Året som gått

Ja då 2012 i det närmaste är över så är det dags sammanfatta vad som hänt under året.

Nya enheter från Apple har vi sett, både iPhone 5 och iPad mini samt nya macar har presenterats. På Android sidan har nexus 7 blivit en storsäljande platta som är riktigt trevlig att bekanta sig med. 

Vi har också fått höra om Panasonic som tillverkat TV-apparater som har en typ av skärmläsare i sig så att programguiden och lite övrig info kan läsas upp. Dock ej textning av program. Endast engelska vad jag vet men är ju i rätt riktning.

Vad gäller prylarna som är specielt utvecklade för synskadade kan man ju säga att små punktdisplayer för t ex mobiltelefoner och plattor har fått ett genombrott. Varje tillverkare har åt minstånne en modell med 12,14 eller 18 celler och även med inmatning i punktskrift. 

Windows 8 har också sett dagens ljus och alla hjälpmedelstillverkare försöker nu hinna med att få sina produkter kompatibla med det nya systemet. Jaws 14 t ex skall komma att fungera med Windows 8. 

På mobila sidan har vi Apple och Google med varsitt mobilt system som båda nu är riktigt bra för den synskadade användaren. Apples Ios är det enklaste att komma igång med, inget extra behöver köpas eller installera utan att bara trycka tre gånger på hemknappen när en iPhone eller iPad startas första gången. På Android krävs oftast en installation av skärmläsaren samt de röster man vill ha. Lite bökigare att komma igång med men Talkback och med förstoringen är Android numera ett tänkbart alternativ om man hittar rätt version. Detta var ju nästan otänkbart under 2011 så det känns ju bra att vi fått två medspelare på mobilmarknaden. Att windows phone 7 och 8 inte är anpassade och inte går anpassa är ju rent bedrövligt och vi får hoppas på bättring under 2013. Symbian är det väl knappast någon som räknar med längre även om både Talks och Mobile speak fortfarande utvecklas och hålls igång så är ju utbudet av telefoner begränsat. Vill man ha telefon med knappar på och inte pekskärm så är det Nokia c5 fortfarande som gäller men vad det blir den dagen den modellen läggs ner vet ingen.

Även marknaden för handhållna förstoringskameror har ökat ordentligt under 2012. Många tillverkare med olika modeller att välja på. 

Något som har ökat igen är podcasts, eller som vi säger här i landet podradio. Det var ju väldigt stort sådär runt 2005 – 2007 och så kändes det som det dalade i intresse. Men nu skall varenda tidning och blogg ha en podcast. Ja även denna blogg har en podcast även om jag inte publicerar jättemycket där så finns den. Ett bra sätt att ta till sig information och man får plocka russinen ur kakan helt enkelt. 

Sist men inte minst kanske, för ljudnörden som tycker vinylskivan låter bäst av alla typer av ljudbärare så kan man läsa att vinylskivor säljer hur bra som helst. Den analoga trenden kom tillbaka under året och jag tror den kommer vara in i 2013 också. 

Ja det var lite som jag mins från 2012. Jag har säkert glömt något men då fyller ni ju säkert på i kommentarerna. 

Då återstår bara att önska gott nytt år !!

Ny betaversion av BrailleBack för android släppt

En ny version av programmet BrailleBack finns nu ute. Programmet förser Android-enheter med punktskriftsstöd. Än så länge är programmet en betaversion och måste laddas ner från Eyes-free Projects hemsida.

En stor nyhet är att man lagt till svenska teckentabeller för både in- och utmatning. Det går alldeles utmärkt att både läsa och skriva punktskrift och alla våra specialtecken skrivs och visas nu på rätt sätt. Sedan har man fått en kontrollpanel för BrailleBack där man kan ändra teckentabeller, ändra huruvida man vill använda litterär eller datapunktskrift, samt se statusen på sin display. Kontrollpanelen nås genom att gå in under Inställningar -> Tillgänglighet -> BrailleBack -> Inställningar.

Programmet fungerar bra, det var inga problem att para ihop telefonen med min punktdisplay (BraillePen 12). En lite smått irriterande sak är dock att om man bläddrar i en lång lista scrollar den inte automatiskt när man pilar sig ner. Man får då använda ett separat kommando för att rulla upp respektive ner en skärmsida. Men förhoppningsvis rättar man till detta i framtida versioner.

En annan detalj är hur objekt presenteras på punktdisplayen. Istället för att displayen visar endast det objekt man har fokuset på så visas innehållet på skärmen radvis. Om man tar startskärmen som exempel, där man kan ha flera saker bredvid varandra, visas dessa på samma rad på punktdisplayen. Flyttar man höger eller vänster så visas en blinkande markör där fokuset finns. Detta kan vara lite svårt när man har en liten display så jag hade nog föredragit att endast se det objekt som har fokus.

