Allt detta gnäll

Över hela nätet läser jag hur synskadade gnäller nåt alldeles förfärligt på hur dåligt ios 6 är. Inget fungerar, inga appar fungerar, voice over fungerar inte och det är det sämsta os:et hittils osv osv. Men jag kan inte någonstans utläsa fakta om vad som faktiskt inte fungerar. Vad skulle ni som bara häver ur er en massa gnäll säga om Apple i morron stoppar support för voice over? Att ios 6 är den sista versionen med förstoring och tal. Nej, hoppas inte det. Men jag blir faktiskt riktigt bedrövad över hur användare behandlar tillverkare och programmerare som faktiskt gör något. Därmed inte sagt att ios och Apple i helhet är felfria, långt därifrån men skall vi få något vettigt gjort så måste vi framföra konstruktiv kritik och inte bara häva ur oss saker som att allt är skit och inget fungerar. Ta er samman och sätt er ner och ta tre andetag och plocka fram något att anteckna på och notera vad ni inte tycker fungerar. Skicka det sedan till accessibility@apple.com och i lugn och sansad ton beskriv vad som är problemet. Det är det enda sättet vi kan påverka saker att bli bättre. Att vräka ur sig okvädesord i bloggar och sociala medier gör ingen skillnad här.
Ärligt talat. Jag har inte hittat något i ios 6 på min gamla iphone 4 ihop med voiceover som verkligen inte fungerar. Några små saker dock har jag hittat.
Voice over tappar fokus i vissa listor när man bläddrar mellan sidor. Det kan vara lite smått frustrerande.
Att det blir amerikansk Samantha hq röst istället för svenska Alva på ipad är också en irriterande sak men det var redan i ios 5.
Lite småstökigt att ansluta vissa punktdisplayer har rapporterats och jag kan bekräfta detta också.
Punkttabellen är långt ifrån felfri på svenska och här måste alla punktläsare hjälpas åt och sammanställa felrapport till apple.
Sedan kanske det finns funktioner i iphone 4s och iphone 5 som jag inte har tillgång till på min 4 som inte fungerar med voice over. Men det känner jag inte till.
Så, låt oss slippa höra att allt inte fungerar utan ge mer konstruktiv kritik, både ros och ris till Apple, ja föresten till alla tillverkare av prylar vi använder om det så är specialgrejer eller vanliga konsumentprylar. Då kan vi påverka och få bättre produkter. Och är man så rädd för att saker inte skall fungera så låt bli uppdatera då och vänta till ni med säkerhet vet att saker fungerar som det är tänkt.

Tips: Talande febertermometer

Detta tips är om en febertermometer som man sätter mot pannan och får sedan veta resultatet med engelsk röst. Rösten är frånkopplingsbar om man inte vill ha den. 

Denna produkt säljs av Clas Ohlson men finns kanske på fler ställen. Priset är 299 kr så det är ju helt klart överkomligt.  Någon som provat den och kan säga hur den fungerar för synskadade får gärna kommentera här.

Länk till febertermometern hos Clas Ohlson

Nyheter i jaws version 13

Här är några nyheter i Jaws för windows version 13. Jaws 13 släpptes nu i sommar och alldeles nyligen släpptes en ny uppdaterad version. Här kan du hämta olika versioner av jaws.

Nyheter:

  • Skärm-OCR. Tolka text som finns i form av bilder på skärmen, t.ex. i PDF-filer, installationsprogram eller menyer i DVD-filmer. Du kan antingen utföra OCR på hela skärmen, hela fönstret eller bara den aktuella kontrollen i fokus.
  • Dialogrutan Ändra JAWS-inställningar har ersatts av Snabbinställningar. Tryck samma kommando (JAWS-tangenten+V) för att göra programspecifika inställningar. Dialogrutan Ändra inställningar för punktdisplay (JAWS+Ctrl+B) behövs inte heller längre eftersom dessa inställningar kan göras i Snabbinställningar. Snabbinställningar liknar väldigt mycket Inställningscenter. En skillnad är dock att du kan välja hur länge inställningarna du gör ska gälla (tills fokus ändras, tills JAWS avslutas eller tills inställningen ändras igen).
  • Nya tabellnavigeringskommandon. Tryck JAWS+Mellanslag följt av T och använd sedan pilarna (utan några extra tangenter) för att navigera i en tabell på Internet, i ett PDF-dokument eller i ett Word-dokument. På detta sätt behöver du inte hålla inne Ctrl och Alt tillsammans med pilarna. Tryck något annat kommando, t.ex. PC-markör, för att gå ur tabellnavigeringsläget.
  • Fönster som hamnar ovanpå alla andra fönster och är svåra att komma åt med hjälp av tangentbordet eftersom det inte går att Alt-Tabba till dem visas nu i Fönsterlistan (JAWS+F10).
  • Sammanhangsanpassad historik för JAWS Hitta. När du med JAWS söker efter text på skärmen kan du sedan förut hitta sådant du tidigare sökt efter genom att bläddra med pil upp/ner. Kryssrutan Sammanhangsanpassad historik gör att du kan begränsa historiken till sådant som du sökt efter på just den nuvarande Internet-domänen, t.ex. bara på www.tbteknik.se eller i det nuvarande dokumentet. Denna kryssruta är aktiverad som standard.
  • Fullt stöd för JAWS-markören i Internet Explorer 9 och Outlook 2010. Snabbare respons och mera korrekt gränssnitt mot Microsoft Word.
  • Stöd för Citrix XenDesktop 4 och senare.

