Förstoring i senaste android 4.2

Skrivet av Robin Pettersson

Zoomfunktion i nyaste versionen av Android

Nyligen släpptes en ny version av Android, version 4.2, som bland annat bjuder på en helt ny skärmförstorare.

Det man först måste göra är att aktivera funktionen. Gå till Appar och sedan Inställningar. Rulla sedan ner till Tillgänglighet och välj sedan Zoomrörelser. Slå på funktionen med knappen uppe i högra hörnet.

Man får nu två olika metoder att välja på. Antingen fast förstoring som man flyttar genom att dra med tre fingrar. Eller en tillfällig förstoring som återgår i oförstorat läge när man släpper fingret.

För att aktivera den fasta förstoringen, tryck tre gånger med ett finger varsomhelst på skärmen. Öka sedan förstoringen genom att dra två fingrar ifrån varandra. För att minska gör man samma sak fast baklänges, alltså nyper med två fingrar. Stänger av förstoringen gör man genom att trycka tre gånger i snabb följd med ett finger.

Om man vill kolla lite snabbt efter något på skärmen kan den tillfälliga förstoringsmetoden vara smidig. Tryck tre gånger med ett finger varsomhelst på skärmen, men behåll fingret på skärmen efter tredje trycket. Flytta sedan fingret runt på skärmen så förflyttas förstoringsområdet. När du är klar släpper du bara skärmen så återgår skärmen till oförstorat läge.

Det går alldeles utmärkt att kombinera förstoringen med skärmläsaren. Gesterna krockar inte med varandra men tyvärr följer inte förstoringen med Talkbacks fokus när man navigerar med gester. Dock tycker jag att funktionen är ett steg i helt rätt riktning och hoppas på att den utvecklas i framtida versioner av Android.

Apptips iPhone: Netonnet julshoppa med telefonen

Näthandelsplatsen Netonnet har släppt appar för mobiler. Jag har snabbt kikat på deras app för iPHone och den känns riktigt trevlig att jobba med. Tillgängligheten med Voice over är kanske inte hundra procent men det går bra söka fram produkter i listorna med olika kategorier och att sedan placera produkten i kundvagnen. Några ikoner har inte rätt namn på sig och första sidan med tips och myheter mm är lite svårhanterad med Voice over. 

Appen är betydligt lättare att sköta än deras stora webplats från datorn. Så skall du shoppa ny tv, kaffebryggare eller något annat kul till hemmet i jul kan denna app kanske vara något att kika på.

I appstore söker du på Netonnet så finns den som första träff.

The Qube – en annorlunda Twitter-klient för Windows

The Qube är en Twitter-klient, vilken jag varmt rekommenderar för den som kör Windows och använder Twitter aktivt.
Om någon har hört talas om Qwitter, så är The Qube samma program, men det är andra personer som har hand om utvecklingen. Programmet har öppen källkod, men han som i tiderna skapade Qwitter drog sig ur huvudansvaret och därför har programmet bytt namn.

Det speciella med The Qube är att man inte hanterar programmet i något enskillt fönster, utan man använder kortkommandon för att t.ex. läsa tweets. Därför kan man enkelt kolla sin Twitter oberoende av i vilket fönster man befinner sig, vilket i mitt tycke är jättepraktiskt.
The Qube kommunicerar alltså direkt med skärmläsaren och ingenting synns på skärmen när man t.ex. läser tweets. Många av funktionerna har sina egna dialogrutor som är helt normala.

Man kan göra allt vesäntligt med The Qube, såsom att börja eller sluta följa användare, göra Twitter-listor, göra hashtag-sökningar samt natuligtvis läsa och skriva tweets, svara på tweets, retweeta och skicka privata meddelanden (Direct Message).
The Qube finns översatt till ett antal språk, inklusive engelska, men tyvärr inte på svenska.

