Chromecast

Google har nyligen lanserat en liten mediaspelare vid namn Chromecast. Spelaren ser ut som ett litet USB-minne som sätts i en ledig HDMI-port på en TV. Den har även ett litet Micro-USB-uttag för strömförsörjning, antingen via en USB-port på TV:n eller direkt från ett vägguttag med hjälp av en medföljande adapter. Spelaren är mycket enkel. Den styrs helt från en surfplatta, mobil eller datorn och har inga inbyggda menyer. Man installerar den med antingen en app för Android (som heter just Chromecast). Appen letar automatiskt reda på Chromecast-enheter i närheten och när man valt enhet tillfrågas man om vilket trådlöst nät man vill använda, samt tillhörande lösenord. Sen är det klart. När man sedan vill spela upp något öppnar man helt enkelt det man vill visa på sin surfplatta eller mobil, exempelvis ett Youtubeklipp, och väljer att visa den via Chromecast och vips så visas klippet på TV:n. Vad som kan visas på Chromecast-enheten styrs helt av om apparna hör stöd för detta, i nuläget är det bara Youtube, Netflix och några till som fungerar. Använder man Chrome på datorn kan man även visa den aktuella webbsidan på TV:n, vilket ger möjligheten att spela upp exempelvis Play-tjänster via TV:n. Jag ser verkligen fram emot att följa utvecklingen, förhoppningsvis hakar flera apptillverkare på det här smidiga sättet att visa film och annan media på.

Hej faktura – Enkelt och tillgängligt faktureringsprogram

Driver du egen firma och letar efter ett enkelt faktureringsprogram som dessutom är tillgängligt med skärmläsare har du kommit rätt när du surfat in på www.hejfaktura.se. 

Här kan du lägga upp och hantera fakturor och offerter på ett enkelt sätt. Det går också att lägga upp ett kundregister för de kunder du har. Fakturorna kan sedan mailas, skrivas ut och skickas manuellt eller skickas till postens ebrev tjänst för utskrift och postning. Går också hantera kontantfaktura.

Tjänsten är enkel att förstå och det är bra hjälptexter där man skall fylla i saker både när man lägger upp sitt företag första gången och sedan när fakturorna skall skapas. 

Detta är en prenumerationstjänst som kostar 58 kr i månaden att använda och den är väl värd dessa pengar. 

Tjänsten är oberoende av dator och plattform då den körs i webbläsaren. Allt fungerar perfekt med skärmläsare på alla ställen. Det är bara ett fåtal småsaker som skärmläsaren har lite problem med och det är när man skapar faktura och skall lägga upp ny kund och ny referens, då ser inte skärmläsaren de grafiksymboler som skall användas men detta är utlovat att ändras så fort utvecklaren är tillbaka från en resa. 

Jag kan varmt rekommendera denna tjänst för dig som driver eget. Du kan testa tjänsten gratis först innan du bestämmer dig om den är något för dig. 

 

Adress : www.hejfaktura.se

typ av program : webbtjänst

System : Alla 

Betyg : 5 av 5

Fejan för alla

Precis i dagarna har en ny webbtjänst för dövblinda och synskadade lanserats. Den heter ”Fejan för alla” och är en avskalad version av den för almenheten så kända Facebook. Bak om denna tjänst står PTs Post och telestyrelsen och tanken med ”Fejan för alla” är att göra Facebook tillgängligare för dövblinda och synskadade.

Hur kommer jag igång?

Först måste du ha ett konto hos Facebook, som du skapar på facebook.com 

Sedan så är det dags att logga in på:

https://fejjanforalla.se/ och ansluta ditt facebook-konto till ”Fejan för alla”.  Anslutningen sker i några enkla steg och det är inte komplicerat. 

fördelar och nackdelar

När du har loggat in på ”Fejan för alla” och knappat in användarnamn och lösenord så laddas nu sidan.

Sidan är som sagt avskalad och här är några de funktioner som du kan använda på Facebook med ”fejan för alla”.

