Skype 4.0 för ios är nu tillgängligt med Voice Over

Skype har nu släppts i en ny version för ios och har nu nått version 4. Förutom en hel del fixar och ändringar av bl a chattens utseende så är appen nu näst intill helt tillgänglig med Voice over på både iPhone och iPad.

Chatten fungerar nu helt korrek, knappsatsen är nu användbar igen med v o. Samt att några knappar fått etiketter på sig.

Det som fortfarande inte visas är kontakternas status i kontaktlistan. Men då man kan välja att enbart visa kontakter som är online så är det inget problem.

Klart värt att uppdatera.

Keep on talking.

Några tips för dig med iPhone

Här kommer lite tips för dig med iPhone.

Tangentbordet

När du ska skriva en URL, håll nere .com-knappen, så dyker fler alternativ upp. Med svenska inställningar: .net .edu .org. nu. se

Med Voice over dubbeltryck och håll på .com knappen, håll kvar fingret och flytta till höger och vänster för att höra de olika alternativen som finns.

När du ska skriva en mailadress, håll nere . (punkt), så dyker .se .com o.s.v. upp.

Med Voice over dubbeltryck och håll på . (punktknappen), håll kvar fingret och flytta till höger och vänster för att höra de olika alternativen som finns.

Dubbeltryck och håll bokstavstangenterna för fler alternativ, t.ex. U för tyskt ü. Gäller även i teckenläget för att få speciella citattecken.

Dubbeltrycker du på mellanslag 2 gånger, så blir resultatet punkt och mellanslag.

Skriv EN stor bokstav. Dubbeltryck och håll på shift-tangenten, dra sedan fingret till önskad bokstav och släpp.

CAPS LOCK. Dubbeltryck två gånger på shift-tangenten. Voice over säger Shift markerad när caps lock är på. OBS! Funktionen är normalt avstängd från början och måste därför först sättas på under Inställningar->Allmänt->Tangentbord->Aktivera Caps Lock.

Skaka telefonen för att radera all inmatad text. Skaka igen för att få tillbaka texten.

Du kan enkelt växla mellan svenskt och engelskt tangentbord. Detta underlättar om du ibland skriver på engelska och då får irriterande svenska stavningsförslag. Så här gör du: Gå till Inställningar->Allmänt->Tangentbord->Utländska tangentbord. Se till att svenska är valt och välj även engelska. När du skriver finns nu en jordglob till vänster om mellanslag på tangentbordet. Genom att klicka på jordgloben kan du växla mellan svenskt och engelskt tangentbord.

Voice over säger på den knappen ”byt till engelska” alternativt ”byt till svenska”. Dubbeltyck på knappen för att växla tangentbord

Safari

Om du skriver bara volvo som webbadress, så översätts det till www.volvo.com. (förutsätter att Google används som sökmotor)

Öppna länk på ny sida (i ny flik): Dubbeltryck och håll på länken, välj Öppna på ny sida.

Få mer information om en länk. Dubbeltryck och håll på en länk så visas mer information.

Dubbeltryck på statusfältet för att scrolla webbsidan till toppen. (statusfältet = uppe vid klockan)

Lägg till en sajt som ikon på hemskärmen: Surfa till sidan. Dubbeltryck på verktygsknappen, och sedan lägg till på hemskärmen.

Ring från safari: Dubbeltryck på ett telefonnummer på en hemsida för att ringa.

Mail

Radera ett enstaka mail. Dubbeltryck och håll, håll fingret kvar och dra till höger och släpp. Under mailet dyker det upp en bekräftelse för att radera. Svep till höger för att komma dit och dubbeltryck på den.

Ta en skärmdump (screenshot)

Håll nere Home-knappen och tryck sedan på Standby/av/på-knappen. Det som visas på skärmen sparas då som en bild i ditt fotoalbum.

Home-knappen och hemskärmar

Home-knappen tar dig tillbaka till den första hem-skärmen.

Organisera och ta bort program. Dubbeltryck och håll på en ikon, Voice over säger då flytta och du kan då dubbeltrycka och hålla och samtidigt som du håller fingret kvar kan du dra ikonen till en ny plats på hemskärmen. Voice Over säger vilken rad och kolumn man är på. Om du passerar en annan ikon eller mapp och släpper där så skapas en mapp där ikonerna slås ihop, släpper du på en mapp flyttas ikonen in i mappen.

Ta bort en app eller ikon. Dubbeltryck och håll till voice over säger Flytta, dubbeltryck nu på den ikon du vill ta bort och bekräfta i frågan som dyker upp. Appar som är med från början går ej ta bort utan bara flytta.

När du pratar i telefon kan du fortfarande använda alla funktioner som inte kräver dataanslutning. Tryck på Home-knappen och gå t.ex. in i kontakterna och leta rätt på ett nummer.

Du kan ha vilka program du vill i Dock och därigenom komma åt dem på alla hemskärmar (Dock = menyn längst ner).

Bläddra mellan hemskärmarna genom att dra med tre fingrar till höger och vänster.

Musik, iPod

Musiken stannar när du drar ut hörlurarna. (OBS, kan ge otrevligt brus i hörlurarna, så ta av dem först)

Om du spelar musik och har ett annat program aktivt kan du få upp en spelkontroll genom att dubbelklicka på Home-knappen. Detta fungerar även när telefonen är låst.

Klick på handsfree-knappen pausar musiken. Dubbelklick: Nästa låt. Trippelklick: Föregående låt (eller till början av nuvarande, om låten spelat mer än 3s).

Ändra musik-ikoner i nedre menyn. Som standard visas spellistor, album, låtar och videor. Detta går att ändra: Gå till musik. Dubbeltryck på Mer. dubbeltryck på Ändra längst upp till vänster. Dubbeltryck och håll på önskad ikon och dra den sedan ner över menyn längst ner och släpp.

Spara batteri

Stäng av WLAN och bluetooth om du inte använder det. Dessa funktioner drar ganska mycket batteri.

Använder du enbart voice over och inte behöver skärmen kan du släcka den genom att trycka snabbt tre gånger med tre fingrar. Voice over säger då ”ridå på”, då visas inget på skärmen och belysningen släcks. Stäng av ridåpn igen med trippeltryck med tre fingrar.

Fler tips

Mikrofonen på din handsfree-sladd har en inbyggd svarsknapp. Den kan även kontrollera musiken.

Starta om telefonen. Om hela telefonen verkar ha hängt sig och inte svarar på kommandon kan du ”starta om den hårt”. Håll nere både Home-knappen och standby-knappen minst 10 sekunder. (Inga inställningar på telefonen ändras)

Kalkylatorn byter till ”scientific-mode” i liggande läge.

Tysta ringsignalen vid inkommande samtal: Tryck på sleep eller valfri volymknapp. (du kan fortfarande svara på samtalet)

Skicka inkommande samtal direkt till röstbrevlådan: Dubbelklicka på sleep eller håll ner hörlursknappen ca 2s.

Bläddra snabbt mellan datum i kalendern. I dag- eller månadsvyn, dubbeltryck och håll nere på navigeringspilarna för att bläddra snabbt.