Skapa musik på macen, en ljuddemo om Protools med voice over

Sedan en tid tillbaka är det professionella inspelningsprogrammet för att spela in och skapa musik, Protools tillgängligt i stora delar för användare av mac som kör skärmläsaren voice over. Det är fortfarande några små delar som inte är tillgängliga i programmet men det fungerar riktigt bra att skapa musik och spela in. Lyssna på denna demo av Kevin Reeves så får ni höra hur det kan fungera.

Länk till Kevin Reeves sida med inlägget och ljudfilen.

Klart intressant. Jag som inte är musiker alls men jädrans nyfiken ser möjligheterna med detta program både i stora musik studion och i hemmastudion.

Mobile Speak 5.6 för symbian är nu släppt

Code Factory har nu släppt Mobile speak 5.6 för symbian. Det måste nog vara det snabbaste uppdateringen hittils, var ju inte länge sen 5.5 kom.

Nytt i denna version är bl a:

  • Stöd för Nokia internet radio
  • Globala kommandon för kopiera och klistra in
  • Stöd för uttryckssymboler (smileys)
  • Stöd för nyare firmware

Hela pressreleasen kan läsas här på engelska.

 

Mac os x Lion – En trevlig uppgradering

Den 20 juli släppte Apple den nya versionen av Mac os x. Denna sälj bara i appstore och kostar 229 kr. Detta är en riktigt bra uppgradering av operativet. Tänkte här ge några tankar efter några dagar med systemet.

Uppgraderingen

Uppgraderingen från snow leopard gick smidigt. Det tog ca 20 minuter att installera plus den tid det tog att hämta allt från appstore. Filen väger in på nästan 4 GB så man kan dra igång det och sedan ägna sig åt annat under tiden. När allt var klart var det bara att fortsätta och så skötte det sig själv. Viktigt att snow leopard är helt uppdaterad innan från programuppdatering annars kommer det säkert bli problem.

Första intrycket

Efter installation så är det då dags börja fingra på det hela. Första intrycken är positiva. Nästa alla mina program verkar fungera och alla enheter hittas som är anslutna. Två problem dyker upp. Apple har ändrat i AFP protokollet för fildelning i nätverk vilket gör att jag inte just nu kan ansluta till min readynas men som tur är fungerar min drobo fs och där ligger mina viktiga filer. Man kan ansluta till readynas via smb och då fungerar den. Uppdatering för readynas duo är på gång. Kontrollprogrammet till Sonos musiksystem fungerar men klagar på fel os x version. Förutom detta så gick denna uppgradering mycket smidigare och fungerade bättre än uppgraderingen till snow leopard. I snow leopard var det mer problem med Voice over också i början.

Voice over

I Lion har även skärmläsaren Voice Over fått sig en hel del kärlek. Nya funktioner och förbättringar har kommit till. bl a har man nu möjlighet att koppla aktiviteter till program, detta innebär att man kan ha annan röst och hastighet i t ex safari och en helt annan röst i mail. Även internetstödet har förbättrats. Svenska röster finns nu som standard i systemet och man får från början en ganska uselt låtande Oskar men efter att ha laddat ner de röster man vill ha i systeminställningar fick man en betydligt mer väljudande Oskar. Även Alva ingår som svensk röst. Svensk punkttabell skall också ingå men den har jag ännu inte fått att fungera. Man kan nu också ställa in olika informationsnivåer för talet respektive punktraden, bra. En annan funktion som är riktigt trevlig men som tyvärr inte riktigt håller hela vägen ut är nu möjligheten att dra och släppa objekt. Detta är mest användbart då det inte finns någon annan metod att utföra en kopiering eller att flytta ett objekt i ett fönster. T ex att dra en brevlådemapp till favoritfältet är endast möjligt med dra och släpp.

Över lag känns Voice Over lite lite slöare än tidigare men det kan också bero på rösten, men jag tycker det känns lite segt ibland. Men jag är över lag nöjd med det hela.

