Ny version av mjukvaran till Victor Reader stream v3.4.6

Nu har det släppts en ny version av den inbyggda mjukvaran till talboksläsaren Victor Reader Stream.

Bland nyheterna finner vi bl a:

Ny sökfunktion i musik.

Flera olika tidshopp kan användas

Gå till viss tidpunkt i en bok.

Återstående tid för en sektion

Tonkontrollen är nu helt ändrad

Ja, detta är några nyheter i den här versionen.

Några ord om den nya tonkontrollen. Tidigare reglerades bas och diskant med tonkontrollen, nu regleras tonläget på inläsningen istället. Personligen gillar jag inte detta nya sätt, mycket mer användbart att filtrera bas och diskant på vissa typer av inläsningar.

För mer information och ladda ner uppdateringen går du hit.

Använd din skärmläsares rubriknavigering och gå till swedish för att hitta de svenska filerna. Även programmet Humanware companion har uppdaterats och kan hämtas här också. Obs: endast för windows.

Daisy reader 2 ett rejält magplask

En ny version av appen Daisy reader har kommit. Daisy reader gör det möjligt att läsa talböcker direkt från tal- och punktskriftsbiblioteket i din iPhone.

Denna nya version är totalt magplask. Felen som rapporterats redan i förra versionen kvarstår och nya har introducerats. Helt klart är att Storytel som gör appen helt missuppfattat vad det var dom skulle göra och vem som skulle använda det. Jag tror man helt enkelt utgått från sin egen app för ljudböcker och byggt något som man tror är rätt för daisy, och det är det inte. Storytel har gjort ett flertal stora missar i denna app:

  • Bokhyllan fungerar fortfarande inte med voice over
  • Det går inte att navigera i daisyboken på ett enkelt sätt. Saknas t ex möjlighet byta nivåer i boken och knapparna för framåt och bakåt ”spolar” bara framåt och bakåt i boken.
  • Problemet med att kapitel kommer i slumpvis ordning är inte åtgärdat.
  • Böcker går ej ställa in för offline-läge med voice over.
  • Appen är väldigt långsam och svarar inte alltid på kommandon

Ja det var några av de problem som jag och flertalet andra har hittat. Dags för TPB att bryta upp med Storytel och välja en utvecklare som kan Daisy och tillgänglighet. Varför inte ett samarbete med folket bakom appen Read2go som har fungerat riktigt bra även med svenska böcker.

Trist att den nya appen inte alls uppfyller det man förväntar sig. Trots alla enkäter och alla synpunkter som användare skickat in så skjuter man totalt förbi målet.

Apptips osx: PDF-To-Text

Via Applevis fick jag höra om denna lilla app för mac osx. Med PDF-To-Text kan du enkelt konvertera pdf filer till ren text. Öppna pdf filen i programmet och den konverterade filen hamnar i den mapp som du kan ställa in i programmet. Fungerar bra. Det verkar dock vara lite problem med svenska tecken, åt minstånne i den pdf jag testade med.

Jag tog hem den billigare varianten i appstore för mac och den kostade 22 kr. Finns en dyrare för 55 kr som har lite mer funktioner.

Notera: Inskannade dokument som gjorts till pdf filer fungerar inte att få ut texten. Då får man använda ocr program istället.

Länk till Pdf-To-Text i appstore

ZoomText 10 släppt

Zoomtext som är ett förstoringsprogram för windows är nu släppt i version 10. Här är några av nyheterna.

  • · Avancerad Webfinder Ny omdesignad Webfinder låter dig snabbt söka, skumma igenom, navigera och läsa hemsidor. Du kan nu leta reda på ord eller fraser över en hel websida. När du har hittat det ämne du är intresserad av kan Webfinder starta läsningen från platsen (endast ZoomText Magnifier/Reader).
  • · ZoomText kamera ZoomText Kamera låter dig använda valfri HD web kamera för att förstora trycksaker och andra saker direkt på din datorskärm.
  • · Bakgrundsläsare Den nya läsaren låter dig lyssna till dokument, webbsidor, e-post eller valfri text medan du samtidigt utför andra uppgifter. Du kan enkelt kopiera eller välja texten du vill lyssna på och starta läsaren. Medan texten blir uppläst kan du skriva anteckningar, bläddra på internet eller göra annat arbete på din dator.
  • · ZoomText inspelare Med ZoomText inspelare kan du överföra text till tal! Dokument, webbsidor, e-post eller andra källor blir ljudinspelningar så att du kan lyssna till dem på din dator eller överföra till din mobil. Skapa inspelningar med de röster som finns tillgängliga på ditt system.
  • · Läsa från pekare Det nya kommandot “Läs från pekare” låter dig omedelbart starta AppReader från ordet under muspekare.
  • · Förbättrad stöd för iTunes Funktion och stabilitet har förbättrats vid användning av ZoomText i iTunes.
  • · Ny Textsökare Du kan nu justera unika markeringsinställningar för ZoomText Textsökare. Läs mer och ladda hem demo här.

Apptips för ios: Downcast

Efter att ha provat ett antal appar för att lyssna på podcast, eller podradio som vi säger här i sverige, så har jag nu korat min personliga favorit. Det är appen Downcast.

Anledningen är:

  • Appen är stabil och har inte kraschat hittils.
  • Lyssna på nedladdade avsnitt eller strömma dom direkt.
  • Sync med icloud mellan ios enheter
  • Fungerar perfekt med voice over
  • Stöd för airplay

Där är några av finesserna som jag gillar med appen. Visst, många andra har lika eller liknande finesser men jag har fastnat för Downcast dels för stabiliteten och att den har det man behöver och inget mer. Går också göra spellistor så att man kan lyssna på alla nya nedladdade avsnit i en följd om man önskar det. Går också dölja podcasts som inte har några nya avsnit.

Icloudsynkroniseringen funkar finfint också. så lyssnar jag på ett avsnitt i min iPhone så kan jag fortsätta precis där jag var på iPaden. Dock måste avsnittet hela ljudfil och resterande ospelade filer laddas ner på varje enhet.

Downcast hittar du här för både iPhone och iPad, och det är en betalapp.