Swype, alternativt tangentbord för android.

Swype är en app som byter ut tangentbordet på din telefon eller surfplatta. Det speciella med Swype är att man dels kan skriva genom att använda gester, man kan exempelvis snabbt skriva ett ord genom att glida runt med fingret på skärmen. Dra fingret mellan bokstäverna och när du släpper så skrivs ordet.

Det finns ett gäng olika ersättare för tangentbord, en del funkar inte alls med hjälpmedel, medan vissa funkar riktigt bra. Swype har inbyggt stöd för TalkBack, som aktiveras automatiskt. Man skriver precis som vanligt, dock fungerar inte vissa gester.

Tangentbordet föreslår även ord medan man skriver. För att komma åt dessa, sätt då ett finger på tangentbordet och dra uppåt. Då hörs ett litet pip. Håll fortfarande fingret och gör en cirkel medurs. Du får då upp det första ordet. Om det är det ordet som önskas, släpp då fingret. Om du istället vill se nästa förslag, fortsätt då att göra cirkeln medurs. För att gå tillbaks i listan gör du bara gesten omvänt. I slutet av listan finns även alternativet Cancel, för att avbryta.

Det går även att prata in text. Till höger om mellanslaget finns en knapp, Röstinmatning. Dra fingret dit och släpp. Nu hörs ett litet pip och du kan då prata in den text du vill skriva. Tryck varsomhelst på skärmen för att stoppa inspelningen. För att skriva skiljetecken säger du bara Punkt, Frågetecken, Utropstecken, Smile, Ny radosv. På tangentbordet, lite till vänster, finns en knapp för att återgå till det vanliga tangentbordet igen.

Det finns även en informationsfilm om detta,  

Swype finns att ladda ner på Google Play, både som gratisversion (30-dagars demo) och en betalversion som kostar en slant.

Recention: Crashplan, backuptjänst mot molnet

Det har pratats nätet runt om en backuptjänst som heter Crashplan. Denna tjänst låter dig göra säkerhetskopior till externa hårddiskar, mappar, till vänners datorer och till Crashplans eget moln. Programmet är gratis så länge du kör dina kopior lokalt eller mot vänner. Att köra kopior mot Crashplan central, som är deras moln, kostar en prenumerationsavgift.

Idén med tjänsten är riktigt bra, dels kan du köra säkerhetskopior mot dina egna diskar och datorer men även ha en kopia på en väns dator så att dina filer ligger på en helt annan plats än ditt eget hem. Crashplan central hade ju varit perfekt för att lagra filer utanför hemmet men problemet är att den är otroligt långsam. En backup på min maskin med mediabibliotek och allt skulle ta över 3 månader att skicka upp. Det är helt oacceptabelt för en hyggligt normal samling filer på ca 400 gb. 

Programmet i sig är ganska otillgängligt. Man måste ha seende hjälp för att veta att det finns flikar på sidan där man väljer inställningar, historik, backup med mera. Det finns kortkommandon men jag hittar dom inte dokumenterade någonstans.

Jag kan i nuläget inte rekommendera Crashplan pga:

  • Otroligt långsam
  • Bristande tillgänglighet i programmet både för windows och mac, linuxversionen ej testad.

Adress www.crashplan.com

Betyg 1 av 5.