Mer tillgänglighet på facebook, några kommandon.

Vi skrev tidigare här om att Facebook har tagit tag i tillgängligheten på sin webplats. Här finns nu några bra kommandon att använda för att förenkla användadet av webplatsen.

Notera: Med jaws måste du göra kommandot för att släppa igenom tangenttryckkningar till programmet, i detta fall internet explorer eller annan webbläsare. Det gör du med jaws+3 (siffran 3 på sifferaden, inte numerisk). Detta måste göras före varje kommando och det blir lite jobbigt i längden att köra det. Kör du mac med safari så funkar kommandona direkt även om Voice over är igång.

Här är några kommandon för nyhetsflödet:

j = Nästa post

k = föregående post

l = gilla

c = kommentera

s = dela

p = uppdatera din status

q = starta en chatt

o = öppna bifogat objekt i en post

Fler kommandon och mer information om tillgänglighet på Facebook finner du på www.facebook.com/accessibility

Apptips för ios: SVT Nyheter

En läsare tipsar om en app. Det är SVT nyheter som är aldeles nysläppt. 

Så här står det i beskrivningen i appstore:

SVT Nyheter är det snabba och enkla sättet att hålla sig uppdaterad med Sveriges största nyhetsredaktion. Här finns nyhetsartiklar, tv-inslag och livesändningar från hela SVT’s nyhetsbevakning. Med push-notiser till din mobil vid stora nyheter som du inte vill missa och möjligheten att skapa enkla genvägar till dina egna favoritsidor. 

Appen fungerar med voice over.

Tack Stina för tipset!

Länk till svt nyheter i appstore

Hörlurar från Aftershokz finns nu hos Polarprint

Hörlurar från Aftershokz finns nu i polarprints sortiment här i Sverige. De har två modeller, en trådlös och en med kabel. Dessa hörlurar har fått mycket god kritik av användare i USA och många olika podcasts har givit dom höga betyg. Det unika med dessa är att dom inte stoppas in i örat eller läggs utanpå örat utan dessa överför ljudet via skallbenet istället. Detta ger då möjlighet att lyssna på ljud från musikspelare eller gps navigator samtidigt som man har full kontroll på omgivningen, perfekt i trafiken. 

Här är tillverkarens hemsida på engelska där det bl a finns länkar till resentioner och podcasts om dessa hörlurar.

Här är länk till Aftershokz BlueZ trådlösa bluetooth hörlurar hos polarprint

Här är länk till Aftershokz sportz m2 hos polarprint.

Har själv inte provat denna typ av hörlurar men det är en klart intressant teknik speciellt då man kan ha full kontroll på omgivningen. Kommentera gärna om ni har erfarenhet av dessa eller andra hörlurar med denna teknik.

Facebook jobbar med tillgängligheten

Tro det eller ej men facebook har ett team som jobbar med att tillgängligheten för webplatsen samt deras appar skall bli bättre. 

I novembers nyhetslista kan vi se att man bl a laggt in gratisskärmläsaren Nvda som ett program att ta hänsyn till i jobbet med tillgänglihet. 

Här är länk till hela nyhetsinlägget på facebook på engelska.

Faktum är att både appar och websidan har blivit bättre men det finns fortfarande mycket att göra för att det skall bli så skärmläsarvänligt som det går. 

Det går också följa detta arbete via twitter och då följer du @fbaccess. De önskar också feedback på vad som inte fungerar, så det finns bra möjligheter att påverka tillgängligheten på facebook.

På appsidan tycker jag facebook messenger är riktigt bra och är både tillgänglig och användarvänlig. Fungerar både bra med android och ios. Facebookappen däremot har lite kvar för att bli riktigt bra. Den är riktigt tillgänglig på både android och ios men däremot användarvänligheten är inte jättebra tycker jag. Den är lite klumpig att jobba med i vissa fall. 

Webplatsen är väldigt omfattande och innehåller mycket funktioner, reklam och en väldans massa olika listor så den är i mitt tycke inte helt användarvänlig. Mycket har blivit bättre och fungerar med skärmläsare men det vore bra om man kunde skala av lite paneler som man kanske inte använder. Sedan kraschar voice over på min mac när jag läser inläggen på facebook när jag använder webplatsen. Har inte klurat ut vad som gör detta. 

Mobilsidan fungerar bra men har ibland lite bus för sig med att funktioner inte fungerat när man valt länken till dom. Du når mobilversionen på m.facebook.com. Det är en väldigt avskalad version och den fungerar bra med skärmläsare. Men som sagt lite problem med länkar samt att jag inte lyckas sortera nyhetsflödet. 

Bra att man jobbar med tillgängligheten så att facebook som ändå är ett av de stora nätverken blir så bra den kan för alla.