Tjänsten Fejjan för alla Stängs

Saxat ur FSDBs nyhetsbrev.

Post- och telestyrelsen har drivit tjänsten ”Fejjan för alla” sedan februari 2014. Det är en tjänst som gör det möjligt för personer med dövblindhet och andra svårt synskadade att använda Facebook.
PTS såg behov av tjänsten eftersom det vanliga Facebook-gränssnittet ofta inte fungerar med hjälpmedel som skärmläsarprogram, punktskriftdisplay och förstoringsprogram.
”Fejjan för alla” erbjuder möjlighet att använda några av de vanligaste och viktigaste Facebook-funktionerna som exempelvis skriva status, skriva meddelanden till vänner, gå med i grupper och svara på events. Användare av ”Fejjan för alla” kan alltså ha kontakt med alla övriga Facebook-användare tack vare tjänsten.
Utvecklingen har skett i nära samarbete med Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och personer med dövblindhet har varit med under hela utvecklingsprocessen och kontinuerligt testat tjänsten.
Hittills har ”Fejjan för alla” lanserats för målgruppen personer med dövblindhet men möjliga användare är även synskadade och en del personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
I skrivande stund tyder allt på att tjänsten Fejjan för alla stängs ned i slutet av oktober. Detta på grund av att Facebook minskar rättigheterna för många applikationer att koppla och ta information från Facebook, däribland för ”Fejjan för alla”. PTS har haft dialog med Facebook under en längre tid och kommer att fortsätta försöka påverka, så att det ska bli möjligt för alla att använda Facebook. PTS har regeringens uppdrag att se till att alla kan använda elektroniska kommunikationstjänster, oavsett funktionsförmåga.

Tråkigt se att tjänsten stängs då jag vet att många använt den. Men tyvärr är det allt för ofta som speciallösningar slutar fungera just pga sådana saker som nämndes ovan i texten från nyhetsbrevet. Man gör en bra lösning och så ändras förutsättningarna av utvecklarna av tjänsten som anpassas.

En möjlig lösning är att använda m.facebook.com då det gränssnittet är lite mer avskalat än den fullständiga sidan.

Mer info om fejjan för alla finner du här hos PTS.

Epost till PTS är info@pts.se eller tfn 08 678 55 00

Podcast: Svensk syn 2015

Under hösten gör föreningen Svensk syn sin turné genom landet. 6 oktober var dom i Göteborg och då passade jag på att titta in och intervjua några av utställarna.

Dom som vi hör i podcasten är:

Icap, Insyn, Iris hjälpmedel, LVI och Polarprint.

Man kan säga att utbudet av nyheter var rätt tunt detta året, mest produkter som på ett eller annat sätt fått sig någon uppdatering antingen utseende eller mjukvara.

Det som tydligt syns är att allt flera tillverkare gör produkter som skall vara lätta att ta med. Både punktdisplayer, läsapparater och CCTV blir mer portabla.

Hoppas att denna podcast kan ge någon liten nyhet trots det lite magra utbudet på just nya produkter.

Nyheter i tillgänglighetsfunktionerna i Mac Os X El Capitan

Här kommer några nyheter i Mac Os X 10.11 El Capitan.

Först kan jag nämna att det finns några rätt kritiska buggar med Voice over på mac med senaste versionen. Men vi tar nyheterna först.

  • Man kan nu ändra Voice over tangenterna från ctrl+alt till caps lock tangenten. Detta gör att det blit något enklare att göra voice over kommandon då man använder en tangent istället för två.
  • Ändringar hur voice over presenterar skärmen. Det är nu möjligt att ändra hur man interagerar med objekt på skärmen. Här finns fyra olika sätt att presentera innehållet. Standard som är som man gjort tidigare genom att interagera med olika objekt och så kan man t ex välja att bara få objekten annonserade men slippa interagera med dom.
  • Fönsterpunkter. Tryck vo+u i t ex ett finderfönster så får man upp en meny där man snabbt kan hoppa till olika platser i fönstret, kanske vill du gå till sökfältet ellet sidofältet. Dessa platser kan då lätt nås i denna meny i finderfönstret. På html sidor är det webrotorn som kommer fram med kommandot vo+u som tidigare.
  • Innehållsväljaren. Denna funktion är inte tillgänglig i alla applikationer. Detta gör det möjligt att bläddra i innehåll i t ex anteckningar. Man kan då välja en anteckning utan att gå igenom tabellen med olika anteckningar och navigera runt i programmet, bara välja den anteckning man vill ha i denna meny. Hoppas få se denna funktion i fler program.
  • Aktiviteter som funnits tidigare kan nu också användas för webbsidor. Så dessa kan användas för program, webbsidor eller en kombination av båda. Aktiviteter fungerar tyvärr inte bra med Nuance rösterna. 

Några buggar då.

  • Ljudhanteringen är absolut inte bra med voice over. Funktionen att sänka andra ljud när voice over pratar sänker istället voice over istället för bakgrundsljuden. Så det är helt enkelt tvärt om mot vad som var tänkt. Snabbfix är att helt enkelt stänga av ljudduckning i voice overinställningarna.
  • När jag uppgraderade försvann ljudeffekterna från voice over. Vill man ha dom tillbaka får man gå in och kryssa i ljudeffekter i voice over inställningar. 
  • I mail lyckas jag inte gå högst upp eller längst ner i listan med brev. Även vissa html brev var svåra läsa med v o.

Förutom dessa buggar har även Applevis listad några till som jag inte stött på ännu. 

Jag har inte så bra koll på fförstoringen i mac os x men jag såg att man nu lagt till funktionen att fokuset följer insättningspunkten. Tidigare har fokuset bara följt myspekaren så detta var ett bra komplement i förstoringen.

Kör du den tidigare versionen av Mac os X och använder voice over  så behöver du inte stressa med uppgraderingen utan avvakta om det känns som du kan vänta. Det kommer säkert ett gäng buggfixar inom kort.

Vill du vara med och betatesta TalkBack för Android?

Skulle du vilja vara med och betatesta TalkBack? Det är enkelt att gå med i testgruppen. Allt du behöver göra är att gå in på följande sida: TalkBack Beta på Google Play

Här finns instruktioner om hur du gör för att gå med. Du väljer att gå med i testprogrammet, samt går med i Google-gruppen Eyes-Free. Uppdateringarna kommer sedan att skickas ut till dina enheter via Google Play, precis som om de vore skarpa versioner. Buggar och problem rapporteras till Google-gruppen, där information om nya versioner och nyheter publiceras.

Som vanligt när det gäller betaversioner av programvara så bör du inte installera dessa på enheter som du använder dagligen, då dessa versioner inte är helt färdiga och därmed kan innehålla problem.