Dynamiska dns tjänster är otillgängliga för synskadade användare.

Om du driver en egen tjänst hemma som du vill att dina vänner skall kunna komma åt så är det en stor fördel att koppla ett domännamn till din tjänst istället för att ge ut en lång ip-adress som är svår att komma ihåg. Har man då som de flesta internetanvändare en ip-adress som ändras med jämna mellanrum så är det ännu svårare att koppla ett domännamn till den. Då finns det tjänster som man på enkelt sätt kopplar ett domännamn till sin ip-adress och så uppdateras detta automatiskt mot internet. Då kan dina vänner koppla upp sig mot din tjänst oavsett vad din ip-adress är, de behöver bara komma ihåg domännamnet. Det finns två stora leverantörer av sådana här dynamiska ip-adress tjänster, dyndns.com och no-ip.com. Problemet är att dessa nu har blivit mer eller mindre otillgängliga för synskadade.

No-ip.com har dels möjlighet att uppdatera ip-adressen via deras webbsida, och det fungerar inte för oss pga en captcha som man måste fylla i. T o m sådana program som skall kunna hjälpa oss med det t ex Rumola som finns för Safari på mac gick bet på den captchan. Deras applikation som man kan koppla till tjänsten för att automatiskt uppdatera adressen är helt och hållet otillgänglig för mac och rätt oanvändbar för windows. 

Dyndns.com har helt och hållet skrotat möjligheten att uppdatera via applikation i datorn. Den app som fanns fungerade riktigt bra med jaws och windows men på mac fungerade den med voice over men gjorde aldrig någon uppdatering. Webbsidan är helt nedklottrad med reklam och oehört svår att navigera och att hitta var man fyller i sin uppdaterade ip-adress är väl gömt. 

Båda tjänsterna har gratisalternativ men så fort man skall göra något så får man alltid en massa påminnelser om att köpa deras betaltjänster innan man kommer dit man vill i systemet.

Dessa tjänster är väldigt krångliga och inte särskilt tillgängliga och speciellt inte då möjligheten att uppdatera ip-adressen från datorn med en applikation inte längre finns eller är oanvändbar.

Finns det andra sådana här tjänster som är tillgängliga får ni gärna tipsa i kommentarerna. 

Code Factory gör tillgängliga appar för windows phone 8

Code Factory kommer leverera tillgängliga appar för windows phone 8. Eftersom det inte går skapa en skärmläsare för windows phone 8 kommer Code Factory leverera appar från sin Mobile Accessibility lösning istället. Detta innebär att man då blir helt låst till dessa appar utan komplett skärmläsare för resten av systemet. Det kommer gå ringa, smsa, sköta kontakter och lite andra funktioner men inget utöver dessa appar kommer vara tillgängligt.

Finns alltså ingen anledning att bry sig om windows phone 8 anser jag. Här borde Microsoft verkligen ta sig i kragen och skapa möjlighet att använda skärmläsare för windows phone. 

Läs Code Factorys pressrelease här.

Jawstips #18 – Få jaws att följa spotify för windows

Ett nytt tips från David Renström.

Spotify är ett mycket användbart program men tyvärr är det byggt utan att man har följt Windows-standarden. Detta gör det betydligt svårare för JAWS att förmedla innehållet till tal och/eller punktskrift. Det går dock att lära JAWS att hitta fokuset, dvs. vilken låt eller spellista som är vald just nu.

Följ instruktionerna nedan för att lära JAWS hitta rätt i Spotify. I de här instruktionerna går jag igenom hur man lär JAWS hitta fokuset i listan över spellistor, i sökresultat och inuti spellistor.

Om du som JAWS-användare vill ha tillgång till mera avancerade funktioner i Spotify kan du köpa speciella JAWS-skript frånwww.spotifyblind.com.

Dessa instruktioner fungerar i JAWS 12 och senare. Jag rekommenderar dock JAWS 13 eller senare. Om du använder JAWS 12 bör du inte definiera mer än en färgkombination, förslagsvis den för sökresultatet, eftersom JAWS 12 inte kan hantera mer än en färgkombination i taget.

Öppna Spotify och logga in om du inte har automatisk inloggning.

Vi börjar med att definiera färgkombinationen för låtarna i sökresultatet eftersom detta är mest intressant för de flesta.

