Olympus DM-5 testad

Har fått lägga händerna på en Olympus DM-5. Denna lilla maskin är en skapelse som kan spela upp allehanda ljudfiler såsom musik, ljudböcker, böcker i daisy-format och även böcker från audible. Men förutom detta är det en riktigt trevlig inspelningsmaskin också. Den har två mikrofoner på toppen och även möjlighet att ansluta extern mikrofon. Den kan spela in i stereo eller mono i de vanligaste ljudformaten, wma, mp3 och wave. Det finns ett internt minne att lagra ljud på och ett micro SD kort kan användas för att utöka kapaciteten.

Ljudet då? Ja den inbyggda lilla högtalaren kan väl inte sägas låta jättemycket men det räcker gott och väl att höra en bok eller kontrollyssna sin inspelning. Hörlur eller aktiva högtalare går ansluta för att få bättre ljud. Inspelningen låter också riktigt bra. Inspelningsnivån kan justeras manuellt eller automatiskt. Filter finns också för att t ex klippa bort låga störande brumljud i omgivningen vid inspelning.

Olympus DM-5 har röstguide som talar om i stort sett alla alternativ och val man kan göra i menyerna. Jag lyckades dock inte ställa datum och tid samt att minnes och systeminformationen inte lästes upp.

Storleken då, DM-5 är liten till formen, som en liten mobiltelefon ungefär och väldigt lätt att hålla. En liten väska följer med som man kan ha spelaren i när man t ex är ute. Man kan dock inte styra spelaren när den ligger i väskan.

Röstguide och menyer är på engelska men svensk översättning ryktas om i framtiden. Manualen är i pappersform och när man ansluter spelaren till datorn finns det en pdf version av manualen i spelarens minne som visas i utforskaren.

Fördelar:

Liten och lätt spelare med bra ljud både för in- och avspelning. Klarar de flesta ljudformat och bokformat som finns. Har också möjlighet till hastighetsjustering vid bokläsning. Stort lagringsutrymme på 8 GB och expanderbart med ett micro sd kort. Tydliga knappar som styr huvudfunktionerna på apparaten.

Nackdelar:

Manual i pappersbok + pdf som ej har bra beskrivning för den synskadade användaren. Menyer och röstguide på engelska i nuläget.

Sammanfattning:

Trevlig liten spelare som klarar det mesta både in och avspelning av musik och böcker samt podcasts. Det lilla formatet gör att den lätt kan följa med i jobbet eller på resan.