Nyhetsuppdatering augusti 2018

Lite nyhetsuppdateringar som kommit under sommaren.

 

Ny mobiltelefon från Kapsys.

Denna telefon kommer heta Minivision och är en telefon med endast grundfunktionerna ringa, sms, kontakter och några få funktioner till. Den styrs helt med knappsats och har inga appar eller möjlighet installera appar. Ingen pekskärm. Fullt talstöd i menyer och även diktering. Den kommer börja säljas i höst av Iris Hjälpmedel.

www.irishjalpmedel.se

 

Google maps ger dig information om kollektivtrafik.

I appen Google maps skall du nu kunna få samma information om kollektivtrafiken som vid andra typer av navigering med bil, till fots och cykel. Den skall även kunna tala om när det är dags stiga av fordonet. Google maps finns för både iPhone och Android och är mycket väl anpassad för skärmläsare. Vid test så verkar det som att Maps inte ger någon notis på iPhone när det t ex är dags stiga av.

 

Microsoft pensionerar Skype version 7

Microsoft påtvingar oss ytterligare en försämring. Skype version 7 pensioneras 1 september och kommer ej längre fungera. De versioner som kommer fungera är version 8 och den version som finns i windows 10 store. Ingen av dessa versioner är speciellt tillgängliga i dagsläget. Freedom scientific jobbar på script och lösningar som skall göra version 8 användbar men när dessa ändringar når oss här i Sverige är oklart.

Även Mac-användare blir tvingade till denna sämre uppdatering då även version 7 för mac pensioneras 1 september.

En lösning som är tillgänglig är att köra Skype på iphone/ipad eller android istället för datorn om man kan.

 

Ny app, Timespot.

Denna app fungerar endast med Västtrafik vad jag kan förstå. Den presenterar vilka bussar och spårvagnar som avgår från vald hållplats. Dels presenteras det på skärmen men även uppläst med talsyntes. På iPhone krockade det med voice over så för att få programmet att läsa upp informationen så var man tvungen stänga av voice over. Men å andra sidan behövs ju inte uppläsningen om voice over är på. På Android läste både appen och talkback samtidigt så där blev det lite rörigt. Appen har små tillgänglighetsmissar i gränssnittet men fungerade bra att använda. Kör man iPhone är appen Nästa vagn ändå ett bättre väl då den är mer tillgänglig och dessutom fungerar den med fler trafikbolag.

 

Kör Facebook messenger i webläsaren.

Om du vill chatta på Facebook messenger men inte vill använda den klumpiga facebooksidan kan du gå till www.messenger.com och endast använda chatfunktionen. Ser ut att fungera bra att använda med Jaws som jag just testat.