The Qube fungerar med JAWS, NVDA, Window-Eyes, System Access samt SuperNova och kan dessutom användas direkt via Sapi5.
Som tidigare framgått, är The Qube gjort för synskadade och tillgängligheten är i sig helt fullständig. Men detta betyder inte att The Qube för alla skulle vara det bästa alternativet.
Man måste nämligen lära sig ganska många kortkommandon. Eftersom programmet inte har någon egentlig meny, finns det inte ens alternativ. Men när man en gång har lärt sig de viktigaste kortkommandona, är det i mitt tycke ett stort nöje att använda programmet.
En annan nackdel med The Qube är att det använder ganska mycket RAM-minne i anspråk.
Men för en Twitter-användare som söker en bra och tillgänglig klient att använda i windows och som kanske vill testa något nytt och lite annorlunda, rekommenderar jag varmt The Qube.

Här en länk till projektets hemsida, från vilken man kan ladda ner The Qube:
http://www.quartzprojects.co.uk/
Och här en länk till programmets dokumentation, som faktiskt är bra, omän naturligtvis på engelska:
http://www.quartzprojects.co.uk/Readme.html

Twittra på!

Lite uppdateringar – Två nya skribenter till sidan.

TBTeknik välkomnar två nya skribenter till sidan. Robin Pettersson som skriver om Android och lite annat smått och gott. 

Isak Sand som skriver om skärmläsaren NVDA, symbiantelefoner och kanske även någon podcast. 

Vi önskar dem välkomna!

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Ny version av Talks är nu ute

För en tid sedan kom Nuance ut med version 5.31 av Talks. Precis som tidigare är den gratis för användare som kan köra Talks version 4.11 eller nyare.
Här några exempel på nyheter:

  • Talks kan nu äntligen läsa upp smilisarna i textmeddelanden, vilket den inte tidigare kunde i en del S60 3rd -telefoner. I t.ex. de nyaste firmware-versionerna av Nokia E72 sade Talks bara ”i”, när den borde ha läst en smilis.
  • Något som i den engelska dokumentationen kallas för ”Improved automatic reading of “call waiting” screen”. Nu är jag inte helt säker på vad som menas med detta, men det är troligen åtminstone det att Talks nu säger namnet på den man ringer till innan signalen börjar gå fram. Trevligt om man t.ex. använder snabbval och är ens litet osäker på vem man är på väg att ringa till.
  • Det senaste som Talks har sagt kan kopieras till klippbordet genom att trycka på [Talks] och därefter en lång tryckning på nummer 8. Då kopieras frasen såsom den har uttalats, dvs. en del skiljetecken kan komma som bokstäver i stället för tecken.
  • En del förbättringar har också gjorts vad gäller webbläsaren och WhattsApp. Talks 5.31 stöder Vocalizer 5.60.1
  • Listan över telefoner som Talks fungerar med är oförändrad.

Här en länk till det fullständiga Release Notifications -dokumentet på engelska:
Här en direkt länk till en Zipp-fil som utöver installationsfiler för såväl Talks som för daisyboksspelaren Daisy2Go innehåller flertalet engelska röster samt Release Notifications som Word-dokument

Isak San

Apptips för android – Podkicker podcast player

Skrivet av Robin Pettersson.

Podkicker Podcast player podcastprogram för Android

Podkicker Podcast Player är ett program som används för att lyssna och hantera Podradio. Det går att ladda ner avsnitten till sin enhet eller strömma dem från nätet om man hellre vill det. Den har även en katalog som man kan söka bland andra podradiosändningar. Även möjlighet att importera listor från andra spelare finnns.

Programmet fungerar bra med TalkBack. Dock är vissa knappar inte märkta, vilket gör att TalkBack endast säger ”Knapp” på vissa ställen. Men annars funkar det fint, det är enkelt att navigera sig runt i programmet. 

Länk till Podkicker i Google play här.

Köpa begagnad skivspelare del 1

Att köpa begagnade prylar är inte det lättaste, speciellt inte på nätet då man som blind inte kan se bilder på prylen i fråga och ha möjlighet klämma och känna på den för att bedömma dess skick. Ibland blir det grisen i säcken. Jag gjorde ialla fall en rövare och lade händerna på en begagnad skivspelare.