Är AM-radions dagar räknade?

Fler och fler kort- och mellanvågssändare stängs ner av radiostationerna och anledningen sägs vara att lyssnarna nu finns på nätet istället för via kortvåg. Sveriges radio stänger sin mellanvågs- och kortvågssändare nu sista oktober. För en gammal radiointresserad är det lite sorgligt men man måste ju se till kostnader och antalet lyssnare. Det är trots allt stora utgifter att underhålla en sändaranläggning så att den håller god klass. Digital kortvågsradio blev heller ingen hit. Provade det lite innan jag monterade ner mina antenner för flytt och ljudet var helt okej men det var svårt hålla signalen uppe hela tiden. Då förhållandena ändrades så att mottagningen blev sämre blev det helt enkelt tyst bitvis i den digitala sändningen. Detta problem slipper man ju så klart i webradio. Visst det lilla mysiga att sitta och leta svaga stationer i bruset med öronen på skaft, ja den tiden är nog förbi snart. Även om många länder i sydamerika och afrika än så länge kör vanlig analog radio på kortvåg.

Med tanke på detta lilla resonemang kan det väl vara på sin plats med några tips om program för att lyssna på webradio i din dator eller iPhone.

för mac har vi det fantastiska programmet Radioshift. Detta bygger på en stor och bra katalog med radiostationer världen över. Du kan också schemalägga inspelningar från de olika stationerna.

Vi har också Snowtape. Detta program var vid testandet inte tillgänligt med skärmläsare. Även här finns en bra katalog med stationer samt inspelningsmöjlighet.

Itunes har också en katalog med stationer gruperade i kategorier baserade på innehåll.

För windows har vi Radio Sure som bygger på en katalog som jag tror användarna själva kan uppdatera genom programmets forum på hemsidan.

Screamer radio var bra den också men är tyvärr död nu.

Winamp har en katalog som listar alla stationer som finns i nätverket shoutcast. Många privata icke komersiella små stationer finns där.

Windows mediaplayer har också någon form av radiokatalog.

För iPhone finns Wunder radio som har samma katalog som radio shift ovan. Många stationer världen runt. Programmet ger dig också möjlighet att lista stationer där du befinner dig med hjälp av gps:en i telefonen.

Shoutcast radio, ger dig katalogen för shoutcast men spelaren i programmet är väl inte den bästa. fungerar dock hyffsat.

För Nokia finns Nokias egen internetradio som jag inte fått att fungera med skärmläsare. Några anddra alternativ finns också men de flesta är svåra att använda för den synskadade användaren.

För Android och windows mobiler har jag inget bra tips. Kommentera gärna om du har.

Linux då, ja jag har inte hittat någon komplett programvara med bra katalog i utan man får lägga till själv de stationer man vill höra på. programmet rhytmbox klarar spela de flesta formaten av strömmar men man får som sagt klippa och klistra länkarna till ljudströmmen själv.

Detta var ett litet urval av program jag känner till för att lyssna på radio. Många stationer erbjuder ju såklart lyssning direkt från websidan men jag tycker oftast det är enklare med ett eget program för detta.

Vill man dock bläddra i en katalog på nätet finns Mikes’s radioworld där det finns en mängd stationer listade med länkar till hemsidor och lyssnalänkar.

Till sist är det väl bara säga, Adjö 1179 mellanvåg och de övriga kortvågsfrekvenserna från Sveriges Radio.

Spärra reklamsamtal till din mobil

Ja, ialla fall nästa. Visst är det irriterande när någon försäljare eller annan marknadsförare ringer din mobil. I dagsläget kan du inte spärra mobilen via Nix registret. Men det finns en liten genväg. På sidan www.vemringde.se kan man ladda hem ett kontaktkort och lägga i sin mobil. Detta kontaktkort innehåller flera hundra telefonnummer till olika marknadsföringsföretag och insamlingar. När någon ringer dig från dessa nummer visas texten ”blockerad av vemringde.se”. Du kan också välja att ändra till en helt annan ringsignal för just denna kontakt för att inte behöva rota i fickan direkt när det ringer. I vissa telefoner kan man välja tyst ringsignal för just en specifik kontakt och det kan man ju välja här.

Detta fungerar på i stort sett alla telefoner. Jag har det i en iPhone, en nokia e66 och en htc s740 med bra resultat.

Musiksystemet Sonos testat

Jag har haft möjlighet att testa musiksystemet Sonos. Tack till Hi-fI klubben i Västerås som lät mig testa på deras anläggning i butiken.

Sonos är ett musiksystem som klarar spela musik från din egen samling av musikfiler samt internetradio och inte minst Spotify. Systemet kan byggas ut till flera olika zoner vilket gör det möjligt att spela olika musik i olika rum. T ex lyssna på internetradio i köket medan någon annan spisar Spotify i vardagsrummet.

Systemet ansluts till ditt nätverk och får på så vis tillgång till din musik. Musiken lagras på en extern hårddisk som kan användas från nätverket, och internet används för internetradio och spotify.

Till systemet finns en kontrollpanel men den är inte anpassad alls. Lösningen är en iPhone och iPod touch  applikation som är till 99% tillgänlig med Voice over. Det finns även en app för iPad. Du kan också styra alltsammans från datorn, mac eller windows.

Jag kunde med iPhone styra anläggningen i butiken och spela radio, lokal musik samt spotify utan problem. En del knappar i programmet saknar etikett och volymfönstret stänger sig själv väldigt snabbt. Detta Noterades av Nicklas som jobbar i butiken och detta skulle han skicka vidare till ansvariga för Sonos.

Vi hoppas detta leder till mer tillgänglig app. Det går att använda appen med lite beskrivning först men det besta är ju om alla kontroller har rätt namn på sig.

Sonossystemet består av olika enheter som kan kombineras på olika sätt. En aktiv enhet som ser ut som en större bergsprängare med inbyggda högtalare som man får ett riktigt bra ljud ifrån. Det finns en passiv enhet som passar bra att ansluta till en stereo eller andra aktiva högtalare. En tredje enhet finns som är en komplett förstärkare som orkar driva ett par bra högtalare på egen hand. Sen finns en enhet som man kopplar till nätverket för själva anslutningen av systemet. Denna enhet behövs ej om någon av de som kan spela ljud är ansluten till nätverket. Överföringen till de övriga enheterna i ditt system sker trådlöst.

Med detta system kan man lyssna på musik och webradio samt spotify utan att datorn behöver vara påslagen. Jag gillade hur det fungerande och möjligheten till olika sätt att styra alltsammans på är ju riktigt trevlig. Man tror ju att en sådan här lösning är svår att använda men med programmet för iphone och ipod touch fungerar det riktigt bra. Dator kan också användas då det finns program för windows och mac, hur dessa program fungerar med skärmläsare vet jag inte i nuläget så det får jag återkomma till.

Har du mycket musik digitalt och dessutom gillar att lyssna på webradio och spotify så är detta en riktigt bra lösning för att slippa ha datorn på jämt.

Tack Nicklas, Butikschef i butiken i Västerås för demon av systemet!

Ubuntu 10.10 testat

Ubuntu 10.10 är nu släppt. Här har jag kikat lite på förbättringarna för synskadade användare av Ubuntu.

Ladda ner Ubuntu här.

När man laddat ner iso filen och brännt den till en cd är det så dags att starta sin dator på den cdn. Jag laddade ner ubuntu desktop edition 32 bitars för denna lilla test.

Att starta ubuntu med tillgänglighetsfunktionerna aktiva är inte helt självklart och jag ser ingenstans på webplatsen om hur man gör. Men så här gör man.

Starta datorn med cdskivan i läsaren. När cdn börjar läsa skivan trycker man mellanslag några gånger och sedan enter, efter det trycker man f5 och sedan siffran 3 och två tryck på enter. Nu bör den starta med talet igång.

Detta förutsatt att datorn kan starta från cd.

När man väl är inne på skrivbordet och Orca talar så kan man utforska ubuntu från cdn och se hur det ser ut.

Att sedan installera ubuntu var inte särskillt svårt. Välj install ubuntu från skrivbordet och följ guiden. Det lite besvärliga är att sedan göra rätt partitioner på hårddisken men har du inget du är rädd om på disken är det bara köra efter förvalt alternativ. Hittas ett tidigare operativsystem kan du välja att lägga ubuntu bredvid detta och på så vis ha två system att starta med.

När allt är klart och datorn startat om är det dags logga in i systemet. Som användare av skärmläsare märker man inte först de fina ändringar som är gjorda rent grafiskt men det jag märker är att jag har tal vid inloggningen och sedan så fungerar de administrativa programmen bättre nu än i tidigare versioner av Ubuntu då man fick modifiera lite för att det skulle funka. Fortfarande är gksu, det är det som sköter om att ändra nivån till systemadministratör när du kör program som kräver detta, ett problem för Orca som krashar med det. Lösning är att köra i terminalen och skriva sudo före kommandot. Menyn kan redigeras att inkludera sudo istället för gksu vid start av dessa program.

Ubuntu ser mycket trevligt ut och är ett mycket bra alternativ för att få ett fungerande tillgänligt system på din dator som inte kostar mer än gratis och inköp av en dator.

List recorder, spela in eller skriv dina anteckningar

List recorder är en trevlig app som låter dig spela in anteckningar och organisera dom med beskrivande text. Du kan också göra textanteckningar utan att spela in. Programmet har inbygda gester som gör det enkelt att starta och stoppa inspelning, backa till föregådne skärm, hoppa direkt till verktysraden och mycket mer. Programmet är skrivet för att passa voice over och det märks bl a när man t ex backar tillbaka ett steg så behålls positionen i listor. Voice over talar också om all nödvändig information man behöver veta om ett objekt.

Programmet finns i två editioner, en som är billigare som har bl a begränsad inspelningstid. I programmet kan man sedan uppgradera till full version. Programmet är på engelska.

Länk till programmet list recorder på appstore

På Blind cool tech kan man lyssna på en podcast om programmet. Inlägget hittar du här.

Vinux – En tillgänglig linuxdistribution

Har provat en utgåva av linux som heter vinux. Denna utgåva bygger på ubuntu i grunden men har specialdesignats för att fungera med de hjälpmedelsfunktioner som finns i bl a ubuntu från början och en hel del program som har lagts  till i systemet. I vinux ligger tre olika skärmläsare och två olika förstoringssystem. Punktdisplayer som ansluts via usb upptäcks automatiskt och startar om det finns driver för dom. De flesta usb-displayer finns med så det verkar vara en stor mängd drivrutiner inkluderade.

När man startar vinux från live-cdn så hamnar man efter en stund i det grafiska gränssnittet Gnome desktop och skärmläsaren Orca som är inkluderad i gnome startar automatiskt.

Här finns sedan genvägar för att t ex installera vinux på din dator. Du kan utforska systemet direkt från live-cdn men du får då räkna med lite svarstider då cd-läsaren inte är lika snabb som ett installerat system.

Väljer du att installera vinux så är det samma installer som för ubuntu. Denna är ganska enkel och du väljer att fylla i det frågor som behövs. I första skärmen väljer du med fördel svenska så att sedan tidszon och tangentbord blir rätt. När du sedan väljer partition i nästa steg kan du välja att installera vinux tillsammans med tidigare operativ eller helt rensa hårddisken. Var extra noga här så du inte gör något du kommer ångra. Vill du installera tillsammans med t ex windows så bör du först säkerhetskopiera windows och dina filer till en säker plats.

När vinux är installerat är det bara köra på. Svenska är inte installerat från början utan det måste läggas till i efterhand. Beror på att det är begränsad plats på live-cdn för alla paket.

Jag tycker vinux fungerar bra och jag har kört det lite grann med mycket bra resultat. Grabbarna och tjejerna bakom denna utgåva har verkligen lyckats få en tillgänglig distribution på det viset ubuntu borde varit från början. Ta gärna och prova den du med.

Live-cdn kan du hämta här från min sida då det är lite långsam nedladdning från vinux egen hämtningssida.

Brän sedan ut denna iso-fil på en cd och kör igång datorn med cdn laddad. Notera att du måste ha ett cd-brännarprogram för att bränna ut denna iso fil. du kan inte kopiera den direkt på en skiva. Windows 7, linux och mac kan direkt från systemet skapa en cd från en iso fil, andra windows versioner kan det inte så då måste du ha t ex Nero för att skapa cd-skivor från iso-filer.