  1. Tryck Ctrl+l för att komma till den enda skrivrutan som finns i programmet. Det är alltså här man skriver in sökorden.
  2. Skriv in en låt eller artist som du vet finns, t.ex. ”Lady Gaga”, och tryck Enter.
  3. Du hamnar nu i listan över låtar, även om JAWS inte visar det. Tryck för säkerhets skull Home så att du är säker på att skärmfokuset befinner sig överst i listan.
  4. Det är nu det knepiga kommer. Vi måste hitta åt var fokuset är på skärmen för att kunna tala om för JAWS vilken kombination av för- och bakgrundsfärg som JAWS ska följa med tal och punkt. Dra JAWS-markören till PC-markören med Num0+Num-minus (Capslock+å på en bärbar dator). Tryck också gärna Ctrl+Home så att JAWS-markören hamnar högst upp på skärmen (så att vi vet åt vilket håll vi sedan ska pila).
  5. Nu använder vi alltså JAWS-markören, vilken kan likställas med muspekaren. Pila en bra bit ner till raden där det står ”Track Artist Time Popularity Album”. Observera att det kan stå text före detta.
  6. Pila ner till raden nedanför (eller möjligen ytterligare en rad nedanför) där du bör hitta en låttitel, artistens namn, låtens längd samt vilket album den finns på, t.ex. ”Poker Face Lady GaGa 3:58 The Fame”.
  7. Tryck Home och pila sedan åt höger så att du står på början av låtens titel. Se upp så att du inte står på någon text som finns till vänster om låtens namn. Använd med fördel Ctrl+pil höger eller Ctrl+pil vänster för att förflytta dig ord för ord.
  8. Nu ska vi kontrollera vilken kombination av för- och bakgrundsfärg som texten har här. Tryck därför Num0+5 (eller Capslock+5 på en bärbar dator). Observera att det är 5 på bokstavsdelen av tangentbordet som avses. Jag har färgkombinationen ”vit på chartreuse3” men detta kan skilja sig från system till system.
  9. Kontrollera gärna att låttitlarna nedanför har en annan färg. Kom dock ihåg att pila tillbaka upp igen innan du fortsätter.
  10. Tryck Num0+F2 (eller Capslock+F2) när du står på låttiteln som har skärmfokus för att få fram listan över JAWS-hjälpprogram.
  11. Nu aktiveras PC-markören igen. Pila till och välj ”Markeringsattribut-programmet” med Enter.
  12. Bekräfta alternativet ”Textfärg och bakgrund” med Enter.
  13. Om du inte har någon inställningsfil (JCF-fil) för Spotify sedan tidigare ombeds du bekräfta att du vill skapa en inställningsfil som heter ”Spotify”. Tryck i så fall Enter för att gå vidare.
  14. Bekräfta genom att trycka Enter på OK att du är säker.
  15. Du hamnar nu i dialogrutan ”Inställningar Markeringar”. Här visas alla anpassningar av markeringar som gjorts för det här programmet. Tryck Enter igen för att stänga dialogrutan.
  16. Nu ska vi lära JAWS färgkombinationen för listan över spellistor. Tryck Ctrl+l igen för att komma till sökrutan.
  17. Vi behöver inte skriva in något här utan vi kan trycka Tabb på en gång till listan över alla spellistor samt alternativen ”Discover”, ”Messages”, etc.
  18. Tryck Home för att vara säker på att skärmfokuset står längst upp i listan.
  19. Nu bör det vara så att skärmfokuset står på ”Discover”. Vi ska nu undersöka i fall ”Discover” har en annan färgkombination än övrig text på skärmen. Dra JAWS-markören till PC-markören med Num0+Num-minus (Capslock+å). Tryck sedan Ctrl+Home så att JAWS-markören hamnar högst upp på skärmen.
  20. Gå nu med pil ner till raden som börjar med ”Discover”. Tryck Home igen för att vara säker på att vi står i början av raden, alltså på ”D” i ”Discover”.
  21. Tryck Num0+5 (eller Capslock+5) för att kontrollera färgkombinationen. I mitt fall rapporterar JAWS ”grå22 på Ljus Himmels Blå1” men detta kan som sagt variera.
  22. Du kan nu gå ner till t.ex. ”Follow” eller ”Messages” och kontrollera vilken färg dessa ord har. Dessa två alternativ bör ha en annan färgkombination än ”Discover”. Om alla andra alternativ tycks ha en annan färgkombination än ”Discover” kan vi sluta oss till att skärmfokuset nu är på ”Discover”.
  23. Pila upp tillbaka till ”Discover” och försäkra dig om att du står på ordet med JAWS-markören.
  24. Tryck sedan Num0+F2 eller Capslock+F2 för att ta fram listan över JAWS-hjälpprogram igen.
  25. Pila ner till alternativet ”Markeringsattribut-programmet” och tryck Enter.
  26. Bekräfta alternativet ”Texfärg och bakgrund” med Enter.
  27. Bekräfta att du vill lägga till denna färgkombination genom att trycka Enter på OK.
  28. Tryck Enter igen för att stänga dialogrutan.
  29. Nu ska vi lära JAWS att hitta fokuset inuti spellistorna. Tryck Ctrl+l för att komma till sökfältet igen och tryck sedan Tabb till listan över spellistor m.m.
  30. Tryck End så att du hamnar på spellistan längst ner i listan.
  31. Tryck Tabb så att du hamnar i listan över låtarna som ingår i den valda spellistan. Tryck för säkerhets skull Home så att du är säker på att skärmfokuset är överst i listan.
  32. Dra nu återigen JAWS-markören till PC-markören med Num0+Num-minus (Capslock+å på en bärbar dator). Använd också gärna Ctrl+Home för att förflytta JAWS-markören högst upp på skärmen.
  33. Pila som förut till raden där det står ”Track Artist Time Popularity Album”.
  34. Pila ner till raden nedanför (eller möjligen ytterligare en rad nedanför) där du bör hitta en låttitel, artistens namn, låtens längd samt vilket album den finns på.
  35. Pila så att du står på början av låtens titel. Se upp så att du inte står på någon text som finns till vänster om låtens namn. Använd med fördel Ctrl+pil höger eller Ctrl+pil vänster för att förflytta dig ord för ord.
  36. Kontrollera för- och bakgrundsfärg med Num0+5 (eller Capslock+5). Här har jag färgkombinationen ”grå5 på Ljus Himmels Blå1”.
  37. Kontrollera gärna att låttitlarna nedanför har en annan färg. Kom dock ihåg att gå tillbaka upp igen innan du fortsätter.
  38. Tryck återigen Num0+F2 (eller Capslock+F2) när du står på låttiteln som har skärmfokus.
  39. Pila till och välj ”Markeringsattribut-programmet” med Enter.
  40. Bekräfta alternativet ”Textfärg och bakgrund” med Enter.
  41. Bekräfta genom att trycka Enter på OK att du är säker.
  42. Tryck Enter igen för att stänga dialogrutan.

