Lite uppdateringar

Under helgen har tbteknik flyttat och bytt hemvist på internet. Jag hoppas att allt skall fungera som tidigare och att det inte är något problem med webplatsen.

Upptäcker ni något fel så skicka ett mail från kontaktsidan i så fall.

Anledningen till flytten är bättre pris, mer tjänster samt mer lagringsutrymme.

Saker på g:

Fler Jawstips är på ingång

Lite mer på benen angående Android och tillgänglighet är också på gång.

Mvh Tony

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Apptips: Posted, följ dina paket i din iPhone

Posted är en trevlig app som hjälper dig spåra brev och paket så länge du har ett sändnings id för det. Väntar du t ex på en ny iPhone eller dom där fina kläderna du beställde, mata in paketets id nummer eller kollinummer och appen skickar pushnotiser till dig med uppdatering om var paketet är. Detta så klart under förutsättning att speditören uppdaterar informationen.

Appen har idag DHL och posten i Sverige men fler kanske dyker upp.

Appen fungerar helt perfekt med voice over. Språket är engelska men det är lätt förstå hur man skall göra. Dubbeltryck på fliken add delivery och välj sedan land och speditör, mata sedan in numret på paketet och allt är klart. När så statusen uppdateras så får du pushnotis om det.

Pris 15 kr och finns i appstore här.

Recention armbandsklocka Tissot Silent-t

Söker du en armbandsklocka men tycker talande klockor är störande och att vanliga punktklockor är alldeles för lätta att av misstag ställa om då man känner på visarna. Då kan denna klocka vara något för dig.

Den heter Tissot Silent-T och säljs i vanliga välsorterade klockbutiker bl a www.klockor.nu. Denna klocka kan användas av både seende och synskadade och funktionerna passar faktiskt alla. Det unika med denna är att den visar tiden med små vibrationer. 

Tryck på kronan och för fingret efter kanten på urtavlan, när du passerar timvisaren känner du en lång vibration, känn då på kanten som är märkt i relief precis som en punktklocka brukar vara och du får då veta timmen. Fortsätt föra fingret runt urtavlan och då känner du små korta vibrationer som indikerar minutvisarens position, känn igen på kanten och då känner du minuterna. Står minutvisaren t ex på 23 minuter över timmen så känner du först ett par korta vibrationer och sedan 3 korta som motsvarar de antal minuter som är över den markerade siffran. Ja, lite klurigt beskriva det såhär i text men du lär dig väldigt fort hur du skall tolka tiden.

Även att ställa in tiden är lätt både för vanlig tid och alarm. Ja, alarmet föresten är även det helt tyst och bygger på vibrationer. 

Kanten runt glaset är tydligt märkt på samma vis som punktklockor brukar vara och är väldigt tydlig. Då det inte är några rörliga delar som man kan flytta på när man känner vad klockan är så är det ingen risk att man tappar bort sig i tiden.

Det följer också med en CD med bruksanvisning på som är inläst på flera språk, bl a engelska. Lätt att hänga med trots att engelskan har tydliga spår av brytning. 

Klockan kan fås med antingen läderarmband eller metallarmband. Versionen med läderarmbandet är den lite billigare. 

Plus för:

  • att hela konceptet är genomtänkt
  • Alla kan använda den, både seende och synskadade
  • Bra guide på cd

Minus för:

  • Det höga priset. På klockor.nu ligger den på över 4700 för versionen med metallarmband.
  • Guiden på cdn finns inte på svenska

Kan rekommendera denna klocka. Priset är dock den största nackdelen för den och det är säkert beroende på att man får betala en del för namnet. Talande klockor och vissa punktklockor är betydligt billigare men jag tipsar ändå om den.

Fråga efter den i din klockaffär eller läs om den här på klockor.nu.

Jawstips #14: Tabellnavigering

Dags igen för lite tips för skärmläsaren Jaws för windows. Tack till David Renström för dessa tips.

Du vet kanske sedan tidigare att man kan använda Ctrl+Alt+en piltangent för att navigera cell för cell i en tabell, dvs. Ctrl+Alt+pil höger för att gå en tabellcell åt höger, Ctrl+Alt+pil ner för att gå till tabellcellen nedanför osv. En nyhet i JAWS 13 är en förenklad navigering i tabeller. Om du trycker JAWS-tangenten+mellanslag följt av t aktiverar du tabellnavigeringsläget och kan sedan använda pilarna utan att hålla nere Ctrl och Alt. Övriga tangentkombinationer du kan använda i detta läge, förutom pilarna, är:

  • Home: Första cellen på raden.
  • End: Sista cellen på raden.
  • Ctrl+Home: Första cellen på översta raden i tabellen.
  • Ctrl+End: Sista cellen på nedersta raden i tabellen.

Du går ur tabellnavigeringsläget genom att trycka någon tangentkombination som inte innebär förflyttning i tabellen, t.ex. PC-markör, Enter, mellanslag etc. Observera att kommandot som är kopplat till tangentkombinationen du trycker kommer att utföras. om du t.ex. trycker Enter på en länk som du navigerat till i tabellnavigeringsläget på en webbsida så kommer tabellnavigeringsläget att slås av och länken aktiveras. Denna tabellnavigeringsfunktion fungerar i t.ex. Microsoft Word, Adobe Reader (PDF-filer) samt webbläsarna Internet Explorer och Firefox. Prova gärna att gå till webbsidan mobil.resrobot.se, sök efter en buss- eller tågresa och navigera sedan i resultatet som presenteras i form av en tabell.

JAWS-tangenten = Capslock, Insert eller Num0 (beroende på tangentbordsinställning).