Avslutat mitt pro konto på dropbox

Idag bestämde jag mig för att avsluta mitt pro konto på tjänsten dropbox. Flera anledningar till det men den största är deras totala ovilja att bry sig om mac användare som använder skärmläsare. Dropbox programmet är totalt otillgängligt på mac med voice over. Det finns workarounds för att installera men det går inte göra någon inställning över huvudtaget i programmet. Det man får upp när man väljer preferences är en helt tom ruta. Det har mailats och påpekats flera gånger om ibland synskadade användare till Dropbox men dom har stoppat fetvadd i öronen och stängt av mailprogrammet.

Så, därför avslutar jag mitt pro konto där och kommer enbart använda gratiskontot för att nyttja den publika mappen. Allt annat kör jag på egen hårdvara numera. Den som kör windows har inget problem med tillgängligheten och Dropbox. Fungerar fint med t ex Jaws.

Mobil plånbok

Nu pratas det en hel del om att använda mobilen som plånbok och sköta små inköp som sms biljetter och andra mindre poster. Sms biljetter är ju vardagsmat i de flesta trafikbolag och även på vissa ställen får man betala med sms för att gå på toa. Den mobila plånboken skall man då kunna ladda med ett belopp och sedan sköta dessa små inköp via detta på samma vis som med det tidigare sms biljetterna. Även sms röstning på t ex tv-program skall också gå via mobila plånboken. Från 31 mars skall det vara helt genomfört om jag förstår det hela rätt. Telia har en sådan tjänst och den är kopplad till en app för din iPhone. När man startar appen får man först skapa ett konto för sin mobila plånbok om man inte redan har det. Detta var inget svårt alls, bara följa stegen som visas. När det är klart får man gå till sidan planbok.telia.se och fortsätta registreringen där. Inte heller det stötte på några besvär. Sen var det bara ladda med pengar. På hemsidan valde jag insättning och valde mitt visa kort och satte in en mindre summa för att testa. Uppgifterna för kortet kan sparas för senare bruk. Det gör det enklare att fylla på med mer pengar. Klart och nu skall det bara vara shoppa loss.

Både appen för iPhone och hemsidan fungerade mycket bra för mig. Inga problem med skärmläsaren varesig i telefonen eller datorn. Voice over i iPhonen tolkar visserligen några av knapparna som flikar istället men att registrera sig och använda appen sen är inget problem.

Har inte testat andra operatörers appar eller websidor då jag inte är kund där. Ni som testat får gärna kommentera hur det fungerar på andra plattformar och operatörer. De stora operatörerna har gott ihop i detta med mobil plånbok och det verkar ju klokt istället för att varje operatör skall ha sitt system. Så skulle jag byta från telia till Tre så följer plånboken med.

