Tuneinradio en trevlig app för iPhone

Tuneinradio är en trevlig app för att lyssna på webradio i din iPhone eller iPod touch samt iPad. Programmet är snabbt och tillgängligt med Voice over. Vad som skiler denna från en av mina favoriter Wunder radio är att denna verkar betydligt rappare och så har den möjlighet att spela in från radiokanalen du lyssnar på eller så kan du sätta en tid att spela in från en kanal. Du kan också backa i en live stream direkt när du lyssnar. Programmet använder radio time katalogen med massor av radiostationer. Du kan bokmärka dina favoriter.

Länk till iPhone versionen :

http://itunes.apple.com/se/app/tunein-radio/id319295332?mt=8

Och iPad :

http://itunes.apple.com/se/app/tunein-radio/id319295332?mt=8

Windows 7 sp 1 ute nu i windows update

Microsoft har nu släppt windows 7 sp 1. Den rullas nu ut via windows update. På de datorer jag installerat den på har den inte varit aktiverad från början. För att göra det går du till windows update och väljer sök efter uppdateringar. Sedan går du till länken viktiga uppdateringar och letar i listan efter windows 7 sp 1 och trycker mellanslag på den och sedan enter för ok. Sedan är det bara välja installera uppdateringar och ta en stor kopp kaffe eller te i väntan på installationen.
I sp 1 finns inga nya funktioner för windows 7 men det är en samling uppdateringar för ditt system som ger bättre stabilitet. Har inte märkt några problem med hjälpmedelsprogram eller andra program jag kör så det är bara installera.

Att lagra sina filer säkert

Att lagra sin data blir mer och mer viktigt då man använder datorn mer och mer i dagliga livet. Det är bilder, ljud, musik, dokument och inte minst adressboken. Har ni alla era filer på en enda dator så fundera en extra gång på att åtminståne skaffa en extern hårddisk och göra en kopia på allt. När olyckan är framme och hårddisken i datorn krashar eller datorn blir stueln är ju allt borta och går inte återskapa. Har man minst en extern disk och kopierar allt på så finns med stor sannorlighet den kvar även om den interna hårddisken i datorn krashar, och gömmer man den externa disken om man åker bort så hittar inte tjuven den heller.

Det finns olika sätt att spara sin data.

  • På en extern hårddisk via usb
  • En nätverkshårddisk
  • Någon backuptjänst på internet
  • På cd eller dvd skivor

Vi kikar lite på dessa olika alternativ.

Extern hårddisk via usb.

Ger en extra liten säkerhet mot dataförlust om den används som säkerhetskopia till den ordinarie datorn. Dessa diskar är rätt billiga att köpa och de rymmer väldigt mycket data. Man kan idag få enheter på 1 tb under tusenlappen. Detta är det billigaste sättet att skaffa sig en säkerhetskopia på sina filer. Använder man enbart en extern disk för lagring och inte den interna i datorn bör man skaffa en extern till som säkerhet då diskar kan gå sönder och då är det klokt med minst en till. Här finns också lösningar för extern disk med flera hårddiskar i samma låda. Drobo t ex tillverkar sådana lösningar.

Nätverkshårddisk

En nätverkshårddisk även kallad NAS är ett bra alternativ om man är fler som vill dela på lagringsplatsen. Här kan man lägga dokument, film och musik så att alla i familjen kan komma åt det. En del enheter, t ex Netgear ReadyNAS duo kan strömma film och musik till olika mediaspelare så man slipper ha datorn igång hela tiden för att kunna titta på en film eller lyssna på musik via t ex en Sonos anläggning eller squeeze box. Många nätverkshårddiskar bygger på en lösning med två diskar som speglar varandra och gör då att säkerheten höjs för din data. Skulle ena disken gå sönder kan den bytas ut och då återskapar enheten all data igen. Den enklaste och den jag personligen trivs bäst med är Netgear ReadyNAS duo. Den har två diskar och kan köpas i konfigurationer om 1 eller 2 tb. Köper man den på 1 tb kan den senare lätt byggas ut till 2. En annan populär enhet som är betydligt dyrare är Drobo FS. Den bygger på 5 diskar och har då betydligt högre säkerhet för din data. Även Netgear har enheter med fler diskar. Men ju fler diskar ju dyrare blir det så en duo är helt okej för hemmaanvändaren.

