Google music, tjänsten iTunes borde varit.

Google har släppt sin musiktjänst google music i Sverige. Tjänsten fungerar så att man dels har sin egen musik på enheten samt att man kan prenumerera på all musik i hela deras butik på samma vis som spotify fungerar. När du funnit din favoritartist lägger du helt enkelt bara till det i ditt bibliotek och så dyker det upp precis som om du hade haft musiken på din enhet. Vill du sedan köpa musiken kan du lätt göra detta. 

Utbudet i Google music är långt ifrån samma mängd som spotify har men jag gissar att om denna tjänst tar fart och blir populär så kommer det läggas till mer musik. 

Här får tjänster som itunes passa sig lite tror jag. I itunes kan du enbart lyssna på den musik du själv äger och kopierat mellan enheter och sedan kan du köpa musik i butiken. Itunes butiken har långt mer musik än google music så hade Apple gjort samma typ av prenumerationstjänst så hade vi haft två bra konkurrenter till spotify och Wimp.

Fördelar med Google play:

Du kan spela allt i butiken med en prenumeration, enkelt att köpa musik du vill ha själv. Integrerat i Bla Sonos musiksystem och kanske kan det komma i de olika mediaspelarna för dator i framtiden. Vore ju fint med google music i t ex foobar 2000.

Nackdelar:

Otillgängligt på mac och pc samt att ios appen är näst intill oanvändbar. På android är tillgängligheten ok men inte bra.

Jag tycker det är bra med flera aktörer och jag tror att spotify mfl kommer få konkurrens från andra aktörer framöver. Spotify har varit stora och kommer säkert vara stora ett tag till men med deras ointresse av att göra tjänsten tillgänglig så är andra alternativ välkommet. Önskar också att Apple öppnar upp itunes butiken på samma sätt som google music. 

Musiktjänster otillgängliga för synskadade

Det finns många bra musiktjänster nuförtiden där du kan strömma musik och även på vissa ladda upp din egen musik till tjänsten och på så vis ha tillgång till massor av musik.

Men är du synskadad och kör skärmläsare är du helt utestängd från näst intill alla tjänster på internet.

Spotify:

Spotify är idag helt otillgänglig både på mac och windows. Skärmläsaren får inte fram någon som helst information. Fungerar till sådär 10 – 20 procent på ios men även där finns stora och många brister. På android har det också varit stora brister i programmet. 

Wimp:

Inte tillgänglig på mac och windows. Fungerar ok på ios.

Google music:

Det går starta tjänsten på en android enhet men ej på pc eller mac. Använda tjänsten fungerar bäst på android men även här finns stora brister. Iosappen är näst intill oanvändbar. På mac och pc fungerar det inte alls att spela musikk.

Itunes store och itunes match:

Helt tillgänglig på mac, En hel del problem på windows, fungerar bra på ios.

 

Dessa är dom stora på marknaden och det är bedrövligt att de inte fungerar för synskadade användare. 

Supporten för Windows xp upphör 8 april

8 april slutar supporten för det 12 år gamla operativsystemet Windows xp. Det innebär att Microsoft inte längre skickar ut uppdateringar till systemet.

Detta kommer inte automatiskt leda till att din dator slutat fungera men systemet kommer blir mer och mer sårbart ju längre tiden går. En del säkerhetsproblem kommer säkert användas av individer med onda avsikter och kan leda till förlust av data som t ex dokument, bilder och musik.

Det viktigaste du kan göra nu om du kör windows xp är att säkerhetskopiera dina viktiga filer ofta och lagra dom på minst två ställen, dels där dom ligger i datorn och på en extern enhet såsom hårddisk eller usb minne. Ett bra antivirusprogram är också viktigt. Microsoft kommer samtidigt som supporten för xp läggs ner kommer även supporten för deras antivirusprogram essentials för xp också läggas ner. Så här får man se sig om efter andra alternativ så länge man kör xp.

Ett annat problem som kan bli större än att själva supporten upphör är att internet explorer inte uppdateras längre än till version 8. Många webplatser som t ex banker mm kommer inte längre släppa in en äldre webläsare. Lösningen här är t ex firefox så länge.

Vad göra då?

Har du en äldre dator så kanske en ny kan vara på sin plats. Har du dock en nyare maskin från t ex 2010 eller senare och du kör xp kan du aldeles säkert uppdatera den till windows 7 som fortfarande stöds.

Att uppdatera än äldre dator från t ex 2009 eller tidigare till windows 7 är inte att rekommendera. Windows 7 kräver något mer prestanda än xp och kommer kännas väldigt långsamt på en äldre dator. 

Kör du vidare med xp bör du använda internet med sunt förnuft och inte klicka på allt som verkar lockande i epostmeddelanden eller facebook. 

Läs mer på Microsoft här

Publicerat den
Kategoriserat som windows