Information om telias plånbok hittar du här

Här är en artikel från mobil.se om mobila plånböcker

Jawstips #12 – Ändra visningsläge i punkt mellan radvis och strukturerat

När du använder en punktdisplay tillsammans med JAWS finns det några olika visningslägen för denna. Standardinställningen är strukturerat läge vilket innebär att det på punktraden visas extra information om knappar, skrivrutor, etc. som inte syns på skärmen. Det kan t.ex. stå ”Spara som dlg Filnamn: skriv kombo Dok1.docx”.  I det här fallet informerar punktdisplayen dig alltså om att du befinner dig i dialogrutan Spara som och att du står i den skrivbara kombinationsrutan Filnamn. Det enda som visas på den aktuella raden på skärmen är ”Filnamn: Dok1.docx”. Om du ställer om visningsläget till radvis kommer inte informationen om dialogrutan och vilken typ av inmatningsfält det är att visas på punktraden. Denna information kommer dock förstås fortfarande att förmedlas av talsyntesen.
Man kan säga att visningsläget radvis visar skärmen som den ser ut medan det strukturerade läget ger extra information som ska göra det lättare att förstå hur programmet ska användas. För en person som i första hand förlitar sig på talet och i andra hand på punktdisplayen kan det vara idé att prova läget radvis eftersom punktdisplayen blir ”renare” med mindre text. Sedan handlar det förstås också mycket om en vanesak.
Gör så här för att ändra visningsläget för punktdisplayen i JAWS 12 (se längre ner för JAWS 11 och tidigare):
1.       Gå till JAWS-fönstret med JAWS+j.
2.       Om JAWS inte körs från systemfältet öppnades inte menyn automatiskt så du måste då trycka Alt. Gå sedan åt höger till Verktyg och tryck Enter.
3.       Om menyn öppnades direkt pilar du ner till Verktyg och trycker Enter.
4.       Pila ner till Instälnningscenter och tryck Enter.
5.       Tryck Tabb till trädvyn.
6.       Pila ner till rubriken Punkt.
7.       Tryck pil höger för att öppna denna rubrik.
8.       Pila ner till Generellt.
9.       Tryck pil höger för att öppna denna rubrik.
10.   Pila ner till Punktläge.
11.   Använd mellanslag för att ändra inställning mellan Strukturerad, Radvis och Tidigare talad.
12.   Stäng med Alt+F4 när du är nöjd.
13.   Svara Ja när du får frågan i fall du vill spara inställningarna.
Gör så här för att ändra visningsläge för punktdisplayen i JAWS 11 och tidigare:
1.       Gå till JAWS-fönstret med JAWS+j.
2.       Om JAWS inte körs från systemfältet öppnades inte menyn automatiskt så du måste då trycka Alt. Gå sedan åt höger till Verktyg och tryck Enter.
3.       Om menyn öppnades direkt pilar du ner till Verktyg och trycker Enter.
4.       Pila ner till Instälnningsprogrammet och tryck Enter.
5.       Öppna menyn med Alt.
6.       Pila åt höger till Inställningar och tryck Enter.
7.       Pila ner till Punktdisplay och tryck Enter.
8.       Tabba till kombinationsrutan Punktvisning.
9.       Använd pil upp/ner för att ändra inställning mellan Radvis, Strukturerad och Tidigare talad.
10.   Tryck Enter när du är nöjd.
11.   Tryck Alt+F4 för att stänga Inställningsprogrammet.
12.   Svara Ja på frågan i fall du vill spara inställningarna.
JAWS = Num0, Insert eller Capslock beroende på tangentbordsinställning.

Tack till David Renström

 

GWConnect – ny tillgänglig skypeklient för windows

Alla som kört skype med skärmläsare vet hur besvärligt det kan vara att navigera detta program, även med alla tänkbara scripts och inställningsfiler för de olika skärmläsare som finns.

GW Micro har helt enkelt gjort en egen version som de kallar GWConnect. Detta är inget script eller inställningsfil för någon skärmläsare utan ett helt fristående program designat för att fungera för synskadade användare.

Utseendet är mycket avskalat och har de funktioner man behöver för skype. Det finns samtal till andra skypeanvändare, skype out, chat och konferenssamtal. Det som inte finns i nuläget är videosamtal.

Programmet fungerar med alla skärmläsare men kör man inte window eyes så får man en liten reklamruta när man startar programmet. Meddelanden kan om t ex kontakters status och chatmeddelanden kan läsas med valfri sapi 5 talsyntes. Kortkommandon för att svara och lägga på är samma som i det vanliga skypeprogrammet, dvs alt+pgup för att svara och alt+pgdn för att lägga på. Dessa kan ändras efter eget tycke.

GWConnect är gratis att hämta från GW micros hemsida. Installationen är enkel och när programmet väl är installerat anger man sina inloggningsuppgifter och sen är det bara prata på.

Läs mer och hämta GwConnect här från GW Micro

 Uppdaterat:

Programmet hette tidigare GWSkype men man blev tvungen ändra namnet.