Backuptjänster på internet

Det finns en uppsjö tjänster på internet för backup. Nästan varenda internetoperatör har sin tjänst och så finns bl a Dropbox, windows skydrive m fl. Dropbox är väl den mest kända av dem alla och väldigt många program i datorn, iphone och ipad har stöd för just Dropbox. Man får 2 gb lagring i gratisversionen och man kan köpa prenumeration på upp till 100 gb. Tjänsten är pålitlig och har fungerat bra men tyvärr har programvaran blivit sämre vad gäller tillgänglighet för skärmläsare. Vi hoppas det ändras snart. Även Apple har sin iDisk som det ryktas om kommer försvinna i framtiden till förmån för någon slags strömmande tjänst. Fördelen med att lagrar filerna på internet är att man inte har dom i huset. Dom är således säkra för brand och stöld men man är dock beroende av internet för att komma åt dom.

Cd och dvd

Är en numera förlegad metod att säkerhetskopiera filer. Skivorna rymmer väldigt lite och blir fort väldigt många då data ändras. Sedan är det ju osäkert med hållbarheten över tiden. en del säger att skivan håller för evigt och en del säger att det inte är så. Sedan ändras ju typen av media med åren så lagrar man på skiva idag så måste man hänga med och kanske byta om några år. Disketter är ju ett sådant exempel. Har man lagrat på disketter bör man nog fort som ögat spara över detta på annat media då disketläsare inte finns att få tag i idag.

Detta hoppas jag gav lite insikt i datalagring och säkerhet för dina viktiga filer. Gör kopia nu innan det är för sent. Bra nyårslöfte om du känner att du glömde ge ett sådant vid nyår även om det var en tid sedan nyårsafton.

Miranda IM, bra ersättare för windows live messenger

Som tidigare skrivits så har ju Microsoft tappat fokus på tillgänglighet i bl a sin Windows Live serie. Live mail och live writer är helt omöjliga att använda som synskadad och detsamma gäller nu också Windows live messenger. Denna är nu helt oanvändbar. Man kan se kontaktlistan och status på kontakterna men när man sedan vill chatta med dem så är det stopp. Ingen text visas i chattfönstret varesig det man själv skriver och vad kontakten skriver. Som tur är finns det bra alternativ och Miranda IM är det alternativet. Programmet fungerar fint ihop med skärmläsare och som bonus får man tillgång till fler nätverk. Har t o m för mig att det går ställa in facebook chat i Miranda men detta har jag inte provat.
Nackdelar med Miranda är att fönstret med kontaktlistan är ganska litet så hela namnen på kontakterna får inte plats men det kan lätt avhjälpas genom att dra ut fönstret åt sidorna lite. Det finns heller inga ljud från början så man får lägga till önskade ljud för de olika händelserna.
Programmet kan också installeras på datorn eller köras som portabelt program på usb-minne. Det tar väldans lite resurser och gör inget mer än att chatta, och det räcker ju långt.
+ Litet och smidigt
+ kan köras från usb-minne
+ flera protokoll, icq, msn, jabber mfl
– inga ljud från början
– meddelanden från kontakter dyker upp i systemikonen så inga fönster öppnas, man får då dubbelklicka på ikonen för att få fram chatfönstret.
– ett kortkommando skift+ctrl+i krockar med outlook så det fick jag ta bort.
Programmet fungerar bra och gör det det skall. Vill man däremot ha röst och video chat får man ta till Skype istället.
Läs också om thunderbird som ersättare till windows live mail.

Artiklar via e-post

Nu finns det möjlighet att få artiklar från TBTeknik i en inkorg nära dig. Tryck på länken Artiklar via e-post i menyn och fyll i din e-postadress och välj subscribe och skicka iväg det. I ett mail som du får tillbaka trycker du bara på länken i mailet för att godkänna prenumerationen. Då kommer du tillbaka till sidan och då kan du välja vilka ämnen du vill se artiklar ifrån. Du kan också prenumerera i din favorit rss läsare genom att trycka på ikonen för Inlägg via rss nedan.

Test Arcam rdac, d/a omvandlare som lyfter ljudet

Tycker du att datorn låter trist och tråkig när du spelar musik från den till din HiFi anläggning. Då kan denna pryl lyfta ljudet till nya höjder.

