Nyheter april 2020

Facebook messenger finns nu för windows och mac
Facebook har lanserat en separat app för mac och windows 10 av sin populära messenger app. I denna kan man chatta, ringa röstsamtal och videosamtal. Går även att ha gruppsamtal.
Det är samma funktioner som i messenger för iphone och android.
Appen går endast hämta i mac appstore och i windows 10 store.
Fungerar inte helt optimalt med jaws på windows men den går hantera om man är tålig och vill prova.

Syntolkning och ljud på filmer
Det arbetas nu med att få tillstånd att publicera filmer med endast ljudspåret samt syntolkning. Detta innebär alltså att ingen bild är med. Man skall då kunna lyssna på filmen och höra syntolkningen. Så här beskriver man det hela från Syntolkning.nu.
Genom att plocka det bästa från ljudböcker med radioteater uppnås möjligheten att se film utan att se film. De biofilmerna som kommer läggas ut blir som
ljudböcker men med radioteaterns fördelar och till detta en syntolk som beskriver det visuella från filmen.
Mer om det finns på www.alltomsyntolkning.nu och www.syntolkcentralen.se

Ny iPhone
Apple har nu släppt en billigare iPhone som går under namnet iPhone SE. Den har samma utseende och storlek som iPhone 8 men har teknik på insidan från iPhone 11.
Det är således en skärm på 4,7 tum och den har som föregångaren iPhone 8 en hemknapp i form av en touchknapp.
Priset kommer ligga kring 5500 kr för den med 64 GB lagring. Det är ett bra pris för en iPhone idag eftersom de andra modellerna i iPhone 11 serien kostar betydligt mer.
Iphone SE kan förbeställas nu och beräknas vara i butik för leverans 27 april.

Punktinmatning på skärmen i Android
Google har lagt till en ny funktion i sin programvara för tillgänglighet. Denna funktion gör det möjligt att mata in text med punktinmatning på skärmen istället för det vanliga tangentbordet. Det skall fungera ungefär som på iPhone där man har touchområdena för punkterna på kortsidorna av skärmen.
Denna inmatningsmetod har endast unified english som teckentabell i nuläget så det är kanske inte något för oss i Sverige ännu men man kan ju hoppas det kommer en svensk tabell med.