Jawstips #15: Stänga av skyddad vy i Microsoft word

Ett tips från David Renström.

Om man använder nyare versioner av Microsoft Office, dvs. 2007 eller 2010, så råkar man oftast förr eller senare ut för att bifogade dokument som man öppnar inifrån e-postmeddelanden eller laddar ner från hemsidor inte går att läsa ordentligt med JAWS. Detta beror på den s.k skyddade vyn som Word använder och som är tänkt att skydda datorn mot skadliga dokument.

För att JAWS ska kunna läsa dokumenten på ett bra sätt måste man inaktivera den skyddade vyn. Detta gör man enklast genom att trycka F12 (snabbkommandot för Spara som) och sedan tabba till och trycka på knappen Aktivera Spara. Man behöver dock inte spara om dokumentet utan det räcker med att trycka Esc när dialogrutan för filnamn dyker upp. Nu ska det gå att läsa dokumentet som vanligt. Detta måste dock upprepas nästa gång en bifogad fil öppnas i Word.

Man kan dock också ställa in i Word så att dokument som öppnas från mail eller hemsidor inte öppnas i den skyddade vyn. Gör så här:

  1. Starta Microsoft Word.
  2. Gå till Arkiv-menyn (Alt+A).
  3. Pila ner till Alternativ och tryck Enter.
  4. Pila ner till Säkerhetscenter.
  5. Tabba till knappen Inställningar för Säkerhetscenter och tryck Enter.
  6. Pila ner till Skyddad vy.
  7. Tabba till kryssrutan Aktivera skyddad vy för filer som hämtats från Internet. Avmarkera denna kryssruta med mellanslag i fall du vill att dokument som du laddar ner från hemsidor inte ska öppnas i den skyddade vyn utan visas som vanligt. I fall du använder Microsoft Live Mail som e-postprogram ska du avmarkera denna kryssruta för att bifogade filer inte ska öppnas i den skyddade vyn.
  8. Tabba till kryssrutan Aktivera Skyddad vy för bifogade filer i Outlook. Avmarkera denna kryssruta med mellanslag i fall du inte vill att bifogade filer i Outlook ska öppnas i den skyddade vyn.
  9. Tabba till knappen OK och tryck Enter.
  10. Tabba till knappen OK igen och tryck Enter.

Nu ska det vara klart.

Podcast: Fuj:tech Sounddisc

I den här cirka nioo minuter långa podcasten berättar jag om Fuj:tech sounddisc, en liten och behändig högtalare, som man kan använda tillsammans med t.ex. sin telefon, MP3-spelare eller vilken aparat som helst som har ett uttag för 3,5 millimeters kontakter.

Sounddisc kan tyvärr vara svår att få tag på, men åtminstone via www.verkkokauppa.com får man den. Jag tror nog att man kan köpa produkter via Verkkokauppa åtminstone på engelska – kanske till och med på svenska och få dem skickad till sig i Sverige.

Jag är alltså från Finland och jag hoppas att jag har använt godtyckliga svenska termer. Jag tar gärna emot respons över mina texter och podcasts, framför allt i fall något förblir oklart.

Windows live messenger tjänsten läggs ner

Microsoft meddelar att man kommer stänga ner Windows live chat-tjänsten 15 mars 2013. Det innebär att det populära chat-protokollet kommer sluta fungera då. Microsoft köpte Skype för en tid sedan och har nu integrerat det i windows 8 samt windows phone 8. Så den naturliga vägen är att locka över de användare som använder windows live chatten, också kallad msn, att gå över till Skype för både textchat, videosamtal samt röstsamtal. 

För synskadade innebär det att Skype kommer bli den huvudsakliga programvaran för att chatta och prata med kompisar. Skype är helt okej vad gäller tillgänglighet i windows med hjälp av lite scriptfiler samt även med programmet GWConnect. I mac världen är skype helt användbart och lika så på Ios och android.

Personligen kommer jag inte sakna windows live eller msn då de flesta kontakter numera finns på facebook och även facebook och chatten där går koppla ihop med skype. 

Så ni som kör windows messenger och windows live messenger, det är nu dags att börja titta på Skype om ni inte redan finns där. Glöm inte att bjuda in era vänner ni har på msn till Skype. 

Jag håller en tumme att Microsoft inte petar i Skype så den liksom live messenger blir otillgänglig. Men som det ser ut nu fungerar det bra. 

Läs mitt inlägg om GWConnect här