Handla mat på nätet

Att handla mat på nätet börjar bli på tapeten igen. För sådär 10 år sen eller nåt i den stilen hade flera större butiker näthandel av mat. Men dom droppade av en efter en då det inte lönade sig att driva tjänsten. Folk var inte vana att köpa mat på nätet. Man ville känna och klämma på grejerna för att vara säker på att allt var bra och i ordning. Jag nyttjade det då och hade aldrig problem med felaktiga varor eller dålig kvalite på det jag handlade. Så allt vad mathandel på nätet hette försvann. För några år sedan hörde jag om att Coop dragit igång näthandel i stockholmsområdet och så för bara några veckor sedan dök det upp en iPhone app från något företag som hette mathem.se. Och nån vecka till gick och då dök handla24.se upp här där jag bor. Mathem levererar just i nuläget inte till min stad men handla24 gör det. Var ju naturligtvis tvungen att testa. Handla24 samarbetar med ica eller om de är på något annat vis knutna till ica. Har inte kontrollerat det. Här i Västerås är det Ica Ettan som är butiken som används.

Handla mat på nätet, hur fungerar det

handla24.se väljer man först den ort där man bor och sedan får man fylla i postnummer för att söka om dom leverar till dig. Om det går bra att leverera får du samtidigt en lista på leveranstider. Dessa ser man och kan välja i kassan sedan. Då är det dags att skapa ett konto. Då väljer man ny kund och skriver in alla uppgifter som behövs. Inget krångel.

När kontot är skapat och man loggar in kan man börja handla. Alla varor är kategoriserade i olika grupper precis som i vanlig butik så det är lätt hitta. Dessutom finns en bra sökfunktion där man kan skriva t ex lättmjölk och då får man upp alla träffar på det. När man sedan valt det man vill ha dyker det upp i en varulista där man ser varans namn,  tillverkare, pris och jämförpris. En textruta där man fyller i antal man vill ha och är det lösvikt så kan det vara vikten man fyller i. Tryck sedan på köp knappen och varan hamnar i vagnen. Det finns också en kryssruta vid varje vara där man kan välja om man accepterar ersättningsvara ifall den man vill ha är slut.

När man lagt det man vill ha i vagnen går man till kassan. Länken kassan i vagnen tar dig vidare till nästa steg där du kan granska din order samt ändra om det behövs. I de följande stegen väljer du leveranstid eller hämtningstid om du själv vill hämta varorna vid butiken. Betalning sker med ica-kort och det är bara skriva in ica kortnummer.

När allt är klart är det bara ta det lugnt och invänta dag och tid för leverans.

Vad tycker jag då

Jag tycker detta fungerade riktigt bra. Sidan är användbar även om det kan förbättras vad gäller små saker i tillgängligheten på sidan. Det var dock inget som stoppade mig från att handla och allt kom som jag beställt.

Nackdelar

Liter dyrt för leverans men å andra sidan för min del kostar det ju att åka färdtjänst och ledsagningstid om jag skall handla mycket själv så för min del jämnar det ut sig. Man tjänar ju mest på att göra större inköp på detta vis.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är nöjd med hur det fungerar och servicen är bra. Sidan fungerar bra med skärmläsare. Det finns olika leveranstider att välja på och här hos mig kunde man också få en kvällstid mellan 17 – 19. bra för oss som jobbar.

Jag hoppas detta är en tjänst som kommer leva vidare och att fler nyttjar det nu än för tio år sedan.

Appstore för mac ute nu

Apple har nu släppt appstore även till sina datorer. Åsikterna om appstore på mac går i sär om man läser olika bloggar och forum. Appstore skall fungera bra med skärmläsaren Voice over. Problem har rapporterats att Voice over inte riktigt hänger med i html-fälten när text uppdateras så man får stoppa och starta interageringen igen med html-fältet för att få det att lira igen. I appstore kan man bl a köpa apples egna program samt andra tillverkares. Här hittar du t ex programmen Pages och Numbers samt Keynote som är apples egna officeprogram.

Visst kan det vara bra att samla alla program på ett ställe, men det kommer aldrig bli alla program. Program som är tänkta att ändra i systemet, t ex onyx och coctail lär aldrig dyka upp då sådana program inte är tillåtna.

Jag läste följande inlägg på bloggen jezper.se och jag kan bara hålla med om vad han skriver här om appstore.

På ios plattformen är appstore perfekt lösning men på datorn är jag tveksam till det. Den som lever får se hur det går.

Skype kortnummer och nya scripts för jaws

Skype version 5 har varit ute ett tag nu och när jag hjälpte en kamrat uppgradera så märkte vi att kortnummer funktionen är borta. Detta gör det nästan omöjligt att ringa skype-samtal med t ex en skype telefon. Det visade sig emelertid att de kortnummer som var satta i version 3.8 följer med över men kan varken ses i kontaktlistan eller ändras eller lägga till nya. Efter en stunds letande på nätet snavade jag över den här mycket enkla lilla applikationen som heter Skype Speeddial. Det enda den lilla programfilen gör är att hämta kontaktinformation från skype programmet och visa de kortnummer man laggt till samt att det går skapa nya och ändra de befintliga. Tryck sedan på save and close och vips finns kortnumren med i skype. Du ser dom fortfarande inte i kontaktlistan men skype speeddieal visar dom när du startar den igen så du kan friska upp minnet om du glömt något kortnummer. Du måste godkänna appen i skype innan du kan använda den men sen går det som en liten dans. Hämta Skype Speed-dial här.

Sedan har det också kommit nya scripts för Jaws som förenklar livet med skype en del. Du kan läsa mer om scripten och hämta dem här.