Voicebook vo – Förenklad app för facebook på iPhone

Att facebook är knöligt att använda för synskadade är ju väl kännt. Både stora websidan samt deras egna appar för ios och android är fulla med funktioner och inte alltid helt lätta att hantera med skärmläsare. 

Jag är ingen fanboy av speciallösningar för synskadade utan tycker vanliga appar bör vara så tillgängliga de kan vara. Men nu har vi i alla fall en specialgjord app för att hantera facebook flödet. Den heter Voicebook vo. Med denna app kan du i stort sett bara hålla koll på flödet samt kommentera och posta nya statusuppdateringar och inget mer. Väldigt lite man kan ha den till helt enkelt. Jag tycker den fungerar bra om man bara snabbt vill se vad som hänt bland sina vänner men jag föredrar den ordinarie facebook appen ändå. Den är visserligen mer tungjobbad men den fungerar rätt bra ändå efter senaste uppdateringarna. Men för den som enbart är ute efter en enkel app att titta på sitt nyhetsflöde så duger voicebook vo bra, men räkna inte med underverk än så länge. Appen är gratis.

Länk i appstore

Publicerat den
Kategoriserat som iphone

Apptips: Zello walkie talkie

Tidigare tipsade jag om Voxer walkie talkie och nu är det dax igen. Denna app heter Zello walkie talkie. Den skiljer sig helt från voxer på alla vis. I Zello skapar du ett eget konto och sedan lägger du till användare du vill prata med. Du kan också lägga till kanaler och då kan ni vara flera som pratar i en och samma kanal och på så vis ha ett gruppsamtal. Appen påminner ännu mer om gamla tidens kom-radio och man kan ha öppen lyssning på alla kanaler eller bara ha passning på sina vänner. Zello bygger mer på kommunikation i nutid även om det går skicka röstmeddelanden i den.

En lite skojig app som finns för både android, iphone och windows.

Länk i appstore

länk i google play för android

Länk till hemsida

Apptips: Voxer walkie talkie

De sätt vi numera kan hålla kontakt med vänner och bekanta på har blivit allt fler. E-post, sms, facebook, twitter och för all del vanlig post med brev och kort. Sedan de smarta telefonerna dykt upp har de digitala sätten blivit flera. Förutom sms finns nu också andra sätt att skicka meddelanden. Varför inte använda rösten som bärare av ditt meddelande. Voxer walkie talkie är en perfekt app för det. I denna app kan du skicka textmeddelanden, foton och röstmeddelanden. Är du och den person du vill prata med på samtidigt kan ni ha konversation ungefär på samma sätt som med en gammal hederlig walkie talkei man använde förr. Du kan skapa konto i appen eller koppla den till din facebookinloggning. Kopplar du den till facebook letar appen upp de som använder voxer i din vänlista. Appen fungerar mycket bra med voice over på iphone och även med talkback på Android. 

Så ladda hem appen och skicka röstmeddelanden i sommar när du reser runt på eventuella sommarresor.

Länk i iPhone appstore här

Länk i google play för android

Lite uppdateringar

Lite uppdateringar:

Bloggen:

Det kan tyvärr ta lite tid innan kommentarer blir godkända första gången. Detta beror på att 99 % är spam och jag använder manuell mänsklig kontroll.

Android:

Jag har lagt vantarna på en androidbaserad telefon och kommer göra lite tester hur detta system fungerar för synskadade användre.

GWConnect

Är nu uppdaterat till version 2,0. Det nyaste är att man nu kan betala för att slippa reklamen för GWMicros övriga produkter. Detta har man gjort som en prenumerationstjänst.

Skype för ios

Skype för ios har fått en mindre uppdatering. Rykten gör gällande att tillgängligheten är försämrad men jag märker ingen skillnad. Problem kvarstår dock att med voice over aktivera högtalartelefonen samt byta kamera mellan fram och baksidans kamera i videosamtal.

Twitter för iphone:

Har uppdaterats några gånger och nu är den riktigt tillgänglig. Däremot är översättningen inte den bästa, t ex avfölja för att sluta följa en person. Njae.

Flipboard, en populär nyhetsläsare:

Är numera tillgängligt med voice over på ipad och iphone för den som gillar det programmet. Själv tyckte jag det var otroligt rörigt att använda det. Podcast om det finns på www.applevis.com

 

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Ny mjukvara ute till Victor reader stream

En ny version av mjukvaran för daisyspelaren Victor reader stream finns nu ute.

Fixat bland annat ett val nu så man kan välja att reglera pitch eller tonhöjd på uppspelningen. 

En del andra justeringar är också gjorda.

Läs mer och ladda hem den nya versionen för önskat språk.

Ladda hem filen och packa upp den någonstans på datorns hårddisk, det är en zip-fil du hämtar och i den ligger uppgraderingsfilen. Anslut spelaren eller sätt minneskortet i kortläsaren och kopera filen du packat upp från den hämtade filen. När det är klart sätter du kortet i spelaren igen eller kopplar från den från datorn. Anslut nätadaptern och starta spelaren. 

Efter uppgraderingen bör du ha version 5.