Arcam rdac är i mina öron en mycket väljudande digital till analog omvandlare. Ljudkretsarna som sitter i vanliga datorer är allt som oftast inte av någon högre kvalité. Störningar från datorns andra komponenter är också ett stort problem och alla processer som körs i mjukvara och operativsystem ger också upphov till sämre ljud. Vrider jag upp volymen högt och lyssnar på min dator här utan att spela något så brummar det och fräser nåt aldeles förfärligt. Ljudet är också ganska tråkigt, platt och saknar den där lilla extra kicken. Det råder en sådanhär liten trevlig digital till analog omvandlare bot på. Den jag fastnade för när jag provlyssnade olika modeller med öronen på skaft var just Arcam rdac. Den lät väldigt mjukt och detaljrikt och t o m en skruttig webbradiosändning med halvdassig bitrate lät riktigt trevligt. Denna lilla box har ingång för usb anslutning, optisk eller koaxial digital ingång. Med usb anslutningne jackar du in den direkt i din dator och då blir den ett eget ljudkort. Välj detta i ljudinställningarna för ditt operativ och vips kommer du få mycket finare ljud ifrån din dator. Du kan också ansluta en äldre cd-spelare via optisk eller koaxial ingången och liva upp ljudet på denna med.

Det finns också en variant där man ansluter en usb dongel i datorn och då överför man ljudet trådlöst till enheten som står vid ljudanläggningen.

Arcam Rdac säljs av Hifi-klubben. Länk till deras produktsida här.

Jag är mycket nöjd över vad den lilla boxen presterar och ljudtokig som jag är trivs jag när det låter bra och man kan lyssna på musik även från datorn med bra resultat.

+ mycket bra ljud

+ Lätt installera, inga driver för mac men för windows 7 får man hämta en uppgraerad driver.

+ inga knappar med olika inställningar, bara en för att välja usb, optisk eller koaxial ingång samt en strömbrytare på baksidan.

– Kanske lite väl saftigt pris men gillar man ljud så är den värd det.

Ljud och hur det låter är en högst personlig sak. Du bör själv lyssna på dom komponenter du planerar skaffa till din ljudanläggning så du blir nöjd och kommer trivas länge med grejerna.

Nokia dödar Symbian för mobiltelefoner – vad händer med våra skärmläsare talks och mobile speak då?

Vi kan nu läsa bl a hos TKJ Nokia dödar Symbian för mobiltelefoner.Det här är inte speciellt förvånande. Symbian har kännts gammalt och förlegat länge och utvecklingen av program är väl i det mesta död. Frågan är väl bara hur utvecklingen av skärmläsarna som finns för symbian, Talks och Mobile speak kommer utvecklas med detta meddelande på bordet. Windows phone 7 fungerar nämligen inte alls med skärmläsare så något alternativ är inte detta i nuläget. Nu kommer det ju förståss ta en lång tid innan alla symbiantelefoner är begravna i elektronikkyrkogården men skärmläsarna som finns för symbian kanske inte kommer utvecklas mera.

Denna utveckling är oundviklig och vi får hoppas att Microsoft och tillverkarna av skärmläsare kommer fram till en bra lösning även för wp7. Vore ju trist om bara iPhone blir kvar som tillgänglig telefon, då blir det ingen konkurrens mellan skärmläsarna och då tror jag utvecklingen stagnerar. Jag vet inte heller om Windows phone 7 enbart blir pekskärmstelefoner eller om det kommer komma varianter med knappar. I vissa situationer är en telefon med vanlig knappsats att föredra för en synskadad användare då det är svårt höra talsynteser när man är ute i bullriga miljöer och skall leta rätt på telefonnummer och kanske knappa in olika siffror för taltjänster. Den som lever får se men gruppen synskadade runt om i världen måste göra sin röst hört och trycka på tillverkarna om bra modeller.

Synca rss feeds med google reader

Jag använder flera datorer och en iPHone. Det värsta jag vet är att saker inte syncar med varandra. T ex när jag läser mina rss feeder så vill jag ha märkt dom som är lästa hemma på datorn märkta lästa på min iPhone och på min jobbdator. Hur kan man göra detta? Jo så här.

