i listan med träffar. Då visas information om läkemedlet. En lista med alternativ finns längre ner på sidan. Där kan man se t ex när man inte skall ta medicinen och vad som gäller vid graviditet. Dessa alternativ är inte självklara med voice over vilka som har info eller ej. Jag fick prova mig fram och hittade de alternativ som hade info på sig.

Bra app som kan bli bättre. Bra kunna läsa informationen om medicinen även i sin iPhone.

Du kan hämta appen här med iTunes.

Det finns också mycket information på Apotekets webplats.

Jaws för windows 11 beta finns nu för testning

Från www.freedomscientific.se kan jag se att en ny betaversion av Jaws 11 på svenska finns att ladda hem. Finns både i 32 och 64 bitars version.
Alla översättningar är inte helt klara ännu så felaktigheter kan förekomma i bl a scripts till office programmen.
Sedan är dessa saker ej översatta:
Sökaren, (Research It) är inte översatt.
Ordlista, (Word list) är inte översatt.
Ord index, (Word index) är inte översatt.
Saxat från hemsidan.
Ladda ner jaws 11 beta här
Synpunkter kan mailas till jaws@freedomscientific.se

Internet explorer fyller 15 år

I veckan fyllde Microsofts webläsre 15 år. Jösses vad tiden går och för att inte tala om utvecklingen. 1996 när jag började så smått med internet var det Netscape navigator som var den alenarådande webläsaren i windows 3.1 och även i windows 95. Att man skulle om sådär 12 – 14 år kunna sitta och köra hela programpaket, spela upp video i högupplöst kvalité och spela musik i spotify trodde man aldrig. Att datorn skulle flytta in i vardagsrummet var otänkbart. Dels var maskinerna fula och stora samt att de väsnades nåt förfärligt. Både hårddiskar och fläktar lät för mycket. Modemuppkopplingen man använde gav på sin höjd möjlighet att höra på ljudklipp från Sveriges radio, och det var fantastiskt. I alla fall för dem som hade ljudkort, det var ingen självklarhet för 15 år sen. Ja, mycket har hänt under åren och nu är Internet explorer den största webläsaren tätt följd av firefox och alla de andra. Websidor är numera komplexa system som t o m kan medge att man kör hela officepaketet i webläsaren. Undrar var vi är om 15 år till i denna snabba utveckling. Jag tror alla prylar i vårt hem har någon form av kontakt med internet på gott och på ont. Bilen meddelar själv när det är dags för service så verkstaden har de delar som behövs när du kommer dit. Kylskåpet och frysen meddelar via sms när temperaturen är felaktig och varför inte surfa på youtube på kylskåpsdörren. Ja visionerna kan vara många.
Grattis Internet explorer!

Implus pro nu släppt med fullt stöd för voice over på iPhone

I torsdags släpptes den nya versionen av IMplus. Med den nya versionen byter det namn till IMplus pro och är nu version 4.30.

En hel del buggfixar samt att man kan ändra bakrundsbilder. Men framförallt stöd fullt ut för skärmläsaren Voice over på iPhone.

Många har väntat på detta och jag skall testa det och återkommer med hur jag tycker det fungerar.

Navigon för iPhone har fått tillbaka röstinstruktioner för fotgängaren

Har uppdaterat min Navigon för iPhone och upptäckte då till min förtjusning att röstinstruktioner för fotgänaren nu är tillbaka. Det påstås att den skulle varit där hela tiden men det har inte fungerat. Nu finns det ett val till bland de olika alternativen som bil, cyklist med flera även ett val fotgängare med röstinstruktioner.

Har inte provat i skarpt läge ute på promma men vid test med simulering av rutt så pratade den så snällt så.

Frågan är väl bara hur noggranheten är, om man kan använda den och faktiskt gå till en adress. Är ialla fall ett steg i rätt riktning från Navigon då programmet i övrigt är fullt tillgängligt med voice over på iPhone. Bra för oss synskadade som vill ut och utforska områden själva. Det skall testas.

Varför blir fler och fler program otillgängliga i windows?

Jag har nu i dagarna uppgraderat några program i min windowsdator bara för att upptäcka att de tidigare så tillgängliga programmen helt eller delvis numera inte är tillgängliga. Första var Total recorder som i version 8 inte fungerar med skärmläsare. Menyraden går helt enkelt inte komma åt. Många antivirusprogram har också blivit oanvändbara på senare tid. Det verkar helt enkelt som utseende går före tillgänglighet i windows. Tvärt om i macvärlden där fler och fler program blir tillgängliga istället. Vore det inte för att jag använder Station playlist studio för mina webradiosändningar skulle jag dumpa windows helt. Om inte programtillverkarna bryr sig om oss funktionshindrade, varför skall vi då bry oss om dom? Även Microsoft har en del jobb att göra på sitt gränssnitt i windows. Det fungerar mycket bra att köra windows 7 men det finns små problem där. Kontrollpanelen tycker jag är rörig samt att fillistor kan tappa focus i skärmläsaren ibland. Sen skall vi inte tala om Office paketet som jag tycker har missat en stor del av tillgängligheten på vägen genom versionerna.

Hoppas på bot och bättring.

Ny version av iPhone mjukvara släppt

En ny version av iPhone mjukvaran är nu släppt. Denna release täpper till det säkerhetshål som upptäckts i safari och pdf-läsaren där. Detta gjorde det bl a möjligt att jailbreaka sin lur via en hemsida, men nu sätter Apple p för det.

Publicerat den
Kategoriserat som iphone Märkt

Skype på iPhone med voice over

Telefoniprogrammet Skype har funnits ett tag för iphone och nu även stöd för ios 4. Detta innebär att man nu kan lägga skype i bakgrunden och ta emot samtal och chatrader även om programmet inte är synligt. Skype har förbättrats genom versionerna och fungerar fint i själva programmet med voice over. Här är dock några observationer jag gjort.

Om samtalet kopplas ned så flyttas inte ljudet tillbaka till högtalaren i iphone vilket gör det besvärligt att navigera med voice over efter avslutat samtal. Med headset är detta inget problem.

Skype verkar ha betydliga svårigheter att uppdatera statusen på kontaktlistan, användare som loggar på och av visas inte som de skall i listan.

Vissa anslutningsproblem har jag också haft när jag ringer en kontakt.

När jag blir uppringd fungerar inte alltid ljudet. Jag hör kontakten men denna hör inte mig. Lösning är omstart av skype.

Vi får hoppas dessa små buggar ordnar sig till slut, då kommer nog skype bli bra även för iphone.

 

Test av Apples nya trådlösa pekplatta

Har testat Apples nya trådlösa styrplatta som de släppte i förra veckan. Den fungerar på samma vis som styrplattan på deras bärabara macbook pro. Den har multitouch vilket betyder att man kan använda fler fingrar och göra olika gester på den. Det jag var nyfiken på var om man har någon användning av den med voice over. Och Voice over, som är den inbyggda skärmläsaren för mac datorer och iphone, gick fint att styra med denna styrplatta. Gesterna är lika dem man gör på sin iphone. Svep höger och vänster för att flytta fokuset till ett objekt och knacka två gånger på plattan för att öppna det. Svep med två fingrar åt höger för att interagera med ett objekt och två fingrar till vänster för att sluta interagera med det.

Plattan har samma design som de trådlösa tangentborden och ansluts med bluetooth till din mac. Tangentbord och platta passar fint ihop bredvid varandra. Frågan är hur mycket man kommer använda den men det är ialla fall ett alternativ till tangentbordet när man läser texter. Bara svepa lite med fingret för att gå vidare.

Plattan kostar 695 kr i Apple store.