Vinux – En tillgänglig linuxdistribution

Har provat en utgåva av linux som heter vinux. Denna utgåva bygger på ubuntu i grunden men har specialdesignats för att fungera med de hjälpmedelsfunktioner som finns i bl a ubuntu från början och en hel del program som har lagts  till i systemet. I vinux ligger tre olika skärmläsare och två olika förstoringssystem. Punktdisplayer som ansluts via usb upptäcks automatiskt och startar om det finns driver för dom. De flesta usb-displayer finns med så det verkar vara en stor mängd drivrutiner inkluderade.

När man startar vinux från live-cdn så hamnar man efter en stund i det grafiska gränssnittet Gnome desktop och skärmläsaren Orca som är inkluderad i gnome startar automatiskt.

Här finns sedan genvägar för att t ex installera vinux på din dator. Du kan utforska systemet direkt från live-cdn men du får då räkna med lite svarstider då cd-läsaren inte är lika snabb som ett installerat system.

Väljer du att installera vinux så är det samma installer som för ubuntu. Denna är ganska enkel och du väljer att fylla i det frågor som behövs. I första skärmen väljer du med fördel svenska så att sedan tidszon och tangentbord blir rätt. När du sedan väljer partition i nästa steg kan du välja att installera vinux tillsammans med tidigare operativ eller helt rensa hårddisken. Var extra noga här så du inte gör något du kommer ångra. Vill du installera tillsammans med t ex windows så bör du först säkerhetskopiera windows och dina filer till en säker plats.

När vinux är installerat är det bara köra på. Svenska är inte installerat från början utan det måste läggas till i efterhand. Beror på att det är begränsad plats på live-cdn för alla paket.

Jag tycker vinux fungerar bra och jag har kört det lite grann med mycket bra resultat. Grabbarna och tjejerna bakom denna utgåva har verkligen lyckats få en tillgänglig distribution på det viset ubuntu borde varit från början. Ta gärna och prova den du med.

Live-cdn kan du hämta här från min sida då det är lite långsam nedladdning från vinux egen hämtningssida.

Brän sedan ut denna iso-fil på en cd och kör igång datorn med cdn laddad. Notera att du måste ha ett cd-brännarprogram för att bränna ut denna iso fil. du kan inte kopiera den direkt på en skiva. Windows 7, linux och mac kan direkt från systemet skapa en cd från en iso fil, andra windows versioner kan det inte så då måste du ha t ex Nero för att skapa cd-skivor från iso-filer.