Ios 7 är nu ute. Här är nyheterna i hjälpmedelsfunktionerna

Ios 7 som är operativsystemet för iPhone, iPad och iPod touch är nu släppt. De vanliga nyheterna i systemet har ni kanske redan läst så här kommer de nyheter som rör hjälpmedelsfunktionerna.

Allmänt:

Siri kan nu starta och slå av olika hjälpmedelsfunktioner. t ex ”turn of voice over” eller ”turn on voice over” Ja, Siri är inte på svenska än.

Appar kan nu uppdateras i bakgrunden, denna funktion kan vara väldigt bra men kan också ställa till problem om en ny version av en app har blivit oanvändbar med voice over. Denna funktion går stänga av under Inställningar / iTunes och appstore och där slår man av funktionen automatiska uppdateringar.

Nytt i Voice over

Dubbeltryck med fyra fingrar startar voice over träningsläget  där du kan öva på de olika gesterna. Samma som vo+k på tangentbordet och mellanslag+k på punktdisplay. Så nu behöver man inte gå hela vägen in till voice overinställningarna för att starta träningsläget.

Tryck snabbt fyra gånger med tre fingrar för att kopiera senast frasen till klippbordet. Bra funktion som jag ofta använder på min mac. Det gör det möjligt att kopiera saker som kanske är krångligt att komma åt. Ett exempel kan vara en epostadress som voice over just läst och som du snabbt vill kopiera. 

För att komma åt det nya kontrollcentret så sätter du fokuset på statusraden t ex på klockan och sveper uppåt med tre fingrar. För att lämna kontrollcentret gör du gesten för tillbaka, svep höger, vänster och höger igen i snabb följd eller mellanslag+b på punktdisplayen. I kontrollcentret kan du t ex slå på  och av bluetooth, wlan och flygplansläget och många andra bra funktioner.

Du kan nu låsa upp din enhet genom att trycka på hemknappen och sedan dra med tre fingrar från vänster till höger. Det går fortfarande lika bra att leta upp knappen lås upp och dubbeltrycka på den som vanligt. 

Har du fokus på ett textfält och dubbeltrycker med två fingrar så startar du diktering och kan då tala in text, avsluta med dubbeltryck med två fingrar. Lär inte fungera på svenska det heller liksom Siri.

Nya rotorinställningar

I mail kan du sätta fokus på ett brev och i rotorn välja åtgärder. Då kan som tidigare radera brevet eller konversationen m du valt att visa trådvis. Nu finns ytterligare funktioner i den menyn. Svep nedåt så finner du förutom radera även alternativet mer, där finns nya alternativ, flagga, markera som oläst, flytta till skräp,flytta brev och avbryt. Dessa val kan säkert variera. 

Ny rotorinställning, behållare. Denna funktion är ny på iPhone och iPod touch. Det innebär att du kan hoppa mellan olika delar i ett fönster. Exempel i mail, öppnar du ett brev och går till första behållaren kommer du till brevets rubriker, går du till nästa behållare kommer du till brevets text. Lite underlig översättning tycker jag av ”container” som denna funktion heter på engelska.

Ny funktion i rotorn, handskrift. Med denna funktion kan du rita boksäver på skärmen och skriva text på det viset. Du ritar helt enkelt vanliga bokstäver. Vet inte om svenska tecken fungerar. Svep vänster med två fingrar för att radera ett tecken, svep höger med två fingrar för mellanslag och svep höger med tre fingrar för ny rad. Växla mellan siffror, stora och små bokstäver genom att svepa uppåt med tre fingrar. Någon mer än jag som får lite flexi-varning här :). 

Ny inställning i rotorn, ljud. Här kan du slå på och av ljudeffekterna för voice over. Denna inställning finns också i inställningarna för voice over.

Andra nyheter i voice over

Det är nu möjligt att installera flera språk i högre kvalitet. Du kan lägga till språk i språkvredet och välja en högre kvalitet på rösten. Du kan också ställa hastigheten på talet för varje röst. Notera att röster med högre kvalitet tar upp 50 mb upp till 300 mb lagringsutrymme på din enhet.

Stänga av appar från programväxlaren är nu enklare. Tryck två gånger på hemknappen och välj den app du vill stänga av, svep nedåt till du hör alternativet stäng och dubbeltryck på det. Det nya sättet att stänga av appar gör det nu också möjligt för användare av punktdisplayer att stänga av appar vilket inte gick tidigare utan att använda pekskärmen.

Det är nu också möjligt att göra voice over markören större så det lättare syns var voice oer läser på skärmen.

Detta är nytt i punktstödet:

Kommandot för att öppna det nya kontrollcentret är mellanslag + punkt 2 + punkt 5.

För att visa notiscentret tryck mellanslag + punkt 4 + punkt 6.

