Är AM-radions dagar räknade?

Fler och fler kort- och mellanvågssändare stängs ner av radiostationerna och anledningen sägs vara att lyssnarna nu finns på nätet istället för via kortvåg. Sveriges radio stänger sin mellanvågs- och kortvågssändare nu sista oktober. För en gammal radiointresserad är det lite sorgligt men man måste ju se till kostnader och antalet lyssnare. Det är trots allt stora utgifter att underhålla en sändaranläggning så att den håller god klass. Digital kortvågsradio blev heller ingen hit. Provade det lite innan jag monterade ner mina antenner för flytt och ljudet var helt okej men det var svårt hålla signalen uppe hela tiden. Då förhållandena ändrades så att mottagningen blev sämre blev det helt enkelt tyst bitvis i den digitala sändningen. Detta problem slipper man ju så klart i webradio. Visst det lilla mysiga att sitta och leta svaga stationer i bruset med öronen på skaft, ja den tiden är nog förbi snart. Även om många länder i sydamerika och afrika än så länge kör vanlig analog radio på kortvåg.

Med tanke på detta lilla resonemang kan det väl vara på sin plats med några tips om program för att lyssna på webradio i din dator eller iPhone.

för mac har vi det fantastiska programmet Radioshift. Detta bygger på en stor och bra katalog med radiostationer världen över. Du kan också schemalägga inspelningar från de olika stationerna.

Vi har också Snowtape. Detta program var vid testandet inte tillgänligt med skärmläsare. Även här finns en bra katalog med stationer samt inspelningsmöjlighet.

Itunes har också en katalog med stationer gruperade i kategorier baserade på innehåll.

För windows har vi Radio Sure som bygger på en katalog som jag tror användarna själva kan uppdatera genom programmets forum på hemsidan.

Screamer radio var bra den också men är tyvärr död nu.

Winamp har en katalog som listar alla stationer som finns i nätverket shoutcast. Många privata icke komersiella små stationer finns där.

Windows mediaplayer har också någon form av radiokatalog.

För iPhone finns Wunder radio som har samma katalog som radio shift ovan. Många stationer världen runt. Programmet ger dig också möjlighet att lista stationer där du befinner dig med hjälp av gps:en i telefonen.

Shoutcast radio, ger dig katalogen för shoutcast men spelaren i programmet är väl inte den bästa. fungerar dock hyffsat.

För Nokia finns Nokias egen internetradio som jag inte fått att fungera med skärmläsare. Några anddra alternativ finns också men de flesta är svåra att använda för den synskadade användaren.

För Android och windows mobiler har jag inget bra tips. Kommentera gärna om du har.

Linux då, ja jag har inte hittat någon komplett programvara med bra katalog i utan man får lägga till själv de stationer man vill höra på. programmet rhytmbox klarar spela de flesta formaten av strömmar men man får som sagt klippa och klistra länkarna till ljudströmmen själv.

Detta var ett litet urval av program jag känner till för att lyssna på radio. Många stationer erbjuder ju såklart lyssning direkt från websidan men jag tycker oftast det är enklare med ett eget program för detta.

Vill man dock bläddra i en katalog på nätet finns Mikes’s radioworld där det finns en mängd stationer listade med länkar till hemsidor och lyssnalänkar.

Till sist är det väl bara säga, Adjö 1179 mellanvåg och de övriga kortvågsfrekvenserna från Sveriges Radio.