Problem med senaste firmware på vissa nokia telefoner, uppgradera inte.

Det har kommit ny firmware till vissa nokiamodeller och denna ställer till problem för Mobile speak om du har det installerat. Bl a är webbläsaren uppdaterad och kommer sluta fungera med talet. Det rekommenderas att ej uppgradera sin telefon till nyaste mjukvaran i nuläget.
Här kan du läsa om den nya mjukvaran och vilka telefoner det gäller.
Om Talks är drabbat vet jag ej i skrivande stund men det troliga är väl att även Talks får problem.

Test av daisyspelare för iphone

Jag har testat två appar för att lyssna på daisy-böcker i iPhone. Fördelen med att ha böckerna i sin telefon är att man har dem med sig överallt i en enhet istället för två. Dock är ett stort problem med detta batteritiden. Lyssnar man på mycket böcker och musik så går det mycket batteri. Apparna jag testat är Indaisy och Daisyworm. Dessa finns i appstore. Fungerar fint på iPhone och jag gissar att de också fungerar fint på iPad.

Gemensamt för bägge apparna:

Filöverföring av boken sker med antingen iTunes fildelningsfunktion eller via en inbyggd ftp server i appen. iTunes fildelning är lite knölig då man först måste göra om mappen med boken till en zip-fil innan man för ver den. Att sedan navigera iTunes i sig själv om man kör windows är ju inte det lättaste. Så den enklaste sättet är ftp varianten. Detta förutsätter att datorn och telefonen är anslutna till samma nätverk. I windows kan man använda den vanliga utforskaren för att kopiera filer. På mac rekommenderas ett ftp program, t ex transmit. Med ftp kan man ta en mapp som den är och kopiera till telefonen.

Indaisy:

pris:  149 kr

Indaisy är den mest funktionsrika av de två. Den kan spara bokmärken och även läsa text med talsyntes. Navigation med de vanliga daisyfunktionerna samt tidshopp och samt navigering direkt i bokstrukturen genom att trycka på den rubrik man vill höra, förutsatt att boken har namn på rubrikerna. Även ökning av uppspelningshastighet finns. Programmet upplevde jag som väldigt tungjobbat och det var inte självklart hur man fick igång boken efter att man laddat in den och sen startat. Mycket letande och sökande innan jag fick igång uppspelningen. Navigering i boken sker i en separat ruta som kommer fram när man trycker på navigering. Onödigt krångligt tycker jag.

Fördelar:

 • Många funktioner vid navigering
 • bokmärken
 • ändring av uppspelningshastighet
 • Manual medföljde i programmet

Nackdelar:

 • Väldigt krånglig att använda
 • Något i dyraste laget
 • endast engelska i programmet

Daisyworm

Pris: 28 kr

Daisyworm är den enklaste spelaren. Den kan inget annat än att spela upp en bok och navigera i den. Jag har inte funnit t ex bokmärken och ändring av hastighet. Denna app passar nog bäst till att spela tidningar och mindre komplicerade material som skönliterära böcker. Faktaböcker blir denna app för enkel för då den bl a saknar bokmären.

Fördelar:

 • Enkel att komma igång med
 • lättanvänd för enklare material

Nackdelar:

 • saknar bokmärekn och ändring av hastighet
 • Endast engelska i programmet

 

Om jag jämför dessa appar med en vanlig daisyspelare som t ex victor reader stream så är victorspelaren oslagbar på alla punkter men att ha det i sin iPhone gör det ju enkelt att lyssna på en tidning eller bok under kortare stunder på t ex resa till och från jobbet då man inte vill släpa så många grejer. Åker man däremot på långresa föredrar jag Victorspelaren, dels för att den är mycket bättre att hantera samt att den har upp till 15 timmars batteritid. Kör man i telefonen kan det ju hända att man till slut inte har ström till att ringa om man skulle behöva.

Tidningsappar ren katastrof för synskadade användare

Jag har testat några tidningsappar för iPad och iPhone och kan helt enkelt konstatera att ingen i testet fungerar med skärmläsaren. Aftonbladet, Macpro magazine samt idg var med i testet och jag kunde bara konstatera att i ingen av dessa appar gick det att läsa någonting. Man får enbart upp en tom skärm efter att man valt tidning. Det enda sättet att lyckas läsa något med IDG appen är att ladda ner iPhone versionen istället till sin ipad, då fungerar den perfekt. Men aftonbladet och macpro har jag bara testat på iPad.

Detta är synd då man verkligen skulle kunna ta del av tidskrifter på ett enkelt sätt om de fungerade. En del utgivare satsar dessutom enbart på elektronisk version för att slippa kostnader för pappersversionen i form av tryck och distribution. Jag hoppas det kan komma någon bra lösning i framtiden så även vi kan ta del av tidningar och tidskrifter på iphone och ipad.

Apples kontorsprogram finns nu till iPhone

Apple har släppt sina kontorsprogram Pages och numbers till iPhone. Tidigare har de bara funnits för mac och iPad men nu är det möjligt köra dem även på iPhone och iPod touch. Har inte testat riktigt ordentligt hur det fungerar men det första dokument som öppnas som är en liten kortfattad beskrivning gick ialla fall att läsa. På iPad har jag hört att det var problem med Voice over när det blev automatisk radbrytning, vi hoppas det är fixat i denna nya version. Dessa program finns i appstore och har du tidigare köpt dem till iPad är det bara ladda hem till din iPhone gratis. Jag vet inte nu i skrivande stund hur det är med keynote men jag tror den också är med.

apptips: SMHI för iPhone

SMHI har släppt en app för iPhone. I denna kan man få aktuellt väder och tiodygnsprognos för den plats man befinner sig på eller för en plats man söker upp i appen. Platstjänster i din iPhone används för att ge information för just den plats du befinner dig på men du kan också lägga in andra platser i favoriter och välja att se vädret där. tiodygnsprognosen kan visas i en tabell eller diagram. Du kan också se aktuella vädervarningar för hela Sverige. Appen fungerar riktigt bra med Voice over och prognosen går också se. Tabellen är lättbegriplig då den inte innehåller massor av information. Diagrammet är grafiskt och visar vädrets utveckling under tio dygnsperoden. Appen är gratis och finns i appstore, sök efter SMHI så dyker den upp.

Rekommenderas om du är intresserad av väder.