Därför blir det inget windows 10 här

Sedan 29 juli har vi haft möjlighet att uppdatera till windows 10 om windows 7 eller 8.1 körs. 

Men här blir det inget windows 10. Anledningen är att Microsoft inte kan göra nånting rätt.

Har försökt uppgradera två olika datorer och det enda som händer är att första fasen av installationen fungerar och sen när det är dags för första omstarten får man helt enkelt bara meddelandet ”något blev fel, installationen av windows 10 misslyckades”. Ingen felkod eller någon annan som helst information om varför det gick fel och vad det beror på.

Har sökt information på nätet men svaren man hittar är minst lika hjälpsamma som feldialogen. 

De svar som ändå varit något hjälpsamma har inte hjälpt utan problemen kvarstår. 

Det känns verkligen som man får vad man betalar för, uppgraderingen är ju gratis…

Så därför blir det inget windows 10 och således väldigt lite information här på sidan om windows 10 och tillgänglighet. 

Microsoft office 2016 för mac är nu bättre med voice over

Många har under årens lopp klagat över att Microsoft office inte har fungerat med hjälpmedel på mac. Det finns ju såklart andra bra alternativ men office har ju nästan blivit nån slags standard som alla förlitar sig på. Därför är det nu roligt kunna säga att office 2016 för mac är användbart med voice over på mac. Det finns säkert funktioner som inte fungerar ännu men det jag hunnit titta på fungerar fint.

I word var det inga problem att göra enklare ordbehandling, spara och hämta dokument både från onedrive och från den egna hårddisken.

Även Excell såg ut att fungera. Gick bra att gå runt i rutvyn bland cellerna och skriva och läsa innehållet. 

Outlook gick bra att lägga till epostkonto samt att hantera enklare epostgöromål. För epost tycker jag ändå den inbyggda klienten Mail är betydligt bättre i nuläget men måste man t ex komma åt en exchangeserver så verkar outlook också fungera fint med voice over. Kontaktlista och kalender har jag inte kikat på ännu.

Ja så här efter en snabbtitt utan att ha hunnit gräva så djupt i programmen ser detta mycket lovande ut för framtiden och att kunna köra officeprogrammen på mac med hjälpmedel.

Det kan ju såklart kännas något besvärligt att behöva interagera med de olika delarna av programmen men för den vane voice over användaren är detta inget problem. Gamla menyraden finns kvar men även det nya ribbongränssnittet finns för den som nu tycker det är bra. Med voice over föredrar jag den vanliga menyraden.

Office 2016 för mac kan endast hämtas genom en office365 prenumeration i skrivande stund men det utlovas en version som kan köpas som vanlig licens.