Gott nytt år från Tbteknik

Så var teknikåret 2017 över. Vad har vi då fått se i år?

Fortsättningen på sammanslagningen av tre utvecklare/tillverkare av hjälpmedelsprogram och det står klart vilka program som får leva vidare och vilka som får cyberdöden dö. Kvar blir jaws och zoomtext medan Window eyes och Magic får lämna.

Apple har uppdaterat sina enheter under året och egentligen inga revolutionerande nyheter. Vad man däremot märker av inom mobila området är att allt fler appar blir inteligentare och lär sig mer med den nya AI tekniken. Ett stort exempel på det är appen seeing ai från Microsoft. Den släptes strax innan jul i Sverige och den klarar av rätt mycket fast mest på engelska än så länge. Att tolka text går däremot bra både live och med foto. Att känna igen olika produkter med hjälp av streckkod fungerar inte så värst bra än men det beror på att det inte verkar finnas så mycket produkter än i de databaser som används. Mer om denna app i kommande artiklar.

På tal om jaws så har version 2018 sett dagens ljus. En hel del fixar för windows 10 där bla stöd för webläsaren Edge är på gång. Rekommendationen är fortfarande Internet explorer eller firefox och då skall man köra Firefox ESR versionen. En annan nyhet är att det går göra en ocr på dokument från skanner direkt i jaws. Fungerar dock ej 100% med alla skanners.

På förstoringskamerafronten verkar kameror med inbyggd OCR funktion vara det heta i år. Fler modeller dyker upp med möjlighet att göra en ocr på bilden som tagits och få det uppläst.

Andra intressanta nyheter är att SVT har lagt in möjlighet till både syntolkning och uppläst textremsa i sin ios app. Även Netflix har många syntolkade program och uppläst textremsa verkar fungera direkt med voice over.

Windows 10 har i senaste uppdateringen förbättrat inbyggda förstoringen och andra möjligheter att anpassa utseendet. Även den inbyggda skärmläsaren har fått sig några uppdateringar. Går också i webbläsaren Edge att klicka i text och få den uppläst av den inbyggda svenska rösten Bengt.

 

Ja det var lite ur vad som hänt under året. Vad önskar jag för nästa år då?

En önskan är att Apple tar tag i mac os och förbättrar både voice over men framförallt punktstödet som idag i High Sierra är riktigt dåligt.

Att vi också får fler syntolkade program i fler kanaler än svt samt uppläst textremsa enkelt så alla kan få del av det.

 

Med detta önskar jag ett gott nytt teknikår 2018.

1 kommentar

  1. Uppläst text direkt med VO fungerar även med tv4 Play. Punktdisplaystödet för detta bör nog utvecklas lite. Med tal går det bra. Du måste ha undertexter för hörselskadade påslaget.

Kommentarer är stängda.