Reflektioner på Victor Reader Stream 2

Som vi redan tidigare har skrivit här på bloggen så har den nya daisyspelaren Victor Reader Stream 2 kommit till Sverige. Jag har köpt den och ska nu ge några reflektioner på den.

Första intrycken

Den nya Streamen är om ordvitsen tillåts lite mer strömlinjeformad än den större och känns därför lite skönare att ha i handen. Vad jag inte kan förstå är varför man har satt en liten skyddskåpa eller hur man nu ska uttrycka det av något plastmaterial som spelaren ligger i. Det var åtminstone vad jag tänkte första gången jag lade händerna på den nya Streamen, efter ett tag har jag nu förstått att skyddet nog kanske är rätt finurligt i alla fall för hela spelaren behöver ju inte bli smutsig och dammig som den första modellen lätt blev.

Uppspelning och ljud

Det första man märker när man börjar spela upp ljud med denna lilla apparat, är att man har lagt ner en hel del på att förbättra ljudet. Den gamla streamen hade en liten tanig högtalare som lämpade sig bäst om man inte ville störa grannarna utan hade sin Stream i sängen bredvid sig, med andra ord det var inte så mycket ljud som gick att pressa fram ur den. Den nya Streamen är kompetent när det kommer till ljud. Det är kanske ingen Hifi-spelare, men det ska det ju faktiskt inte vara heller, men man behöver verkligen inte några separata högtalare för den här spelaren, den gör sig hörd ändå.

Inladdning av SD-kort tycker jag går lite långsammare än på den gamla spelaren, men dock inte så sakta att man hinner bli galen av att vänta. Många av röstprompterna i spelaren har ersatts, inte till innehållet, men istället för en mänsklig röst har man nu lagt in Emil från Acapela att göra även röstinstruktionerna. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, det är ju inga stora saker precis, men nog tyckte i alla fall jag att det var charmigt med den norrländska dialekten på den samplade rösten.

Det externa ljudet

Hörlursingången på Stream 2 kan liksom på Humanwares andra spelare användas som ingång för externa högtalare. På några av de större modellerna jag haft tidigare stördes lyssningsintrycket av ett väldigt nätbrum, så inte på de små streamarna. Däremot lade jag märke till att åtminstone i min IPhone-docka som jag spelar ljudet genom ute i köket, så var nivån på den nya spelaren lägre än den var på den gamla streamen, vilket fick till följd att när min IPhone som jag laddade på samma gång som jag lyssnade talbok började tala om för mig diverse notiser så vrålade den som om det var fara å färde. Nå det var kanske en överdrift men det är i alla fall märkbart lägre nivå på ingången på Stream 2 och det går mig veterligen inte att göra något åt det, men är det så att jag har fel i detta vill jag gärna bli korrigerad.

Handhavandet med knappar och dylikt är riktigt trevligt, knapparna känns solida och inte sliddriga som de gärna kan vara på lite mindre apparater. Manövreringen är som vi redan nämnt lika som på den äldre Streamen men vissa saker har kommit till, som möjligheten att anpassa hur länge insomningstimern ska vara på.

Men nyheterna då?

Jo då nyheterna finns där. Bland annat kan nämnas att istället för att läsa att batterinivån är hög, låg eller väldigt låg så får man nu nivån i procent, Bra Humanware.

Som sagt, insomningstimern kan anpassas upp till 99 minuter, också bra.

Laddningen sker numera via Usb, trevligt och man har fått mer möjligheter att spela in i olika format som .wav och .mp3. Personligen, men detta är högst personligt, så kan jag inte riktigt förstå varför man vill spela in sina anteckningar i .wav-format, något mer anser jag inte att spelaren är kapabel att klara av. Det faktum att Streamen inte mig veterligen har en manuell inspelningsnivå eller möjlighet att koppla ifrån autovolymen gör att den i mina ögon inte duger som professionell inspelare, där finns det andra bättre alternativ som både är dyrare och billigare än Victor Reader Stream 2.

En ny funktion som jag hoppas mycket på i framtiden är möjligheten att koppla upp Streamen mot ett trådlöst nätverk. Detta ger möjligheter som åtminstone jag tycker är trevliga. I dagsläget kan man dock endast ta ner uppgraderingar till spelaren samt verifiera sin internetanslutning, men det är sagt att det ska komma mer när det gäller trådlöst nätverk, låt oss hoppas att inte Humanware bara lämnar den finessen åt sitt öde utan att de fortsätter se på vad man kan använda trådlöst nätverk till.

Sammanfattningsvis

Victor Reader Stream är en ny trevlig liten bekantskap med många kompetenta funktioner. Ljudet är betydligt bättre än i den gamla spelaren men utnivån från hörlurarna är något lägre när man använder dem som Line-in. Stream 2 har många nya trevliga funktioner och jag hoppas att de gör något åt anslutningen till trådlöst nätverk så man kan använda den funktionen fullt ut.

Läs mer om, och köp Victor Reader stream 2 här.

Infovox 4 är nu släppt

infovox4 är en innovativ och lätthanterlig allt-i-ett-lösning för användning på olika datorer, var man än befinner sig, i hemmet, på jobbet eller någon annanstans.
infovox4 inkluderar både en portabel USB-lösning och 3 lokala installationer som kan flyttas mella olika datorer (PC)
NYA EGENSKAPER
Windows 8 support
Bättre uppfattbarhet vid hög läshastighet med nya ”små och snabba” Colibri-röster, baserade på en helt ny teknologi utvecklad av Acapela Group
Lägg till eller ta bort röster när som helst och utan kostnad med nya funktionen Download Manager
Menybaserat användargränssnitt för enklare navigering med skärmläsare
26 språk /62 röster, inklusive Australiensisk engelska med nya rösten Tyler och Svenska dialekter- skånska (rösten Mia) och Göteborgska (rösten Kal)

Victor reader stream 2 har kommit till Sverige

Den populära talboksspelaren Victor reader stream har nu kommit i en ny version. Denna nya spelare är lite mindre än sin föregångare men knappsatsen är densamma förutom en ny knapp som dykt upp. Denna nya knapp hanterar trådölst nätverk som är en av de nyheterna som denna spelare har. En annan nyhet är att rösterna för talsyntesen är från Acapela istället för Nuance som i den tidigare modellen. Den nya spelaren skall också kunna spela alla ljudformat ssåsom mp3, aac och många fler. Man skall också kunna spela in från intern mikrofon samt line in. Inspelningsfomaten är wave och mp3 istället för 3gp som det var i den gamla. Spelaren kommer att recenseras mer ingående senare här på bloggen. 

Läs och beställ den här.