Ubuntu 10.10 testat

Ubuntu 10.10 är nu släppt. Här har jag kikat lite på förbättringarna för synskadade användare av Ubuntu.

Ladda ner Ubuntu här.

När man laddat ner iso filen och brännt den till en cd är det så dags att starta sin dator på den cdn. Jag laddade ner ubuntu desktop edition 32 bitars för denna lilla test.

Att starta ubuntu med tillgänglighetsfunktionerna aktiva är inte helt självklart och jag ser ingenstans på webplatsen om hur man gör. Men så här gör man.

Starta datorn med cdskivan i läsaren. När cdn börjar läsa skivan trycker man mellanslag några gånger och sedan enter, efter det trycker man f5 och sedan siffran 3 och två tryck på enter. Nu bör den starta med talet igång.

Detta förutsatt att datorn kan starta från cd.

När man väl är inne på skrivbordet och Orca talar så kan man utforska ubuntu från cdn och se hur det ser ut.

Att sedan installera ubuntu var inte särskillt svårt. Välj install ubuntu från skrivbordet och följ guiden. Det lite besvärliga är att sedan göra rätt partitioner på hårddisken men har du inget du är rädd om på disken är det bara köra efter förvalt alternativ. Hittas ett tidigare operativsystem kan du välja att lägga ubuntu bredvid detta och på så vis ha två system att starta med.

När allt är klart och datorn startat om är det dags logga in i systemet. Som användare av skärmläsare märker man inte först de fina ändringar som är gjorda rent grafiskt men det jag märker är att jag har tal vid inloggningen och sedan så fungerar de administrativa programmen bättre nu än i tidigare versioner av Ubuntu då man fick modifiera lite för att det skulle funka. Fortfarande är gksu, det är det som sköter om att ändra nivån till systemadministratör när du kör program som kräver detta, ett problem för Orca som krashar med det. Lösning är att köra i terminalen och skriva sudo före kommandot. Menyn kan redigeras att inkludera sudo istället för gksu vid start av dessa program.

Ubuntu ser mycket trevligt ut och är ett mycket bra alternativ för att få ett fungerande tillgänligt system på din dator som inte kostar mer än gratis och inköp av en dator.