I skrivande stund finns den här versionen inte ute på Google Play, den som finns där heter 0.9R4 och betaversionen är uppe i version 0.9.1 Beta3.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att man tagit ett steg i rätt riktning. Det fungerar gott och väl till att skriva och läsa punkt. Så fixar man bara problemet med scrollningen i listor och visningen som jag nämnt ovan så kommer det bli riktigt bra.

För er som vill prova betaversionen hittar ni den här:

Spotify på min mac? – du drömmer!

Spotify – en omöjlighet?

Om man frågar, vilket man ofta gör, om Spotify är tillgänglig för synskadade på en Mac brukar svaret vara ett rungande nej följt av kommentarer om Spotifys ovilja att göra program tillgängliga för synskadade. Frågar man mig är dock svaret ett helt annat. Att Spotify är otillgängligt på Mac är en sanning med modifikation för äger du en IPhone finns det ett par tillgängliga appar som agerar som fjärrkontroll till Spotify och då blir plötsligen klienten på Mac-sidan relativt tillgänglig.

Nyligen fick så en av dessa appar, Remoteless en uppdatering och är nu uppe i version 2.0 

 

Det första jag märkte efter att ha installerat appen, vilket var lite bökigt, men det kan ha berott på mig och inte appen själv, var att, som de sade i appstore, gränssnittet hade förbättrats. Förr kändes det lite snårigt att ta sig fram genom appen men nu var det tämligen rättframt att jobba i appen. Man kan logga in å Facebook och lyssna på vad andra spelar om man har lust att göra det. Man kan också söka efter, och lyssna på egna låtar. Har man ett premiumkonto hos Spotify kan man logga in även med fjärrkontrollen och komma åt funktionerna för att lägga till såväl album som spår i sina spellistor. Man kan även lägga till egna spellistor utifrån ett album eller spår.

Gränssnittet känns ganska enhetligt, om man t.ex vill tillbaka till en sökning om man lyssnat på en spellista, får man trycka menyknappen som finns i övre delen av skärmen. En lite förvirrande sak är att menyvalen syns för Voiceover även om menyerna inte är aktiva, vilket gör att man frestas tro att man kan trycka på ett menyval direkt, men så är inte fallet. När vi ändå är inne på nackdelar med Remoteless så kan jag nämna att det verkar som om inloggningen inte är helt konsekvent. Ibland när jag skulle editera en spellista, kunde jag få beskedet att jag var tvungen att gå till inställningar och på nytt logga in till mitt spotifykonto, men huruvida det var användarfel eller inte kan jag inte säga.

för att sammanfatta

Sammanfattningsvis kan sägas att Remoteless är en riktigt trevlig fjärrkontroll som gör det möjligt att även för synskadade lyssna på Spotify med lite bättre ljud än om man skulle lyssna via iphonens inbyggda högtalare. Det behövs ett hjälpprogram som installeras på din Mac, men när installationen och öppnandet av programmet är gjort så kan man nästan glömma det, det sitter på din Mac och gör inte så mycket skada utan puttrar snällt på och hjälper dig att fjärransluta din mack till Spotify och sedan kontrollerar du Spotify från finsoffan, hängmattan eller var du nu befinner dig med hjälp av IPhonen.

Remoteless finns i Iphone appstore.

Ny inspelare utan kompromisser

Olympus har släppt en ny inspelare.

I förra månaden kom Olympus ut med en ny digital inspelare, tja egentligen är det två men jag fokuserar här på den dyraste av dem, Olympus LS14. Finessmässigt verkar den vara likvärdig med LS-100 men somliga saker har förbättrats. Mer har gjorts talande med hjälp av Voice Guidance, en finess som har funnits i varierande skepnader i flera av Olympus produkter. I LS-14 har så gott som allt utom systeminformation, minnesinformation och datum/tidsfunktionen blivit åtkomligt även för synskadade. En ny intressant finess är den så kallade ”smart recording”-funktionen som låter dig spela in med optimal volym utan att inspelaren överstyrs. Detta görs genom att inspelaren ställer volymen efter det högsta ljudet under en inspelning och detta kan göras under 10, 30, 60 sekunder samt ändlöst, dvs du talar om när inspelaren ska sluta kalibrera och börja spela in. Andra intressanta funktioner som finns är delvis radering av filer, ”pre recording” (LS-14 lagrar 2 sekunder av inkommande ljud i en buffert och när du spelar in, får du med 2 sekunder innan du tryckte på inspelningsknappen.) och andra godbitar. Varken ljudet eller tillgängligheten har man kompromissat med, vilket är mycket bra och lovvärt.

Det som började på allvar med LS-100 har alltså fortsatts i LS-14.

Jag har tyvärr inte själv haft möjlighet att klappa denna spelare då den i skrivande stund inte tycks finnas i Sverige, men den lär komma och då får vi se om jag kan lägga vantarna på den.

Infon har jag tagit från en recension som gjorts av Neal Ewers. Vill ni lyssna själva så finns recentionen här.