Använda din android eller appleenhet för att göra anteckningar

Det finns en rad olika sätt som man som synskadad kan göra anteckningar på olika möten t ex föreningsmöten, möten på jobbet osv. Går ju använda fickminne och tala in det man vill anteckna, skriva för hand för den som kan det, använda något av de olika anteckningshjälpmedel som finns på marknaden eller använda reglett. Men om du redan har en iPhone, ipad eller en android telefon eller surfplatta så kan du använda den till att göra anteckningar och sedan lätt plocka över dom till datorn för att redigera dom eller spara dom på datorn. Här är några tips på hårdvara och appar du kan använda på dina möten.

Hårdvara

  • Ett bluetooth tangentbord är mycket värdefullt för att kunna skriva snabbt på din enhet. Här finns en del olika tillverkare och modeller beroende på vilken enhet du har. Finns tangentbord för både ios och android. Det som oftast skiljer dom åt är placering av specialknapparna ctrl, alt, och cmd/windowstangenten. Prova dig fram vilket tangentbord du gillar. Både voice over på ios och talkback på android har fullständig styrningsmöjlighet från tangentbordet. När du köper tangentbord är det viktigt att du kollar så de svenska bokstäverna å, ä och ö sitter där dom skall. Har sett varianter på layout där man får krångla för att få fram dessa tecken och då är det inte så användarvänligt.
  • Hörlurar är bra att ha för att kunna lyssna på det du skriver. Vid sådana tillfällen är små snäckor bra då du kan använda en i ett öra och ha det andra fritt för att höra själva mötet. Finns både med kabel och bluetooth.
  • Punktdisplay med punktinmatning: Är du van punktläsare så är en punktdisplay med inmatning ett bra alternativ till att använda ett tangentbord. Dels får du all information i punkt på displayen samt att du kan skriva din anteckning på displayens punkttangentbord. Här kan du då helt stänga av talet i voice over och talkback och endast använda displayen. Dessa displayer finns i lite olika längder. Vanligast är 14 eller 40 teckens läsrad. Voice over har fullt stöd för punktinmatning och styrning medan talkback måste kompletteras med programmet brailleback på android.

Appar

Det finns många appar att använda för att skriva anteckningar. Beroende på hur man vill använda anteckningen efteråt.

  • Anteckningar (iPhone/iPad)

Anteckningar är inbyggt i iphone och ipad och fungerar perfekt att skriva anteckningar i. Det går att spara i enheten och på icloud. Har man en mac dator kan anteckningarna hämtas direkt i anteckningar på macen om man sparat i icloud. Ett apple id krävs.

  • Google dokument

Google dokument finns för både android och ios. Alla dokument kan hämtas till datorn både mac och windows. Man får ca 15 GB gratis lagring så det är gott om plats för korta och långa dokument. Apparna för android och ios är helt tillgängliga men på datorsidan är webappen sisdär tillgänglig. Det hänger mycket på skärmläsaren och webläsaren om google dokument skall fungera bra då den körs helt från internet. Docs.google.com är adressen dit på datorn. Ett googlekonto krävs.

  • Microsoft Word (prenumeration)

Microsoft word fungerar fint på alla plattformar. Android och ios apparna har begränsad funktion i gratisutförande. Prenumererar man på office 365 kan man få utökad funktion med bla möjlighet att spara dokument i molnet via onedrive och lätt plocka upp dom på datorn. På mac och windows fungerar office 2016 aldeles utmärkt och med prenumerationstjänsten aktiv så kommer man åt dokumentetn från mobila enheten också. Ett Microsoftkonto krävs för att kunna se alla dokument på alla enheter. Månadsprenumeration eller årsprenumeration krävs för full funktion med alla mobila appar. 5GB lagring som standard, utökas när man prenumererar på office 365. Information finns på www.office.com

  • Microsoft Onenote

En app från Microsoft som låter dig göra anteckningar på surfplattan, telefonen och datorn. Anteckningarna sparas i onedrive och kan läsas på alla enheter. Går också dela anteckningar med andra. Det går göra enkla anteckningar samt mer komplicerade dokument med checklistor, ljudinspelning mm. Apparna för android och ios samt för windows och mac är helt tillgängliga i senaste utgåvorna. Kräver microsoft konto för att alla anteckningar skall finnas på alla dina enheter. 5GB i gratisversionen av onedrive där anteckningarna sparas. Kan utökas med prenumeration på office 365.

  • Google keep

En bra app för android och ios att ta anteckningar i. Sparas i googles moln google drive. Det går också läsa och skriva anteckningar på datorn via webappen keep.google.com som verkar fungera bra. Keep fungerar dock inte helt perfekt på iphone med voice over men jag låter den ändå vara med här för den som kan se skärmen och som vill testa appen. På android fungerar den perfekt med talkback. Ett googlekonto krävs.

  • Pages (endast Apple)

Pages finns för iphone, iPad och mac. Det är Apples motsvarighet till Word. Här kan du spara alla anteckningar och dokument på icloud och plocka upp dom på mobil enhet eller mac datorn. Funkar endast med Apple datorn och iphone/ipad. För mer lagringsutrymme på icloud kan man prenumerera på mer ytrymme på icloud.com eller ifrån din appleenhets inställningar.

Detta var några appar som fungerar bra. Att välja app beror ju på vad man vill göra med dokumentet sedan. Vill man kunna ta upp det på datorn och redigera det vidare t ex skriva ett protokoll så kanske word eller google docs samt pages är det bättre valet. Vill man bara skriva korta anteckningar och inte göra något ytterligare kan anteckningar i iphone räcka. De flesta apparna kostar på ett eller annat sätt, antingen som engångsköp eller prenumeration för att t ex få mer lagringsutrymme eller ytterligare funktion. Dom som är gratis är googles dokument och keep. Anteckningar i iphone/ipad är gratis om man inte behöver mer än 5 Gb lagring i icloud.