Vi tackar David Renström för att han sammanställt detta.

Tankar kring ios 6

Ios 6, som är den fasta mjukvaran i iPhone, iPad och iPod touch har nu varit ute en stund och efter att ha kört det i snart en vecka tycker jag allt flyter på bra. Stödet för voice over har blivit förbättrat på några punkter och kanske något sämre i andra men i stort tycker jag denna uppgradering är bra.

Fördelar och nyheter i voice over:

  • Punktskrifttabellen är nu i det närmaste svensk. Några felaktigheter finns som vi måste jobba med så kommer tabellen bli bra.
  • Hantering av listor som t ex mail och sms. Det är nu enklare att radera enskilda mail och sms direkt från listan.
  • Voice over kan nu också läsa upp förhandsvisningen av mail, dvs de två första raderna av varje mail kan läsas innan man öppnar mailet.
  • Fonetisk bokstavering fungerar äntligen på svenska.
  • Nytt när man skriver med touchmetoden är att knapparna radera, retur, skift och fler symboler fungerar på samma vis som bokstäverna. Man behöver alltså inte dubbeltrycka på dem. Vid pekfingermetoden fungerar allt som tidigare med dubbeltrcyk för både bokstäver och extra knappar.
  • Den inbyggda kartappen har gjorts tillgänglig med voice over, men själva appen i sig och dess kartor har fått utstå mycket kritik runt om på internet.

Jag har inte direkt hittat några riktigt stora problem med ios 6 och voice over, däremot har jag hört att vissa har haft lite problem med samtal att det bl a tar lång tid att koppla upp så båda parter hör varandra. Inget jag märkt ännu. Däremot kan jag bekräfta att volymen på voice over är låg under samtal när man skall hantera knappsatsen t ex. Går troligen fixa med att lägga till volym i rotorn och sedan ställa in den under samtal. De övriga funktionerna i ios 6 som inte är specifika för voice over har ni säkert redan läst på så dom hoppar jag över här. Funktioner som också är specifika för nya iPhone 5 och 4S såsom Siri behandlar jag heller inte i denna artikel då det inte finns i sverige än.

Acapelas talsynteser finns nu i betatest till android

Acapela som gjort talsyntesmjukvara i många år för windows och vissa mobila enheter samt rösterna till Mobile Speak har nu kommit med första testversionen av sina röster för android. Det är de vanliga välkända rösterna Erik, Elin och Emil som finns att ladda hem. Själva talsyntesmotorn är gratis i playstore men varje röst måste köpas separat i appen. Rösterna kostar 30 euro styck att hämta. Att det är första betan märks för den är rätt ostabil och slutar fungera rätt vad det är. På min testtelefon ville den inte ens prata efter installation. Men är du intresserad av att testa och ge feedback till acapela så kan du nu hämta och köpa en eller flera röster.

Gå in i playstore och sök efter acapela så hittar du den direkt. När motorn är installerad öppnar du den som en vanlig app från launchern och väljer röst att köpa och hämta. Sedan går man in i inställningarna och väljer den som standardtalsyntes. 

Men som sagt, varning varning, detta är en testversion så fel och brister kan förekomma, och jag kan säga att de finns. 

Blodsockermätare för iPhone

Hittade denna artikel på iPadnytt och tyckte den lät intressant. De har testat en blodsockermätare som ansluts till din iPhone. Förutom lite osäkerhet kring själva testresultaten från mätaren var de possitiva till den. Hur den fungerar med voice over är en fråga vi inte vet. Ett problem är att mätaren ansluts till hörlursuttaget och då är ju voice over ute ur leken då högtalaren kopplas bort men använder man punktdisplay så kan det kanske fungera. Idén är riktigt bra och kanske banar väg för fler produkter i detta segment.

Läs hela recentionen på iPadnytt här