I början av min tid med rss feeds så använde jag tjänsten newsgator online. Då kunde jag läsa nyheter hemma och på jobbet. Mobila enheter med funktioner för rss fanns inte då. Problemet med Newsgator var att det var en förskräckligt exprementsugen grupp som gjorde sidan så rätt var det var kände man inte alls igen sig. Och ibland var den dessutom rätt otillgänglig. Jag övergick till bloglines och samma där. Sen övergick newsgator till att bli del av google reader. Jag tror google köpte dem, minns inte helt. Jaha, google reader var om möjligt ännu mer otillgänglig. Så det slutade med att jag installerade en applikation för rss på en dator och körde så i några år. Nu hände det sig så att jag fann en app på iPhonen som heter Feeds. Den appen använder google reader som bas vilket då gör det möjligt att markera artiklar som lästa, stjärnmärkta osv på iPhonen och då händer detsamma på google reader. Jaha, då skall det då hittas en liknande programvara för datorn. Kör mac och efter googlande och kikande på nätet fann jag Newsgators gamla program netnewsvire som visade sig vara riktigt bra med voice over. Och ett plus till, sync med google reader. Japp. nu kan jag alltså läsa samma feeder på datorn och iPhonen och märka artiklar med stjärnor eller som lästa och detsamma händer på datorn och google reader. Så långt allt väl. Men hur katten läser jag det på jobbdatorn då? Webbgränssnittet är ju helt galet otillgängligt. Ja som av en ren total slump så surfade jag in på google reader med min iPhone och safari, då visade sig adressen www.google.com/reader/i/ i adressfältet. Jaha, kan det funka månne? In på datorn och prova och jo det funkade. Sidan vart något enklare att läsa även om skärmläsaren både på mac och windows inte riktigt fann länkarna som länkar. Då fick jag en idé och bytte adressen till följande www.google.com/reader/m/ och vips fick jag en helt html-baserad sida som gick köra med skärmläsaren i windows som jag har på min jobbdator.

Så med google reader på webben med adress www.google.com/reader/m/ kan jag läsa feeds på vilken dator som helst, via programmet feeds eller via safari på iPhonen, eller via Netnewsvire på macen så kan jag läsa och markera och tagga mina nyheter precis som jag vill och ändringarna syns på alla platser. Inte dumt, eller hur? Notera: Du måste ha ett konto hos google för att kunna använda reader. Har du ett gmail-konto så fungerar det. Har du inte ett konto kan du surfa in på www.gmail.com och skapa ett.

Länkar till programmen:

Feeds för iPhone i appstore

NetNewsVire för mac

Google reader mobilvariant för dator och mobil

http://www.google.com/reader/m/

Vinux 3.1 släppt baserad på ubuntu 10.10

En ny version av linuxdistributionen vinux är nu släppt. Version 3.1 är nu baserad på Ubuntu 10.10.

Information och hämtning här.

Här är ett utdrag från bloggen där de nya funktionerna och ändringarna beskrivs på engelska.

I am pleased to announce that Vinux 3.1 (Based on Ubuntu 10.10) is finally ready for download from the Vinux mirrors! It is currently available as a CD or DVD in both 32 and 64bit versions (USB and Virtual versions will follow shortly). It has been a long time coming, but hopefully it will be worth the wait. On top of all the usual accessibility software, new features include a Quick Start Guide for beginners (Ctrl+Alt+Q), Autokey-GTK which can insert text automatically as you type based on pre-defined abbreviations, the Parcellite Clipboard Manager which allows you paste text from the clipboard history, X-Tile which allows you to tile windows automatically, Gnome Media Player as an accessible front-end to VLC, Conkeror a keyboard controlled Web Browser, Pidgin the Internet Messenger (with all the plugins) and Gufw a simple but effective Firewall Manager.

Other additions include: Alarm Clock, a simple GUI for setting timed notifications, GtkHash an md5sum calculator, SearchMonkey an advanced search tool, Terminator which allows you to open multiple tiled terminals in one window, Tux Commander a dual-paned file manager with keyboard shortcuts, World Clock which allows you to monitor times in different locations around the world, Gcolor2 a simple GUI for selecting colours from anywhere on the screen, the Specimen Font Previewer, Dlume a simple address book manager, the ToDo List package, mhWaveEdit a simple sound recorder/editor GUI, Sound Juicer an audio CD ripper, FSlint a file system cleaner, Gtk-ChTheme a GTK theme previewer/changer, Scheduled Tasks a simple GUI front-end for cron and HardInfo a system profiler and system benchmarker.

There are also three new packages unique to Vinux available from the Vinux repository and/or the EasyInstall-Office and OCR scripts. These are: Markup-Binder written by Isaac Porat, which makes the creation of complex navigable documents a simple process (the new QuickStart Guide was created using this), another application is Speedy-OCR written by Don Marang, which is a simple GUI front end which allows you to scan in documents and convert then to text and/or speech. And last but not least is Monitor-Toggle written by Luke Yelavich which allows you to turn off your monitor to save battery power and maintain your privacy.

