Blindspot ger dig tillgängligt spotify med stora begränsningar

Blindspot är ett litet program för windows som använder spotifys API för att kunna spela musik från spotify. Det är samma API som många spelare som kan spela spotify använder t ex Sonos. 

Blindspot bygger på samma tänk som twitterklienten qube använder, dvs man lägger allt i olika listor som man når med kortkommandon. Här kan man nå sina tidigare gjorda spellistor och söka musik i spotifys databas. 

Jag tycker idén är bra men den faller totalt på sin orimlighet pga de stora begränsningarna som finns i spotifys API. Det enda du kan göra är att lyssna på tidigare skapade listor och söka musik, alltså inte skapa listor och dela med dig till vänner och annat skoj som gör spotify roligt. Dessutom måste du ha ett premium konto för att komma åt dessa tjänster från spotify. 

Jag fick inte heller blindspot att fungera med kortkommandona som var inställda från början så det blev till att ändra dom. Inte heller bra. Jag lyckas inte heller spela meer än en song i taget.

Blindspot hade varit betydligt smartare om den kunnat aggera direkt mot spotify programmet i datorn istället för mot deras server. Då hade man kunnat få till samma funktioner som de flesta fjärrkontrollsappar som finns till telefoner där man kan hantera betydligt mer funktioner. 

Jag tycker projektet är skojigt och skall bli skoj se var det kan ta vägen. Men mest av allt hoppas jag ju på en tillgänglig klient från spotify själva både för windows och mac.

Fördelar:

Kan enkelt spela gjorda listor och sökningar.

Nackdelar:

Kräver premium, Inga övriga funktioner mot spotify, lite klumpigt gränssnitt och kortkommandona fungerade inte för mig. Verkar bara spela en song i taget.

Vill du hämta och prova så finns blindspot här.

Jawstips : jaws tappar punktdisplayer och talsynteser i windows 8.

Jaws verkar ha lite problem i windows 8 med att den tappar punktdisplayen som är ansluten samt att talsynteser verkar väljas slumpvis. 

I windows 8 finns en funktion som snabbar upp uppstarten av systemet så att man fortare kommer igång. Detta gör att systemet inte helt stängs ner när man avslutar windows. Detta verkar inte fungera helt ok med jaws. När jag stängde av denna funktion i windows 8 verkar allt fungera som det skall och punktdisplay och talsyntes laddas på rätt sätt.

Så här stänger du av funktionen för snabb uppstart.

  1. tryck windows + x och välj Energialternativ.
  2. Tabba till länken kräv lösenord vid uppvaknande och tryck enter.
  3. tryck enter på länken Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga
  4. Tabba till kryssrutan aktivera snabbstart och tryck mellanslag för att ta bort krysset.
  5. Tabba till ok och tryck enter.

Nu är snabbstart avaktiverat och windows stänger ner och startar upp på samma vis som tidigare versioner och det hjälpte mig att bli av med problem med tal och punktdisplayer.

Apptips ios och mac: Radium, internetradio

Gillar du att lyssna på internetradio så kan appen Radium vara ett bra alternativ. Appen finns både för mac och ios, dvs iphone och iPad. Här finns gott om radiostationer i deras katalog och du kan lägga till egna stationer i macversionen. Appen är lätt att använda och den har igentligen inga finesser utöver att spela radiostationer. Den enda lilla extra finess den har är att alla favoritradiostationer du lägger till synkas mellan alla dina enheter du har Radium installerat på om du väljer att aktivera iCloud synk. 

Alla objekt är korrekt namngedda och appen är lätt att navigera i. Fungerar således perfekt med voice over.

Macversionen lägger sig i menyraden så för att få fram fönstret får man ta vo+m m och välja radium. 

För ios kostar appen 15 kr.

Länk till Radium i ios app store

Länk till Radium i mac app store

Apptips för ios: Voice dream reader

Voice dream reader är ytterligare en bokläsarapp för ios. Men det som gör denna app något unik är att den kan spela textfiler i pdf, html, text och några ytterligare format. Nyhet nu är att den också har stöd för daysy 2.02 böcker vilket gör att appen kan läsa bådee textfiler och daisyböcker med ljud. Textfilerna spelas upp antingen med den inbyggda rösten i din iphone eller ipad eller så kan du köpa Acapelas olika röster inifrån appen. Du kan koppla dropbox till appen och på så vis föra över dina böcker eller så kan du använda iTunes filöverföring.Det går också att koppla den till bookshare samt hämta från project Guthenberg.

Att använda appen är lite småkrångligt med voice over och du läser med fördel hela hjälpfilen som följer med för att få ut mest av appen med voice over. Hjälpen är på svenska men appen är översatt, eller åt minstånne försök till översatt. Svenskan är bedrövlig och troligen gjord med översättningsverktyg.

Appen är inte skriven för synskadade från början men utvecklaren har verkligen gjort ett bra jobb att lägga till stöd för voice over samt lagt till daisy formatet.

Fördelar:

Fungerar perfekt med voice over, läser allehanda textformat, många olika röster att välja på, stöd för daisy formatet, full daisynavigering, dropbox stöd.

Nackdelar

Översättningen är bedrövlig, kanske inte den enklaste appen att förstå så läsa hjälfilen hjälper mycket att förstå appen, hjälpfilen är på engelska, kanske något dyr app 75 kr.

Vet ej om punktdisplay fungerar med denna app men eftersom den bygger på att alla filer läses med röst så tror jag inte att punkt fungerar.

Länk till voice dream reader i appstore

Programtips för windows: Mediaspelaren Foobar 2000

Letar du efter en bra och tillgänglig mediaspelare för windows så kanske Foobar 2000 kan vara något för dig.

Foobar 2000 är en lättviktare i sammanhanget men den har det man behöver såsom ett bra bibliotek för din digitala musik, skapa och redigera spellistor samt spela upp ljud-cd från datorns cd-läsare. Bland de mer avancerade funktionerna finns redigering av id3 taggar och omkodning av ljudfiler. 

Till skillnad från de flesta andra spelare så kan denna igentligen bara spela och hantera musik, och det är den bra på. De flesta andra mediaspelare t ex windows media player och winamp har fått så mycket funktioner i sig så de har blivit svåra att hantera samt drar en hel del resurser från datorn i onödan. 

Foobar 2000 fungerar rikigt bra med Jaws och den kan ställas in precis som man vill ha den. Även kortkommandon går lägga till och ta bort efter eget önskemål. En liten bonus är att spelaren också kan köras i s k portabelt läge vilket innebär att du kan köra den från ett usb minne utan att installera något på datorn du använder. 

Information och nedladdning finns här www.foobar2000.org

Vinux 4.0 finns nu att hämta

Nu finns den specialanpassade linuxdistributionen Vinux i version 4 att hämta från deras sida. Vinux är en variant på den populära distributionen Ubuntu. Förutom att man inkluderat de flesta funktioner för tillgänglighet från början har man också inkluderat några bra applikationer som fungerar bra med skärmläsaren Orca som finns med i Vinux. 

Vinux baserar sig på Ubuntu 12.04 lts och den verkar riktigt stabil att dömma av första intrycken. 

Sen kan man ju fundera på om det verkligen behövs en speciell variant av Ubuntu som i sig själv är riktigt tillgänglig om man kör just 12.04 versionen. Men för den som vill prova och kika på Vinux så kan den hämtas från deras websida www.vinuxproject.org