Kända buggar med punktstödet är:

Lägga till en mottagare från kontakter i ett sms, när man skriver mottagarens namn verkar inte träffarna visas i punkt. För att hitta de träffar man fått får man använda pekskärmen. 

Kommandot markera allt, mellanslag + punkt 2, 3,4, 5, 6 fungerar inte. I träningsläget säger voice over rätt men kommandot fungerar inte i verkligheten.

Dags för Svensk syn att visa hjälpmedel

Nu drar föreningen Svensk syn igång sin visningsturne. Här får du chansen att kika på nya hjälpmedel, allt från punktdisplayer till förstoringskameror. Besök webbplatsen www.svensksyn.se för exakta tider och platser för en visning nära dig.

Aktuella datum:

 • 23 september i Skellefteå
 • 24 september i Härnösand
 • 26 september i Stockholm
 • 1 oktober i Örebro
 • 3 oktober i Göteborg
 • 8 oktober i Malmö
 • 10 oktober i Kalmar

Svensk syn är en leverantörsförening där de stora leverantörerna av hjälpmedel finns med sååsom Polarprint, Icap, Iris, Insyn mfl. Ett bra tillfälle att få känna på nya hjälpmedel och prata med personerna som tillhandahåller dessa produkter.

Jag tänkte besöka visningen i Stockholm så vi kanske ses där. Jag kommer ha en mikrofon med så det blir säkert något till podcasten därifrån. 

Tips: Datorsupport och utbildning från Tony Bernedal Teknik & Media

Välkommen till Tony Bernedal Teknik & Media!

Nu erbjuder jag datorsupport för privatpersoner. Är du fast i ett problem med din dator, skärmläsare eller andra hjälpmedel till datorn, jag hjälper dig. Vill du har råd och tips inför köp av ny dator eller uppgradering, jag hjälper dig med det. Frågor kring mobila prylar såsom smarta telefoner och surfplattor, jag kan ge dig tips och råd.

Jag erbjuder också utbildning på windows med skärmläsare, Apple datorer och iphone/ipad och även andra mobila system. Utbildning kan köpas per timme eller så kan du välja något av de paket jag erbjuder. 

Gå in på sidan www.tonybernedal.se för att läsa mer om vad jag kan erbjuda. 

Sidan är lite under uppbyggnad så det saknas fortfarande lite information där. 

Nu kör vi!

Podcast: Om förstoring, kameror, program mm.

I denna ca 15 minuter långa podcast pratar jag med Robin Pettersson från Insyn Sverige AB om olika typer av förstoringshjälpmedel. Vi börjar med små handhålna kameror och sedan går vi in på förstoringsprogram för datorer för att sedan avsluta med förstoring i mobiler. Till sist pratar vi också om att använda mobilen som förstoringsglas.

Tips: Översiktsläge i Supernova och Zoomtext

Vid väldigt hög förstoring är det mycket lätt att tappa överblicken över skrmen. En smidig funktion som då kan användas är det så kallade översiktsläget. Det visar det förstorade området på skärmen som en ruta och man kan då lätt flytta dit man vill förstora.

ZoomText:

 1. Tryck CTRL + Shift + V. Nu kommer det förstorade området att visas med lite mörkare färg och ett kors som hjälper en att lokalisera detta visas.
 2. Flytta dit du vill placera förstoringen.
 3. Tryck CTRL + Shift + V igen. Nu kommer ZoomText att förstora det området som du flyttat till.

Supernova:

  1. Tryck CTRL + < (mindre än).

  Det förstorade området kommer nu att visas med inverterad färg.

  1. Flytta till det område där du vill ha förstoringen.

  2. Tryck CTRL + < (mindre än) igen. Nu kommer Supernova att flytta förstoringen dit där du

   placerade den inverterade rutan.

  Jawstips #16 – Ändra talhastigheten

  Här kommer ett nytt tips från David Renström.

  Det finns flera sätt att ändra talhastigheten i JAWS. Här följer tre av dem: 

  1. Genom att trycka Ctrl+Alt+PgUp eller Ctrl+Alt+PgDn kan man temporärt öka eller minska talhastigheten. Hastigheten återställs dock till den tidigare inställningen när du lämnar programfönstret, t.ex. genom att trycka Alt+Tabb.
  2. När du använder löpande läsning, dvs. har tryckt JAWS-tangenten+pil ner, så kan du temporärt öka eller minska hastigheten genom att trycka endast PgUp eller PgDn.
  3. Från och med JAWS 14 kan man använda tangentkombinationerna Ctrl+Windows+Alt+PgUp och Ctrl+Windows+Alt+PGDn för att öka resp. minska talhastigheten permanent. Detta innebär att inställningen sparas och även gäller nästa gång du startar om JAWS.

  Windows = tangenten som oftast sitter mellan vänster Ctrl och Alt, dvs. tangenten som trycks för att visa startmenyn.