Synca rss feeds med google reader

Jag använder flera datorer och en iPHone. Det värsta jag vet är att saker inte syncar med varandra. T ex när jag läser mina rss feeder så vill jag ha märkt dom som är lästa hemma på datorn märkta lästa på min iPhone och på min jobbdator. Hur kan man göra detta? Jo så här.

I början av min tid med rss feeds så använde jag tjänsten newsgator online. Då kunde jag läsa nyheter hemma och på jobbet. Mobila enheter med funktioner för rss fanns inte då. Problemet med Newsgator var att det var en förskräckligt exprementsugen grupp som gjorde sidan så rätt var det var kände man inte alls igen sig. Och ibland var den dessutom rätt otillgänglig. Jag övergick till bloglines och samma där. Sen övergick newsgator till att bli del av google reader. Jag tror google köpte dem, minns inte helt. Jaha, google reader var om möjligt ännu mer otillgänglig. Så det slutade med att jag installerade en applikation för rss på en dator och körde så i några år. Nu hände det sig så att jag fann en app på iPhonen som heter Feeds. Den appen använder google reader som bas vilket då gör det möjligt att markera artiklar som lästa, stjärnmärkta osv på iPhonen och då händer detsamma på google reader. Jaha, då skall det då hittas en liknande programvara för datorn. Kör mac och efter googlande och kikande på nätet fann jag Newsgators gamla program netnewsvire som visade sig vara riktigt bra med voice over. Och ett plus till, sync med google reader. Japp. nu kan jag alltså läsa samma feeder på datorn och iPhonen och märka artiklar med stjärnor eller som lästa och detsamma händer på datorn och google reader. Så långt allt väl. Men hur katten läser jag det på jobbdatorn då? Webbgränssnittet är ju helt galet otillgängligt. Ja som av en ren total slump så surfade jag in på google reader med min iPhone och safari, då visade sig adressen www.google.com/reader/i/ i adressfältet. Jaha, kan det funka månne? In på datorn och prova och jo det funkade. Sidan vart något enklare att läsa även om skärmläsaren både på mac och windows inte riktigt fann länkarna som länkar. Då fick jag en idé och bytte adressen till följande www.google.com/reader/m/ och vips fick jag en helt html-baserad sida som gick köra med skärmläsaren i windows som jag har på min jobbdator.

Så med google reader på webben med adress www.google.com/reader/m/ kan jag läsa feeds på vilken dator som helst, via programmet feeds eller via safari på iPhonen, eller via Netnewsvire på macen så kan jag läsa och markera och tagga mina nyheter precis som jag vill och ändringarna syns på alla platser. Inte dumt, eller hur? Notera: Du måste ha ett konto hos google för att kunna använda reader. Har du ett gmail-konto så fungerar det. Har du inte ett konto kan du surfa in på www.gmail.com och skapa ett.

Länkar till programmen:

Feeds för iPhone i appstore

NetNewsVire för mac

Google reader mobilvariant för dator och mobil

http://www.google.com/reader/m/

%d bloggare gillar detta: