Ny skype för iPhone ute

Skype 3.0 är nu släppt för ios. Det nya är videosamtal på din iPhone 4. Jag har inte hunnit testa om det är några förändringar i gränssnittet som påverkar tillgängligheten. För videosamtal är iPhone 4 med sin kamera på framsidan det bästa alternativet. De andra enheterna fungerar också men då kan du bara se bilden på den som ringer och på enheter med kameran på baksidan kan du ju såklart köra tvåvägssamtal men hur praktiskt det blir kan ju diskuteras.

Mer info på skypes blogg.

TBTeknik önskar gott nytt år!

TBTeknik önskar gott nytt år och ser framåt mot 2011 som ett nytt intressant teknikår för oss synskadade.

2010 har gett oss många möjligheter. Fler och fler av Apples prylar är tillgängliga samt att skärmläsarna för symbianmobiler utvecklas framåt även om symbian känns som det helt tappat styrfarten. Bland bärbara saker har väl ingen missat Apples iPad och även den har inbyggd anpassning för synskadade liksom iPhone 4 och iPod touch som alla kom i år. iPhone 3gs var den första utav iPhone modellerna med skärmläsaren inbyggd i systemet och efter den kom det flera andra prylar såsom iPad, iPod touch och appleTV. Ser fram emot mac osx 7 Lion som skall komma till sommaren 2011. Hoppas Apple fortfarande har kvar tanken med tillgänglighet som de infört under de tidigare osx versionerna. Jag glömde ju säga att många av musikspelarna i iPod serien också har inbyggd tillgänglighet.

I windowsvärlden har nu alla stora kända skärmläsare helt stöd för windows 7, både 32 och 64 bitar samt office 2010. Vad jag hoppas av 2011 är att Microsoft tar och skärper upp sig lite vad gäller tillgänglighet. De flesta program i windows live serien är mer eller mindre otillgängliga idag. Det finns bra ersättare till t ex windows live mail, har skrivit om att thunderbird är en bra ersättare.

Vad gäller telefoner och andra mobila plattformar får vi hoppas att även android blir tillgängligt för oss. Vore ju skoj om det blev lite mer att välja på än iPhone, symbian och gamla windows mobile.

Den som lever får se vad 2011 bjuder på. Gott nytt år!!

Olika program för bokmys i julhelgen

Nu när det lackar mot jul och lite lediga dagar så kan en bra bok vara ett mysigt sälskap i soffhörnet eller på resan.

Nu när talböcker och ljudböcker är tillgängliga som nedladdade böcker så har det också dykt upp portabla lösningar för att läsa böcker.

Speciella spelare

Victor reader stream

Klarar alla bokformat, både daisy och ljudböcker i mp3 samt textfiler. Musik och podradioprogram kan också avnjutas i denna spelare.

Plextalk pocket

Även denna spelare klarar daisy, ljudböcker i mp3 samt musik och textfiler.

 

Program för dator

Amis är ett program där man kan spela upp daisy-böcker i sin dator om man inte har någon annan spelare.

Amis finns här.

Har du en mac så finns det ett bra program som heter Olearia. Detta är ett program som är gratis och är öppen kod.

Olearia finns här.

Har du en iPhone, iPod touch eller iPad så finns nu programmet InDaisy för din enhet. Det klarar Daisy böcker

InDaisy finns här via itunes och kostar 300 kr.

För nokia telefoner finns Mobile daisy. Prova i 30 dagar gratis och en licens kostar 500 kr.

Mobile daisy finns här.

Har du skärmläsaren talks så är det sannorligt att du har en licens till deras daisyläsare daisy-to-go. Även Mobile speak gold innehåller en daisyspelare.

För Android finns Android-daisy-epub-reader som du kan ladda ner här.

Så det finns många olika prylar och program för att lyssna på böcker. Önskar trevlig läsning.

Thunderbird – en bra och tillgänglig ersättare för windows live mail

För er som kör windows 7 har ni säkert upptäckt att outlook express är borta och ersatt med windows live mail. Detta ställer till en del bekymmer för den som använder skärmläsare då live mail inte är helt tillgängligt med skärmläsare. Problemen består bl a att listor inte går att navigera i och att man ibland inte kan läsa mail.

Lösningen kan då vara att ersätta live mail med Mozilla Thunderbird istället. Med några få inställningar att ändra blir detta program riktigt trevligt att köra. Det klarar både imap och pop3 som är de vanligaste protokollen för e-post. Kommandona är ungefär de samma som i gamla outlook express. Ctrl+n för nytt mail, ctrl+r för svara osv.

Jag ändrade också visningen att öppna fönster istället för ny flik när jag öppnar ett mail, då gick det bättre hantera det.

Thunderbird kan du hämta här.

Vinux 3.1 släppt

Nu är Vinux 3.1 släppt för nedladdning.

Vinux är en variant av linuxdistributionen Ubuntu som utvecklats speciellt med tanke på tillgänglighet.

Här är ett klipp om de nyheter som finns.

On top of all the usual accessibility software, new features include a Quick Start Guide for beginners (Ctrl+Alt+Q), Autokey-GTK which can insert text automatically as you type based on pre-defined abbreviation, the Parcellite Clipboard Manager which allows you paste text from the clipboard history, X-Tile which allows you to tile windows automatically, Gnome Media Player as an accessible front-end to VLC, Conkeror a keyboard controlled Web Browser, Pidgin the Internet Messenger (with all the plugins) and Gufw a simple but effective Firewall Manager.

Du kan ladda ner Vinux 3.1 här.