  • Vänförfrågningar
  • Skriva status
  • Visa senaste statusar
  • Skicka meddelanden till vänner
  • Min profil
  • Evenemang
  • Grupper
  • Vänner

Tyvärr så går det inte att använda ”Målgruppsväljaren” då du skall dela en status med dina vänne på Facebook. Det här är nog den största bristen hos ”Fejan för alla”. Jag anser personligen att sekretess är oerhört viktigt och att man har hundra koll på med vem man delar sin status med.

möjligheter

Fejan för alla kan ge människor med liten internetvana en möjlighet att lära sig hur webben fungerar. Det kan vara ett första steg att komma in på arenan sociala nätverk.Det är ju inget som hindrar att man går vidare och utforskar Facebooks mobilsida,för att sedan använda den stora webbplatsen Facebook. 

Personliga reflektioner 

Facebook är stort, men att det skulle vara så stort att vi får en svensk myndighet att ta sig an problemet hade jag inte kunnat tro. 

Jag skulle nska att Facebook precis som en av våra stora banker kunde ordna med genvägar, så att man kunde skräddarsy sin egen hemsida på Facebook och plocka bort onödiga länkar som jag helst vill slippa se.

Varför kan inte Facebook utveckla sin webplats så den skulle fungera för alla?

 

Skrivet av gäst Jack Engdahl

Uppdateringar februari 2014

Början på året har varit rätt lugn vad gäller nyheter inom området tillgänglighet och teknik.

Den stora nyheten är att GW Micro som gör skärmläsaren Window eyes har gjort en version som man kan hämta gratis om man äger en giltig licens för Microsoft office 2010 eller senare. Detta kommer ju förståss att bli en liten nagel i ögat på andra tillverkare som igentligen bara har haft Nvda som gratis konkurrent i windows. Det man kan hoppas är väl att det kan bli en viss prisjustering över lag vad gäller skärmläsare som har varit väldigt dyra att köpa. 

Facebook har släppt en ny app som skall vara någon slags nyhetsläsare likt flipboard och andra liknande appar. Har inte testat den i skrivande stund men kan se på sociala medier att den inte är helt tillgänglig med voice over på iPhone.

Att de mobila enheterna som smarta telefoner och surfplattor gör sitt intåg i våra liv märks mer och mer. I Nordeas app för iphone kan man numera koppla ihop den med mobilt bankid och på så vis sköta vardagens ärenden enbart med sin iphone. Betala räkningar och godkänna e-fakturor är riktigt enkelt numera. Det finns knappar och kontroller utan etikett men jag har inte behövt använda dem. Även swedbanks mobilapp skall fungera riktigt bra. Hur tillgängligheten på Android för dessa appar är vet jag inte just nu. Nordeas app har inte fungerat tidigare med talkback ialla fall.

Nyhetsappar finns det en hel del av och den senaste i skörden är SVT som släppt  en egen app för att följa nyheter. Den fungerar riktigt bra med voice over. Man kan välja att få pushnotiser vid större nyheter. 

Legimus appen för att läsa talböcker från MTM har kommit i version 3. Förutom att den över huvudtaget inte fungerar för mig så verkar andra användare få det att fungera med vissa brister. I version 3 kan man nu direkt hämta och läsa böcker från MTMs katalog istället för att gå omvägen via safari eller itunes fildelning. Söka och lägga till böcker var inget problem, att lägga dom offline gick också bra men tyvärr fick man ingen status på hur mycket som hämtats och om boken fortfarande hämtas. Efter att boken hämtats kraschade min app och vägrar numera starta men för andra verkar det fungera. Kan nog bli riktigt bra när alla löss är borta ur appen.

Det finns också en ny version av Ios, 7.0.5 som endast skickas ut till iPhone 5s och 5c. Denna korrigerar problem med kinesiska nätverk. Lär ju inte drabba oss så mycket här. Äldre enheter berörs inte av denna uppdatering.