Nyheter i Voice Over i Mac os 10.8 Mountin Lion

Apple har nu släppt den nya versionen av operativsystemet för mac-datoerna. Denna version är nu 10.8 och kallas Mountin Lion. Alla nyheter i systemet är ju redan spridda på nätet men här är några nyheter och förbättringar i skärmläsaren Voice Over.

 • Rösterna har fått sig en rejäl uppdatering. Både Alva och Oskar har fått förbättrat uttal samt att buggen med att bokstäver inte lästes korrekt är fixad. Även problemet med att tonhöjden ändrades hursomhelst verkar också åtgärdat. Fel kvarstår dock med att punkt läses som period och snabel a läses som kl. Går lätt fixa i uttalsinställningarna men lite konstigt att det fortfarande hänger med.
 • Teckentabellen för punktskrift är nu i det närmaste svensk. Alla bokstäver utom stort Ö är rätt och några skiljetecken är fortfarande lite fel men ett klart godkännt steg i rätt riktning.
 • Dra och släpp funktionen är klart förbättrad och mer pålitlig.
 • Alla ikoner i systemmenyn kan nu hittas med v o. Tidigare var det bara Apples egna ikoner såsom wi-fi, blutooth m m som hittades, nu kan andra ikoner såsom dropbox, growl, skype och andra hittas.
 • Markera och kopiera text från websidor i safari fungerar nu.
 • Voice over kan nu också styra talet till önskad ljudenhet vilket är användbart om man t ex skickar ljudet till en airplay-enhet men vill ha voice over att tala i de inbyggda högtalarna.

Det var några av de nyheter jag har funnit i mac os Mountin Lion. 

Siten Applevis har en lång podcastserie på 14 avsnitt om alla nyheter i voice over och mountinlion som jag varmt kan rekommendera att lyssna på.

Smarta telefoner som hjälpmedel.

Journalisten Eva Fridh har gjort ett reportage där hon intervjuar synenheten på landstinget Västmanland om deras projekt att använda smarta telefoner istället för specialhjälpmedel för synskadade användare. Jag medverkar också i reportaget och berättar om några appar för iPhone som fungerar bra för synskadade. 

Inslaget finns att höra här  på Talkshow.no och även på taltidningen Panorama nr 6 2012.

Podcast: Spotify med voice over på iPhone

I denna ca 30 minuter långa podcast visar jag hur man kan arbeta med spotify på iPhone med skärmläsaren Voice over.

Jag visar hur man:

 • Söker musik
 • lägger det man hittar i en spellista
 • spotify radio
 • hantera spellistor

Spotify för iPad ser helt annorlunda ut och jag tar inte med den i denna podcast men finns intresse så kommer jag göra en om iPad versionen också.

Vad jag önskar för förändringar på kommande iPHone

Det ryktas ju om en ny iPhone i höst, om den nu kommer heta iPhone 5 eller nåt i den stilen. Jag har en liten lista på förändringar av utseendet på den. IPhone har ju i stort sett sett likadan ut hela vägen från den första fram till 4s med lite skillnad i form och material, men hemknapp, volym, ström/vilaknappen och ljud/ljudlösknappen har ju alltid varit där. Dags för att ändra lite nu.

Här är mina önskemål:

 • Ta bort hemknappen. Den ville inte ens Steve Jobs ha där om jag minns rätt. Och jag tycker den gjort sitt. Efter att ha lekt med en Samsung Galaxy Nexus kan jag bara säga att en hemknapp som touchknapp funkar lika bra. Dessutom slipper man att den fysiska hemknappen slutar fungera eller blir glapp vilket de blir efter ett tags användande. Jag får både dubbel och trippeltryck när jag endast vill ha ett. Så den har gjort sitt.
 • Ljud/ljudlösknappen. Den borde aldrig varit där från början. Hur många har svurit v och förbannelse över att missat samtal bara för att den där eländiga knappen bytt läge i fickan eller väskan. Detta kan lätt läggas på låsskärmen istället.
 • Högtalare och mikrofon. Dessa sitter ju igentligen inte felplacerade men man borde kunnat designa lite annorlunda så man inte kunde täppa till dessa så lätt med en tumme eller annat finger. 
 • Dockningskontakten. Ja, det är ju en gammal standard som nog blir väldigt svår att ta bort med tanke på alla otaliga tillbehör som finns för musik och laddning mm. Men önskvärt vore en vanlig standard micro-usb kontakt så man kan ladda även om man glömt kabeln nånstans. 

Ja, dessa är mina önskemål om nästa iPhone men jag tror tyvärr Apple kommer hålla kvar vid denna fem-knapps design och dockkontakten. Större skärm ryktas det mer om och det kanske är bra men då blir ju enheten större och det tror jag kommer kännas klumpigare att hålla i. Samsung Galaxy Nexus är aldeles för stor för mina händer och blir iPhone skärmen i den storleken kommer den blir för stor för de flesta tror jag. Dagens form är nästan på gränsen att vara för klumpig men det fungerar. 

Så vi får se i höst om det kommer en ny modell och om den har något som verkligen motiverar ett nyköp. 4S hade i mitt tycke inget att komma med. Den som väntar får se.