Podcast: Nya taltidningsdistributionen

I denna ca 11 minuter långa podcast får vi veta mer om taltidningen 2.0 som är ett helt nytt sätt att skicka taltidningar till läsare. Det gäller framförallt dagstidningar men tekniken klarar även andra publikationer som eventuellt kan komma i framtiden.

Vi pratar med Eva Nilsson från MTM, myndigheten för tillgängliga medier om denna nya distributionsform för taltidningar.

Besök taltidningen 2.0 här.

Skapa dig en tillgänglig windowsinstallation med winstaller

Har du önskat att du själv kunde installera windows utan seende hjälp. Nu är det möjligt. Med programmet Winstaller kan du skapa en tillgänglig windowsinstallation som kan läggas på dvd eller usb-minne. 

Winstaller v2 har talstöd med skärmläsaren Nvda och du har tillgång till följande under en installation av windows.

  • skapa och ändra partitioner via kommandobaserade diskpart eller den grafiska diskhanteraren.
  • Köra reparation av en windowsinstallation som slutat fungera.
  • Välja var du skall installera windows om det finns flera partitioner eller diskar i maskinen.
  • Du får promter under installationen som guidar dig och talar om vad som händer.

När första fasen är klar kommer datorn att starta om och köra resten av faserna i installationen. Efter att det är klart så får man dra igång narrator för att slutföra guiden med alla användaruppgifter samt land och region osv. 

Winstaller kan skapa installationsmedia för windows 7 och windows 8 alla editioner och både 32 och 64 bitars arkitektur.

Problem finns såklart: När första fasen av installationen är klar så får man ett meddelande om att datorn startar om när man trycker ok, då skall man trycka ok och vänta till datorn startar om och rycka usb-minnet annars bootar den upp igen på installationsprogrammet. Har inte provat dvd versionen om den gör likadant. 

När installationen är klar får man ingen feedback på när det är dax starta narrator och göra klart guiden. Detta kan elimineras om man i förväg skapat en svarsfil med alla uppgifter och inkluderar den i winstaller när man skapar sitt installtionsmedia från början. 

För att skapa sin installation från början behöver man gå igenom en guide i winstaller och du behöver också ha den vanliga windows dvdn eller en uppackad iso fil på hårddisken för att kunna göra detta. Guiden är lätt att förstå även om man inte är jätte bevandrad i skapandet av sådana här filer. 

Detta har man ju kunnat göra förut i Microsofts windows automated instalation kit men skillnaden är här med winstaller att man får möjlighet att både ändra och skapa partitioner samt välja var installationen skall ske vid varje tillfälle. Med en installation skapad med waik kan man bara välja disk och partition vid tillfället då man skapar installationen.

Winstaller kostar runt 750 kr att köpa men håller man på och meckar mycket så kan det vara en bra investering. Speciellt om man vill skapa olika installationsmedier för t ex windows 7 och 8.

Ett användbart program även om jag tycker prislappen är i det saftigaste laget. Runt 300 kr hade varit mer lämplig prislapp.

Betyg:

+ Bra program som gör det enklare att installera windows. Skapar en helt tillgänglig installation. Bra support.

– Dyrt, ingen feedback när installationen är klar och dags fylla i användaruppgifter. Låter man usb-minnet stå kvar i efter första omstarten startar datorn upp igen usb-minnet och kör installationen igen. 

Information om winstaller hittar du här på tillverkarens sida

Ny beta av Talkback för android ute.

En ny betaversion av skärmläsaren Talkback finns nu för android. 

I denna beta är den större nyheten att man nu kan sätta egna etiketter på objekt som saknar etikett eller som man tyvker har fel namn på sig. 

Sedan en tidigare version kan man nu också enklare redigera text. 

För att hitta de nya funktionerna så öppnar man den lokala menyn med att svepa uppåt och sen höger. Där finns de alternativ som är tillgängliga för det objekt man har fokus på.

Har du inte tidigare installerat någon betaversion av någon app utanför google play måste du tillåta att installera appar utanför butiken, det gör du i inställningar och säkerhet på din androidenhet.

Hämta talkback 3.5 beta här.