Mail

Här har Apple gjort om hela visningen så jag kände inte alls igen mig och jag gillade det inte. Tyckte det var svårare att navigera i brevlistan mot tidigare. Som tur var kunde man återfår gamla listan och då gick det bra igen. Säkert en vanesak men i början kändes det nya visningssättet bara förvirrande. Det som är bra med det nya är att man får en liten kort förhandsvisning av mailet redan i listan med brev så man hör ganska fort om mailet är av sådan art som kräver mer läsning eller som kan vänta en stund.

iCal

ICal har fått ett betydligt bättre interface för V O Nu går det fint att bläddra i t ex dagvyn och interagera med den dag man önskar för att se listan med händelser. Även månadsvyn fungerar fint numera. Bra för mig som lever mitt liv i kalendern både på telefon och dator.

Adressbok

Adressboken har även den fått ett nytt utseende och det känns lite ovant även det men fungerar fint när man får sätta sig in i det. Panelerna med kontaktens information och listan med kontakter verkar ha fått byta plats och det tog en stund innan jag kom på det. Även adressboken fungerar bra.

Safari

Fungerar som tidigare med V O samt att man nu också får betydligt mer information om sidorna. V O klarar flera olika typer av sidor så de mer komplicerade skall nog kunna fungera bättre. Tycker dock att punktstödet inte alls fungerar och hänger med utan man får förlita sig på talet. I nya safari har man bytt ut fönster mot popups istället så när man i vild förtvivlan letade efter hämtningsfönstret så visade det sig att man får trycka på en knapp i verktygsfältet och då poppar en ruta upp med alla hämtningar. Nja, det där vet jag inte om jag gillar fullt ut än. Även tillägg använder sig av dessa popuper numera.

iTunes

Ser ut som vanligt förutom att några grafiska avdelare försvunnit för V O men det har ju inget med funktionen att göra. Itunes är nu omskriven helt och kör 64 bitars läge. Tycker dock den känns väldigt slö och jag får ofta ”itunes arbetar” när jag navigerar i programmet. Kan möjligen bero på att musiken och andra filer ligger på en nätverksdisk men det känns ändå slött. Bokstavsnavigeringen i listor verkar helle inte fungera.

Systeminställningar

I panelen för systeminställningar har man ändrat lite på några ställen och flyttat ihop saker som hör ihop under samma knapp, t ex inställningar för e-post, kalender och kontakter finns nu under en knapp.

Sammanfattning

Att uppgradera till Lion har hittils inte gett mig några problem förutom de nämnda ovan med AFP och Sonos kontrollern. Så funderar du på om du vågar uppgradera så tror jag det skall fungera. Kontrollera först om din maskin möter systemkraven och att du har Snow leopard och att den är uppdaterad.

Tilläggas kan att om du förlitar dig på programmet Finereader express så fungerar det inte med lion. Har du köpt det i apples appstore för mac finns där en uppgradering men har du köpt det innan appstore kom så får du vänta något på uppgraderingen.

Även programmet 1Password har bekymmer med vlice over och tillägget i Safari.

Scripts för iTunes och Jaws för windows

Nu har det släppts scripts för Jaws för att underlätta användandet av Apples program iTunes för windows. Det är inte första gången det släppps scripts för iTunes men dessa är gratis. Dom är också översatta till svenska vilket är ett plus. Förutom att förenkla arbete med iTunes så finns även tips på inställningar för att få det hela att fungera smidigt.

Ladda hem scripten här.

När du sedan laddat ner så kör du installationsprogrammet och där väljer du jawsversion och mapp för språket, sve är ett bra val. När du sen startar iTunes första gången efter du installerat scripten så får du en ruta där du väljer språk som motsvarar det språk du valt i iTunes.

iTunes laddar du ner här om du inte redan har det.

Varför använda iTunes? Har du en iPhone, iPod touch eller iPad måste du använda iTunes för att sätta igång din ios enhet första gången samt för att administrera det som skall ligga på din enhet. Skall du bara lyssna på din musik som du har i datorn finns det enklare och mer lättanvända program t ex Winamp eller Fobar2000.