Ubuntu 12.04 ute, något bristfällig tillgänglighet

Linuxdistributionen Ubuntu är nu släppt i version 12.04. Detta är en version med deras långtidssupport, detta innebär att man kommer underhålla den i fem år framåt. Tidigare versioner av Ubuntu har fungerat bra med de inbyggda anpassningar som funnits i skrivbordsmiljön Gnome desktop. Nu har man sedan några versioner tillbaka ersatt detta med en egen miljö som kallas Unity. Anledningen skall vara att få en bättre användarupplevelse när man kör systemet på en vanlig skrivbords- eller bärbar dator som vanlig användare. Hur fungerar det då för oss synskadade.

Ja, det finns en hel del att göra i systemet vad gäller tillgänglighet. 

Att installera var enkelt. Starta upp på cd:n som man bränner från en iso fil man hämtar på Ubuntus hemsida. När cd:n kör igång så hörs efter en stund en trumvirvel. Då är man i ett fönster där man väljer språk och om man vill installera eller testköra Ubuntu direkt från cd. Här trycker man ctrl+s och då kommer skärmläsaren igång och man kan köra installationen. Problemet var att jag inte hade möjlighet att ansluta till internet under installationen så jag fick svengelska när det var klart. Annars gick det bra. jag valde att inte installera extra mjukvara som inte är helt fri, det kan man göra sen. 

Jag valde sen att ersätta allt på hårddisken med Ubuntu och så fyllde jag i det som behövdes. 20 minuter senare var det klart.

Att använda

Det nya gränssnittet har en hel del nya kommandon och funktioner som jag inte riktigt kommit underfund med än. Alla paneler är inte helt tillgängliga med skärmläsaren heller. Jag lyckades ialla fall koppla upp med trådlöst nätverk och det gick smidigt. Denna dator jag provade på har inte fungerat tidigare med Ubuntu och trådlöst. Nästan alla inställningar gick få fram men dock inte språkinställningarna, det blev en helt tom ruta. Denna behövde jag komma åt för att rätta till de saknade översättningarna samt få svensk tangentbordslayout. Här blir det att växla till terminalen och klura ut vilka paket som skall installeras via apt-get kommandot. 

Får ibland också upp något systemfel så det är något i denna gamla laptop som inte gillas av Ubuntu.

Provade Firefox och att surfa på webben men det gick inte alls med skärmläsaren. Möjligt att det är en lite nyare version av firefox och att skärmläsaren måste uppdateras. 

Panelerna i det nya Unity gränssnittet Innehåller olika program som man kan lägga dit som snabbstartsikoner vad jag kan förstå. Att däremot hitta installerade program som inte finns där är lite bökigare. Men jag klurar nog ut det under tidens gång. I Gnome desktop finns en meny när man trycker alt+f1 där alla program visas och något liknande hittar jag inte i denna nya miljö.

Ja, jag vet inte om det är någon fördel att försöka sig på installera gnome dekstop igen eller om man skall fortsätta prova sig fram med Unity men det är ju skojigt att de fortfarande tänker på tillgänglighet i Ubuntu och inte bara ger katten i det. 

Vill man ha en tillgänglig distribution direkt utan att behöva installera något och göra något alls så är Vinux ett alternativ. Den stabila versionen bygger på Ubuntu 10.04 så det är lite äldre bas men den fungerar fint. 

Uppdaterat:

Efter en omstart och någon mer uppdatering så fungerar firefox igen med skärmläsaren Orca. Så det var bara något tillfälligt som gjorde att det inte fungerade då jag testade.

Spotify nu för iPad – Och nästan tillgängligt

Nu finns Spotify i en ny version för ios. Det nya är den nya iPad appen. Nu slipper man köra en uppförstorad iPhone version. Appen fungerar mycket bra och spelar snällt både i iPaden själv och via airplay. Med Voice over fungerar appen förvånansvärt bra. Så här vid första körningen verkar de flesta delar av appen tillgängliga, till och med fliken What’s new som inte fungerat i iPhone versionen. Några få problem har jag dock stött på men appen är helt användbar om man tar sig tid och kikar i lugn och ro på den. Här är vad jag funnit som är lite svårt att få ordning på med voice oer så här långt.

  • * Om man söker musik eller visar what’s new fliken visas resultaten i en vy där om man visar album får varje album bredvid varandra från vänster till höger och Voice over läser då först en rad med albumnamn och nästa rad blir med artisten som hör till respektive album. Detta gör det lite svårt att koppla en artist till ett album om det nu inte är samma artist man söker förståss. Detta går leva med men hade varit enklare med en vanlig listvy. 
  • * Om man dubbeltrycker på ett album kommer låtarna upp på höger sida om man kör i landskapsläge, Dock väldigt långt ner så hela låtlistan får inte plats. Så man får söka lite med fingret till man finner den.
  • * Etiketterna på knapparna har ibland lite udda namn men går förstå. 
  • * Har ännu inte fått fram kontrollerna för att skapa spellista mm från ett album eller andra sökträffar man just spelar. Men det är ju också lite knökigt i iPhoneversionen.

Överlag fungerar appen bra om man är medveten om ovan nämnda små bekymmer i interfacet. Appen tyckte jag fungerade bäst med Voice over i landskapsläge alltså hålla iPaden liggande. I stående läge fick jag inte fram låtarna i t ex spellistor.

Så ladda ner och rocka på!