Jawstips #1- Använda kortkommandon på webbsidor

Många webbplatser såsom Google Reader, Gmail mfl har väldigt många bra kortkommandon. I t ex Google reader kan du stjärnmärka en nyhet genom att trycka s och för att markera alla lästa trycker du skift+s. Men hur gör man detta om man kör Jaws, bokstäverna motsvarar ju förflyttningskommandon i jaws? Jo, funktionen ”släpp igenom” får man ta till då för att få kortkommandon på hemsidor att fungera. Så kommandot markera alla lästa i Google reader gör man så här:

Tryck jawstangent+3 och sedan direkt skift+a. Detta betyder då att jaws släpper igenom nästa tangenttryckning till det aktiva programmet, vilket i detta fall är Internet explorer och då känner webbplatsen av detta och utför kommandot. Jawstangent+3 fungerar överallt där man behöver släppa igenom ett kommando förbi jaws. Siffran 3 är den trea som sitter på det vanliga tangentbordet, alltså inte numerisk trea.

Kända problem i iOs 5 och Voice over

Det finns alltid buggar i program och operativsystem. Daniel på sajten Axs lab har en lista med kända problem med skärmläsaren voice over i iOs 5.

Jag kan också lägga till att:

 • Voice over tystnar ibland och det spelar ingen roll om man sveper höger eller vänster, man får bara ljudet som indikerar att man är vid slutet eller början. Lösning är att trycka någonstans på skärmen för att flytta fokus. Detta är lite irriterande i långa listor.
 • Voice over klipper ibland lite av första ljudet av en bokstav när man skriver.

iOs 5 – Nyheter och tankar kring det nya operativsystemet till iPHone

12 oktober släppte Apple sin nya version av iOs som har namnet iOs5. iOs är mjukvaran som körs på iPhone, iPad och iPod touch. I denna uppgradering skall det vara runt 200 nya funktioner och här kommer jag skriva om några av dem. Även skärmläsaren Voice over har fått sig en rejäl justering. Sammanlagt över 60 ändringar och bland dessa 38 nya funktioner.

Som helhet tycker jag hela uppgraderingen är bra och fungerar riktigt smidigt på iPhone 4 och iPad 1. Även den gamle iPhone 3gs har fått vara med men där fattas en del funktioner som helt enkelt inte fungerar med hårdvaran. Funderar du på att uppgradera så tycker jag du skall göra det.

App gör tablets tillgängliga för blinda

I en artikel från Feber läser vi om en app som gör tablets tillgängliga för blinda. Men, det är dom väl redan… Apples iPad har inbyggd skärmläsare och jag gissar att Code factorys mobile accessiblity kan funka på android tablets. Jag har svårt se hur den appen som feber skriver om skulle kunna bli användbar men man vet aldrig. Personligen tycker jag Apples lösning fungerar bra och man kan använda standardprogram och det är ganska lätt lära sig ändå även om man är nybörjare. Men kul ändå att folk tänker på tillgänglighet men detta är nog att gå över ån efter vatten.

Jaws 12 nu släppt på svenska

Nu har version 12 av skärmläsaren jaws for windows släppts på svenska. Bland nyheterna i denna version finns bl a:

 • Förbättringar i Excell.
 • Mozilla Thunderbird Skriptstöd. JAWS 12 omfattar fullt stöd för Thunderbird e-post program. Det ger
 • användare ett alternativ till Windows Live Mail.
 • Nytt inställningscenter, som ersätter Inställningsprogrammet.
 • Virtuella menyer, som kan aktiveras, vilket får de nya menyflikarna att uppföra sig på ett sätt som liknar de traditionella
 • menyerna.
 • Scheman för löpande läsning.
 • förändrad läsning av html-tabeller.
 • Betydande förbättringar för Adobe Flash.
 • Fullt stöd för JAVA, både 32 och 64-bitar. Detta kräver dock en manuell installation av JAVA och JAVA Access bridge.
 • Förbättringar med Utforskaren i Windows 7.

För att läsa mer och ladda hem den nya versionen hoppar du vidare på Freedom Scientifics svenska sida.