Nyheter januari 2017

Här kommer lite nytt som hänt inom teknikvärlden. 

Vi börjar med windows:

Microsoft har sagt att i nästa stora uppdatering av windows 10 kommer den inbyggda skärmläsaren Narrator få stöd för punktdisplayer. Vilka fabrikat och modeller som kommer stödjas har jag inte fått fram.

Skärmläsaren Jaws för windows har nu släppts i en ny version som är version 18. Bla bättre stöd för pekskärmar i windows 10 och en hel del fixar. Läs om allt på www.freedomscientific.se.

Office 2016 har nu varit ute ett tag. Lite småsaker som visat sig vara lite annorlunda mot tidigare är att man nu i outlook för att nå mapplistan får ta F6 för att växla vyer istället för tab som det varit tidigare. Har inte kört office 2016 själv så mycket så jag kan säga om övriga program fungerar bra eller ej. 

Däremot är office 2016 idag väldigt tillgänglig och fungerar riktigt bra med skärmläsaren voice over på mac. Tidigare versioner har varit helt oanvändbara men 2016 är ett riktigt bra exempel på att Microsoft numera tänker mer tillgänglighet. Likaså appen Word för ios är mycket tillgänglig och fungerar bra.

På tal om ios. Det har uppdagats en hel del problem med senaste versionen av ios 10.2 Speciellt med punktdisplayer från Freedom scientiffic. Rapporter har kommit om att displayen inte går ansluta igen till iphone om kopplingen förloras. Vissa användare har också rapporterat om en rätt lång fördröjning när man skriver text i ett textfält med displayen. 

Några andra små bekymmer med ios 10 är att vissa dialoger inte visas. Bla i facebook om man vill logga ut. Den rutan visas inte i ios 10, däremot i ios 9 fungerar det så något är ändrat där.

Vi får hoppas på bättring i nästa version.

Likaså på Mac, där har punktstödet i mycket stora delar slutat fungera i mac os sierra, i alla fall för mig. De flesta html areor visar inget på punktraden. Även här får vi invänta uppdatering av mac os för att se om problemen blir fixade.

Tidigare i höstas kom också en ny version av mjukvaran till Victor reader stream 2. Var inga stora nyheter denna gång utan mer en buggfix. Hämtas enklast på Humanware..com och under deras supportavdelning. Lite klurigt hitta nedladdningen men med lite pyssel så går den hitta.

Sedan har vi ju här tidigare skrivit om SJ och deras otillgängliga webbplats och iphone app. Goda nyheter nu är att iphone appen är helt igenom tillgänglig, och man har också tagit bort vissa tidsgränser som ställde till det när man skulle boka resor. Fungerade aldeles utmärkt att boka resa och att sedan under resan ta fram biljetterna. Även övrig information om resan dök upp i appen. Bra jobbat där, nu är det bara webbsidan kvar att fixa för SJ

Västtrafik som är det reseföretag som sköter trafiken med bussar, spårvagnar och tåg i Västra götalandregionen har under senaste året släppt en rätt otillgänglig app. Men det verkar som dom är possitiva till att få den tillgänglig igen. Den föregående appen fungerade bra men så ändrade man något i en uppdatering och det blev väldigt otillgängligt. Men samarbete är igång med bla SRF (synskadades riksförbund) i Göteborg om att få appen användbar igen.

SVT har gjort om sin app SVT play ordentligt för ios. Appen har nu ett helt nytt utseende och man har också försökt få den så tillgänglig som möjligt. Ett led i detta är att man kan söka syntolkade program som egen kategori. Appen verkar fungera bra vid en snabbtitt här.

 

Och sist men inte minst vill jag önska er alla läsare ett gott nytt år! 

Har ni tips på appar, podcastidéer eller någon text ni vill att jag skall publicera här angående tillgängliga produkter så hör gärna av er. epost@tbteknik.se är adressen ni kan använda.

Välkomna med era mail.

3 kommentarer

  1. För att få syntolkning i nya SVT Play för iOS:
    Starta ett syntolkat program.
    I spelaren högt upp på skärmen välj Accessibility and subtitles.
    Välj syntolkning.
    Tryck på Stäng längst ner till höger.
    Detta behöver du bara göra en gång. Nu spelas alltid syntolkning upp när det finns. Inga speciella syntolkningsspår alltså. Det går att slå av och på syntolkning under ett program. Det påminner om Netflix lösning. .

  2. En allvarlig bugg i Jaws 18: Det verkar inte gå att navigera till en viss sida eller i en länkad innehållsförteckning i Adobe Reader dc. Rubriknavigering funkar.

  3. Verkar som det finns en bugg med jaws 17, office 2016 och windows 10. När man plockar upp dialogen räkna ord kraschar word. Kan vara värt tänka på för den som behöver den funktionen.

Kommentarer är stängda.