Uppdatering av spotify för iPHone är en nedgradering

Den senaste uppdateringen av spotify för iPhone är en rejäl nedgradering 

, åtminstånne för voice over användare. 

Man har nu valt att helt slopa knappraden längst ner på skärmen där man kunde välja playlist, search mm. Istället har man nu skapat en slags popup meny som man skall trycka på för att få fram dessa val. Problemet är att voice over hela tiden ser den här menyn oavsett om den är framme eller ej så man faktiskt inte vet om menyn är aktiv eller ej. För man fingret över skärmen så kan man se om menyn är framme eller ej men sveper man med de vanliga kommandona så visas menyn hela tiden. Detta med menyer som lägger sig över sidan när man trycker på dom kommer i fler och fler program och är ett elände för voice over. Om denna trend fortsätter i allt fler appar kommer tillgängligheten i ios att bli mycket sämre. Spotify för android har precis samma problem med navigeringen med denna typ av meny. 

Jag avråder att uppgradera till nya spotify så länge. Att dom fixar detta är knappast troligt med tanke på deras totala ointresse att göra programmen tillgängliga för oss. 

Podcast: Demo av Android 4.2 Jelly bean och tillgänglighet

I denna ca 30 minuter långa podcast pratar jag om android och tillgänglihet samt visar några exempel på hur det kan fungera med skärmläsare och svenska röster.

Det som visas är android 4.2 Jelly bean på en Google nexus 7 surfplatta. 

Jag visar lite hur skärmläsaren fungerar och visar hur man navigerar och startar program.

Jag visar också ett exempel på hur man kan använda röststyrningen i google now. 

Lite uppdateringar februari 2013

Nu är det dags för en liten summering igen över vad som händer inom teknikvärlden. Bi börjar på denna webbplats.

Ny sektion – Android

För drygt en månad sen har en Nexus 7 flyttat in här och detta innebär att vi har lättare att bevaka vad som händer med Android och tillgägnlighet. En ny sektion finns redan om Hjälpmedel och android och en ytterligare sektion med apptips kommer snart upp. 

Freedom Scientific har inte bara släppt jaws 14 på svenska utan även uppdaterat sitt förstoringprogram Magic. En 80 teckens punktdisplay i deras populära focus serie har också presenterats. 

Windows 8 har nu varit ute ett tag och hjälpmedelstillverkarna håller för fullt på anpassa sina produkter.

Jaws v14 skall fungera med windows 8.

zoomtext kommer anpassas under årets första kvartal.

Supernova kommer stödja windows 8 senare i år. 

På Applefronten har iOs 6.1 släppts för iPhone, iPad och iPod touch. Några buggar har nu fixats bl a en ljudbugg som gjorde det problematiskt i vissa spel med voice over. Några problem med voice overs fokus är också fixade.

Svt har nu släppt sina kanaler live på svt play. Det innebär att du kan kika på svts alla kanaler på dator, telefon och surfplatta. Detta fungerar dock bara inom Sverige. Lite problem dock med att få igång det om man använder skärmläsare och vill spela upp live tv. Men får man väl igång det fungerar det bra. På iPhone och iPad flyter det fint men på Nexus 7 så hackar det betänkligt. Kan nog bero på att Nexus 7 kör 2,4 ghz trådlöst band medan iphonen och iPaden kör 5ghz vilket gör att de har mindre problem med störningar på de trådlösa kanalerna.

Publicerat den
Kategoriserat som allmänt

Nu finns Jaws version 14 på svenska

Nu har Freedom scientific släppt en ny version av skärmläsaren Jaws för windows. Nu är man uppe i version 14 och de stora nyheterna i denna version är att den nu stöder windows 8. Nya röster från Nuance med betydligt högre ljudkvalitet. Flexibel webb är också en annan nyhet vilket gör det möjligt att anpassa webbplatsen man besöker på olika vis, tex skala bort reklam och andra störande element. 

