Dövblinda skall få app till facebook

I Aftonbladet kan jag läsa att det skall skapas en ny app för dövblinda för facebook. Det låter ju riktigt bra men frågan är om det verkligen behövs en specialapp. Visserligen skall denna app vara webbaserad så den kommer fungera på fler plattformar men jag ställer mig ändå tveksam. Varför då? Jo:

Sådana här speciallösningar brukar ha en tendens att komma långt efter när tjänster ändras och uppdateras. Facebook ändrar både utssende och API:er väldigt ofta och utan att meddela. Detta gör att en sådan här lösning kan plötsligt sluta fungera och är utvecklarna inte alerta nog så kan det dröja att få igång det igen.

Alternativ är Facebooks egen app för iphone och android. Båda fungerar bra. iPhone appen är den som fungerar bäst i nuläget med hjälpmedel och den är 99 % tillgänglig. Det som ibland busar är att den inte uppdaterar sidan med nyhetsfeeden utan kanske bara visa tio inlägg. På android fungerar inte chat och meddelanden något vidare med hjälpmedel. Där kan chatten köras med appen im+ istället.

Där en sådan här lösning kanske är mer användbar är i datormiljö där facebooks webbsida är ganska omfattande och full med funktioner. Den kan bitvis vara svår att hantera med skärmläsare. Men även i detta fall måste utvecklaren av denna speciallösning vara allert på ändringar i tjänsten.

Min personliga åsikt är att det är bättre att påverka en tjänst så den blir bättre med tanke på tillgänglighet än att försöka bygga runt problemet med speciallösningar som både är känsliga för ändringar i tjänsten som de anpassar och så blir dom ofta väldigt dyra att utveckla.

Källa : Aftonbladet.se

Och även vlt.se snappade upp artikeln.

Ios tips #2 : Sätta fast volym på ringsignalen

I grundinställningen för iPhone ändras alla volymer på telefonen när man ändrar volymen med knapparna på sidan. Både talets volym och meddelande samt ringsignalsvolymen ändras. Ibland kan det vara bra att ha en fast volym på ringsignalen oavsett vilken volym talet har. 

Så här låser du volymen på ringsignalen:

  1. Gå till ikonen för inställningar
  2. Gå till inställningen för ljud.
  3. Gå ner i denna ruta till du hittar alternativet ”ändra med knappar”, dubbeltryck på den så den blir till läge ”av”
  4. Ovanför den ligger volymen för ringsignalen, när du har fokus på ringvolymen, dra uppåt eller nedåt för att ändra nivån på signalen.
  5. Lämna inställningen med ett tryck på hemknappen

Nu har du låst ringvolymen till önskad styrka och kan sedan justera talets volym med knapparna på sidan. Tips, för att ändra talvolym tryck på volymknapparna under det att voice over säger något så ändras talvolymen.

Apptips – Goodplayer för android

Jag har tidigare skrivit om denna app då den finns för ios. Den har nu också kommit för android.

Vad jag gillar med den här appen är dess stöd för olika sätt att spela media. Du kan bl a spela media från en UPNP enhet, kallas också DLNA. Spelaren klarar också att använda webdav och många andra protokoll för att spela media. Detta betyder att har du din musik eller dina filmer på en nätverksdisk kan man strömma dom direkt till denna app istället för att kopiera och lägga dom på enheten. Detta fungerar dock bara i det lokala nätverket men är riktigt bra då man vill kanske sitta ute i det fina sommarvädret och lyssna på något. 

Goodplayer finns som gratis med reklam och som betalapp i google play. 

Appen fungerar fint med talkback. Det går lätt navigera fram i mappar och låtar. Det som däremot inte riktigt fungerar i nuläget är spelarkontrollerna. Vi hoppas på lite bättring där.

Även om spelarkontrollerna inte riktigt fungerar vill jag ändå tipsa om appen ifall du har media på extern nätverksdisk och den klarar av DLNA för att strömma media. 

OS X 10.8.4 släppt

Apple har släppt en uppdatering till OS X för deras mac datorer. Nu skall den senaste versionen vara 10.8.4.

I denna har man fixat problem med wifi, stabilitet med koppling mot exchange och även fixat en mycket irriterande bug med pdf filer och Voice over.

Dock har jag problem öppna vissa pdf filer med det inbyggda programmet Förhandsvisning. PDF:en blir helt enkelt tom. Öppnar jag den med Skim istället fungerar det. 

Uppdateringen till OS X finns i uppdateringsfliken i appstore.