Ios tips #1 : Låsa riktningen på skärmen

Ibland är det väldigt irriterande när skärmens innehåll vrider sig på iPhonen. Detta händer då du vrider telefonen för att t ex ha bilden liggande istället för stående. Bra för t ex filmvisning mm. Men oftast är det mest irritera

nde när bilden vrider sig bara man lite lätt lutar telefonen åt ena eller andra sidan.

Så här låser du riktningen:

  1. Tryck snabbt två gånger på hemknappen, då säger voice over programväxlaren.
  2. Dra med tre fingrar till höger för att byta sida, då säger voice over sida 2 av hur många sidor du har i växlaren.
  3. Alra överst i det fönstret strax under statusraden finns reglaget för att låsa riktningen. Håll telefonen stående och dubbeltryck på detta reglage för att låsa riktningen till stående.
  4. Lämna växlaren med ett tryck på hemknappen.

Nu kan du vrida telefonen utan att skärmbilden ändras. Vill du låsa upp detta igen så du kan vrida bilden gör du bara om dessa steg igen.

NVDA 2013.1 ute

En ny version av gratisskärmläsaren NVDA är nu ute. De viktigaste nyheterna i version 2013.1 är:
– En helt ny tangentbordslayout för bärbara datorer
– Grundläggande stöd för Microsoft Powerpoint
– STöd för sk. långa beskrivningar på webbsidor
– Stöd för inmatning av text med punktdisplayer som man kan skriva med.

Dessutom har några nya punktdisplayer kommit till på listan över displayer som stöds, små tillägg har gjorts och naturligtvis har en hel del buggar korrigerats.

NVDA 2013.1 kan laddas ner här.

Tips för OS X: Använd facebook chat i meddelanden

Det går aldeles utmärkt att chatta i facebook med den inbyggda appen meddelanden som finns i OS X 10.8. 

Gör så här för att ställa in det.

1 Öppna appen meddelanden 

2 Gå till inställningar

3 Välj konton i flikfältet

4 välj lägg till konto

5 I kontotyp väljer du jabber, användarnamn skriver du ditt fb användarnamn @chat.facebook.com, Lösenord är ditt fb lösenord.

6 utvidga inställningarna för server och fyll i server chat.facebook.com och port 5222. 

7 Tryck på klar och nu skall det fungera. Dina kontakter som är online dyker strax upp i meddelanden.

Ditt användarnamn på facebook finner du på din profilsida. 

Happy chatting!

Reflektioner på Ubuntu 13.04

Ubuntu 13.04 har nu funnits ute en kort tid och jag har kikat på den lite.

Som vanligt när det gäller Ubuntu så är man och pillar i det grafiska gränssnittet för varje version. 13.04 är inget undantag. I 12.04 fanns det både unity 2d som var det mest tillgängliga och sedan unity 3d som var sisådär med skärmläsare. I 12.10 och nu helt i 13.04 har man gått över till unity 3d. Tycker ändå att gränssnittet flyter på bra. Känns inte som det är några stora problem med att köra skärmläsaren på det. Det jag märker direkt är att rutan som dyker upp när man t ex väljer stänga av datorn inte går läsa med skärmläsaren. 

En annan sak som verkar väldigt instabil är kopplingen mellan skärmläsaren Orca och brltty som sköter utmatningen till en ansluten punktdisplay. Det känns som att brltty och Orca tappar kopplingen och då blir det följdaktligen ingen visning på punktraden. 

Problemet med att brltty orsakar systemfel och vill rapportera det till utvecklarna verkar kvarstå i 13.04 också. 

Systemet i övrigt är snabbt och responsivt. Filhanteraren är ruggigt snabb vilket den verkligen inte varit i tidigare ubuntu versioner. Även uppstartstiden fram till loginskärmen är betydligt snabbare.

Vill du experimentera med denna version så finns den på Ubuntus hemsida men jag rekommenderar att man kör 12.04 för en stabilare upplevelse speciellt om man kör både punkt och tal i det grafiska gränssnittet. 12.04 är dessutom en lts, long time support version vilket gör att den kommer få längre tid för uppdateringar än de versioner som släpps emellan. 

Version 13.04 och 12.04 lts finner du här. www.ubuntu.com

Apptips android: Spotimote, fjärrkontroll för spotify

Spotimote är en app för Android som fungerar som en fjärrkontroll för Spotify. Du installerar ett program på datorn (Spotimote Server), samt appen i telefonen eller surfplattan (Spotimote klient). Sedan kan du styra musikuppspelningen på datorn med hjälp av telefonen. Det går att spola, söka på musik, stjärnmärka låtar, skapa spellistor som lagras i själva appen, lägga till och komma åt spellistor (kräver dock Premiumkonto) m.m.

Appen fungerar helt okej med Talkback. Det går att ta sig fram i spellistor, menyer etc, men det finns en hel del onamngivna knappar. Men appen är helt klart användbar.

Spotimote-appen finns att ladda ner på Google Play, dels som en gratisversion med lite reklam i och dels en betalversion som är reklamfri. Spotimote-servern som installeras i datorn är helt gratis och kan laddas ner från följande länk: http://www.evolu-on.com/ 

Bäst resultat får man med spotify premium men det är inget krav. Har man inte premium kommer de spellistor man gjort i datorns program läggas i mappen favoriter istället för enskilda spellistor i spotimote. 

Skrivet av Robin Pettersson

Appen Legimus för ios och android är nu släppt i app-butikerna.

Nu finns appen Legimus från MTM att hämta i appstore för iPhone och Google play för android.

Appen är nu släppt i sin första version och fler kommer under året där man skall bygga på med fler funktioner.

Det kommer bli möjligt ladda ner talböcker direkt i appen samt strömma taltidningar mm. 

Här kan du läsa vad MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) skriver själva om apparna.

När jag provar iPhone versionen kan jag inte överhuvudtaget få den att fungera. Går varken hämta bok från MTMs sida www.legimus.se eller lägga in den med itunes. Däremot fungerar det fint att läsa manualen som följer med. 

Androidversionen fungerar det bra att hämta och spela bok. Där går det däremot inte läsa manualen som följer med. Det går heller inte att gå ur appen med ”bakåt” knappen.

Jag kommer posta här på bloggen när dessa appar uppdateras och hur deras funktion förbättras.

Uppdatering:

Efter att tagit bort appen för iphone och ominstallerat den så verkar den ta emot bok från safari nu.

Amazon Kindle app är nu tillgänglig med voice over på iPhone

Det stora e-handelsföretaget Amazon har i många år haft en app för att läsa böcker som du köper från deras e-bokhandel. Denna app har inte varit tillgänglig med Voice over på iPhone tidigare men nu har det äntligen kommit en uppdatering. Nu skall allt vara tillgängligt både att navigera appen och läsa själva boken.

Hur mycket nytta vi i Sverige har av detta vet jag inte men det är ju väldigt trevligt att ett så stort företag som Amazon  tagit tag i tillgängligheten i sin bokapp.