Läs alla nyheterna i Jaws 14 här

Här kan du hämta Jaws 14

Roligt på OCR-fronten

Scanning och OCR, (optical character recognition) är en viktig del utav många synskadades liv. Vi kollar post, lägger in räkningar på vår internetbank, läser in den lokala restaurangens meny mm. I Windowsmiljön har det mer eller mindre självklara valet, om man inte har velat gå den synskadespecifika rutten varit Omnipage, som är ett stort och finessrikt program för OCR. På Macen har det också funnits ett par tre alternativ. De har inte varit så smärtfria att jobba med som Omnipage, men de har gjort sitt jobb med den äran. När jag började fnula med masen för en fem sex år sedan var det Readiris som gällde, men tillgängligheten i detta program genomgick en förändring och Readiris försvann till förmån för Abbyy Finereader Express. Denna app fungerar bra, men man ska vara medveten om att om man t.ex har en scanner från Canon, då är inte deras drivrutiners dialog för scanning 100 procent tillgänglig, egentligen är det två knappar som inte är tillgängliga, och en av dem är livsviktig för att man ska kunna skanna överhuvudtaget, det är den det står ”perform scan” på. Det har funnits omvägar förbi det här problemet t.ex att använda ett annat program, i det här fallet Vuescan för att skanna in själva filden för att sedan låta Abbyy göra jobbet att ocr-a den inscannade bilden och försöka få den till begriplig text.

Både Abbyy och Vuescan har haft sina tillkortakommanden. Abbyy Finereader Express har sitt strul med att Canonscannrar och dess mjukvara inte är tillgänglig till 100procent. Vuescan saknar in och kan även utföra ocr, på ett dokument, men resultatet i alla fall enligt min erfarenhet har inte varit lika bra som Abbyys. Om man använder Vuescan för att skanna in ett dokument och Abbyy finereader Express för att utföra OCR uppkommer dock ett annat problem, nämligen att programmen lämnar efter sig en massa skräp i form av bildfiler i .tif-format som man inte riktigt vet vad man ska göra med utan som bara ligger och tar upp utrymme. Fördelen är dock att man om man glömt vad man skannade in, eller om man förlorat ett inskannat dokument har man bildfilen kvar och kan skanna in den på nytt, men hur många gånger har man velat göra det? Dessutom, till skillnad mot Omnipage, så har inskanning, ocr och slutligen presentation skett i små steg och i olika program och det kan tidvis kännas smidigt för att inte säga klumpigt och framför allt tidsödande.

En ny aktör

Prizmo har tidigare funnits för IPhone och det har även funnits en version för Mac, som inte har varit speciellt tillgänglig, men i och med version 2 så har saker börjat hända  som är riktigt roliga.

Hela appen har nu gjorts tillgänglig för voiceoverandvändare, det är enkelt att utläsa vad som de olika knapparna gör. Alla steg i processen från att läsa in dokumentet från fil eller scanner eller till och med din IPhones kamera ansluten till appen sker i ett och samma program, dvs inget hoppande mellan olika program. Bra om man bara vill läsa in post och annan information man inte tänkt sig att spara.

En annan fördel med Prizmo är att man både kan skanna trådat och trådlöst, dvs har du en multifunktionsskrivare som kan skanna och skriva ut trådlöst så fungerar den trådlösa skanningen mycket bra. Resultatet av det du skannat kommer i ett ett separat fönster som inte hamnar i fokus, men med VO f2 f2 skiftar du enkelt fönster till där texten står. Vill du inte göra det, finns en knapp för tal, dvs Prizmo kan tala om för dig vad det står i ditt dokument, en positiv sak jag inte har sett i något annat program av denna typ för Mac.

Inte bara en dans på rosor

Det finns en del små lurigheter med Prizmo som man bör vara medveten om, till exempel att när du öppnar ett dokument för inskanning eller väljer en skanner eller kamera måste du, trots att filen ser ut att vara markerad dra musen till voiceoverpekaren, cmd+vo+f5 och sedan klicka (vo+skift+f5) för att märka filen, kameran eller skannern. Efter att detta är gjort är det bara att gå vidare i skanningsproceduren.

Jag har inte själv märkt detta, så den som gjort det får gärna kommentera här, men Prizmo tycks glömma bort vad man valt att scanna med om det är kamera eller skanner och vilken skanner det är. Bra om man vill vara flexibel men inte så bra om man vet att man har samma saker alltid.

Sammanfattning

Prizmo är en riktigt trevlig applikation för Mac som har många starka finesser. En av de stora fördelarna med denna app om du jämför med t.ex Abbyy Finereader Express är att alla steg från inskanning till uppläsning av dokument sker på ett och samma ställer, att du kan använda såväl trådade som trådlösa skanners samt att programmet med syntetiskt tal kan läsa upp ditt färdigskannade dokument. Det ska också gå att skanna många sidor åt gången men det vet jag ännu inte hur det funkar.

Nackdelarna är att processen för att välja filer eller kamera/skanner är komplicerad, dock inte överkomplicerad och att åtminstone i mitt fall med en HP Laserjet 100 Pro gmultifunktionsskrivare gick det lite långsamt att skanna saker om man jämför med t.ex Abbyy Finereader Express.

Prizmo hittar du här