I Aftonbladet kan jag läsa att det skall skapas en ny app för dövblinda för facebook. Det låter ju riktigt bra men frågan är om det verkligen behövs en specialapp. Visserligen skall denna app vara webbaserad så den kommer fungera på fler plattformar men jag ställer mig ändå tveksam. Varför då? Jo:
Sådana här speciallösningar brukar ha en tendens att komma långt efter när tjänster ändras och uppdateras. Facebook ändrar både utssende och API:er väldigt ofta och utan att meddela. Detta gör att en sådan här lösning kan plötsligt sluta fungera och är utvecklarna inte alerta nog så kan det dröja att få igång det igen.
Alternativ är Facebooks egen app för iphone och android. Båda fungerar bra. iPhone appen är den som fungerar bäst i nuläget med hjälpmedel och den är 99 % tillgänglig. Det som ibland busar är att den inte uppdaterar sidan med nyhetsfeeden utan kanske bara visa tio inlägg. På android fungerar inte chat och meddelanden något vidare med hjälpmedel. Där kan chatten köras med appen im+ istället.
Där en sådan här lösning kanske är mer användbar är i datormiljö där facebooks webbsida är ganska omfattande och full med funktioner. Den kan bitvis vara svår att hantera med skärmläsare. Men även i detta fall måste utvecklaren av denna speciallösning vara allert på ändringar i tjänsten.
Min personliga åsikt är att det är bättre att påverka en tjänst så den blir bättre med tanke på tillgänglighet än att försöka bygga runt problemet med speciallösningar som både är känsliga för ändringar i tjänsten som de anpassar och så blir dom ofta väldigt dyra att utveckla.
Källa : Aftonbladet.se
Och även vlt.se snappade upp artikeln.