There are also some changes under the hood. We unfortunately had to remove YASR from this release as it was no longer working under Maverick, and in order to make room on the CD we also had to remove Samba (Windows File-sharing) and the Festival Speech Synthesiser, although these can easily be reinstalled after installation. The dynamic font-size/colour-theme changing scripts have been revamped so that the desktop background and desktop icons change colour as well, and we have gone with a dark theme by default, with the window controls in the traditional top-right corner position. In addition there are now both desktop icons and menu launchers to take users straight to the Vinux website and the support/development groups.

Now for the bad news. I have already found a small bug in the latest release – however it is unlikely to affect the majority of users and there is a very simple workaround for those who are affected. Because of a minor typing error in one of the build scripts (I used a lowercase ’u’ instead of an uppercase ’U’ – I was tired!) the keybinding (Shift+Windows+Alt+Up) which was supposed to modify the multimedia keybindings in the event of the sound card being muted wasn’t enabled. The workaround is simply to press Alt+F2, type ’volume_keys’ (without the speech marks) then press Enter, then press Alt+Y and Enter again. Now you can use Windows+Alt+Right to unmute and raise the system volume. Of course, I also managed to provide completely the wrong keybindings for the new multimedia volume controls in the keybindings.txt file as well, just to confuse matters (I did mention I was tired didn’t I?). So to clarify, once you have activated the new multimedia keybindings (should you need to) you should use Windows+Alt+Right/Left to raise/lower the volume and Windows+Alt+Down to mute/unmute the volume. My OCD Demon is now muttering away about the fact that I should remaster Vinux 3.1 to eliminate this stupid error, otherwise the world will probably end. On the other shoulder my Sanity Angel is reminding me that I really need a good rest and if this is the only bug it has I should count my blessings and rejoice!

To be continue

Länk till inlägget

Tips: Tycker du det är krångligt knappa siffror på iPhone när du t ex ringer olika tjänster

Använder du iPhone med skärmläsaren Voice over och tycker det är bökigt att ringa olika talsvarstjänster där man t ex skall knappa in olika val och kanske kundnummer för att komma vidare.

Här får du ett tips som kan underlätta en del.

Om du ringer en tjänst och alltid måste ange en viss kombination av siffror för att komma vidare så kan du programmera in dessa direkt i telefonboken på din iphone. Gör så här:

1 Skapa en ny kontakt

2 Ange namn för kontakten

3 Ange övrig info du vill ha med.

4 Ange nu telefonnummer. När du väljer ett telefonnummerfält får du upp en numerisk knappsats med alla siffror, knappa in rätt telefonnummer. När du skrivit klart så har du en knapp under siffran 7 som är en skift knapp, tryck på den och raderna längst ner ändras till bl a ett + och en * mm. På nollans plats ligger nu ett kommatecken , tryck på det så läggs det till i telefonnumret, skriv sedan de siffror du vill mata in t ex personnummer.

6 Välj klart och kontakten är nu sparad.

Kommatecknet betyder igentligen ”paus” och det innebär att telefonen gör en paus mellan siffrorna innan den slår nästa grupp med siffror. Detta användes främst förr i tiden vid utlandssamtal där man behövde vänta på kopplingston för att fortsätta ringa. Vissa växlar använder detta också för att ringa ut från växeln. Men denna paus kan fungera bra för taltjänster också.

Jag har t ex lagt in i min kontaktlista vårt färdtjänstnummer på detta vis. Ser ut så här i fältet för telefonummer.

telnr,persnr Då hinner växeln lagom säga välkommen och då slår iphonen själv personnumret.

Även på icabanken fungerar det fint att lägga in så här

telefonnummer,1,persnr,lösenord Pauserna passar perfekt.

Notera: För din säkerhet skall du inte lägga in personnummer och koder om du är orolig att telefonen kan bli stulen eller någon obehörig kan titta i den.

Detta med paus fungerar givetvis även på alla andra telefoner så det är bara kika i instruktionen för din modell hur du lägger in det. Men jag har mest haft nytta av det på iPhone då det tar lite tid att lokalisera siffrorna med Voice over och vissa tjänster har lite för kort tid innan de lägger på. På en vanlig knapptelefon var det inget problem.

En annan skojig variant är att lägga in olika närvarokoder för t ex ditt arbetes växel. Ibland finns det ju koder för t ex lunch. Lägg detta i kontaktlistan så kan du  använda röststyrd uppringning för att koppla växeln på lunch.