Om du upptäcker att det inte fungerar som du tänkt kan du ta bort ett eller flera markeringsattribut och börja om. För att rensa markeringsattributen gör

du så här:

  1. Gå till Inställningscenter genom att trycka Num0+6 eller Capslock+6 när du är i Spotify.
  2. Tryck Tabb och pila sedan ner till ”Anpassad markering” och expandera trädvyn med pil höger.
  3. Pila ner till ”Anpassa markeringsfärger” och tryck mellanslag.
  4. Välj färgkombinationen du vill ta bort i listan med pil upp/ner.
  5. Tabba sedan till knappen ”Ta bort” och tryck Enter. Alternativt kan du helt enkelt trycka på Del-tangenten.
  6. Tabba till OK och tryck Enter när du har tagit bort de färgkombinationer du inte vill ha kvar.
  7. Stäng Inställningscenter med Alt+F4 och bekräfta med ”Ja” att du vill spara de nya inställningarna.

Tips: Stäng med fördel av talet i JAWS när du vill lyssna på musik. Tryck JAWS-tangenten+mellanslag följt av s. Använd sedan samma kommando för att slå på talet igen.

Apptips: WordPress för android

Det här är ett apptips för dig som vill kunna sköta din WordPress-blogg enkelt från din surfplatta eller telefon. Appen heter kort och gott WordPress och fungerar både på bloggar hos WordPress.com och även om du har en egen domän med en egen installation av WordPress.

I appen finns möjlighet att skapa, redigera och radera inlägg och sidor. Man kan se statistik om sin blogg och se kommentarer som besökarna lämnat. Även bild- och videouppladdning finns.

Appen är riktigt tillgänglig med TalkBack. Det går att skriva inlägg och lägga upp utan problem. Det finns etiketter på de flesta knapparna och appen är tydlig och lätt att ta sig fram i. 

Appen är gratis i play store.

Apptips: Krax, lyssna på fåglar i din iPhone

Funderar du på hur en viss fågel låter, då kan appen Krax vara något att prova. Här finns många olika fåglar att lyssna på. Kanske vill du höra en fiskmås, bofink eller grönfink dom finns här. Det skall finnas över 104 olika fåglar med ljud och sedan över 300 fåglar med information från wikipedia. För många av fåglarna finns olika ljud att lyssna på, hur dom låter när dom varnar andra fåglar, när de lockar på en partner och det vanliga lätet. En mycket trevlig app som fungerar riktigt bra med voice over. Texterna om fåglarna går fint läsa och att lyssna på ljuden går också bra även om knapparna för ljuden har lite udda etiketter. En bra app för den som är intresserad av fåglar. Den finns i appstore för både iphone och ipad och är gratis.

Länk till iphone appen här.