Nokia dödar Symbian för mobiltelefoner – vad händer med våra skärmläsare talks och mobile speak då?

Vi kan nu läsa bl a hos TKJ Nokia dödar Symbian för mobiltelefoner.Det här är inte speciellt förvånande. Symbian har kännts gammalt och förlegat länge och utvecklingen av program är väl i det mesta död. Frågan är väl bara hur utvecklingen av skärmläsarna som finns för symbian, Talks och Mobile speak kommer utvecklas med detta meddelande på bordet. Windows phone 7 fungerar nämligen inte alls med skärmläsare så något alternativ är inte detta i nuläget. Nu kommer det ju förståss ta en lång tid innan alla symbiantelefoner är begravna i elektronikkyrkogården men skärmläsarna som finns för symbian kanske inte kommer utvecklas mera.

Denna utveckling är oundviklig och vi får hoppas att Microsoft och tillverkarna av skärmläsare kommer fram till en bra lösning även för wp7. Vore ju trist om bara iPhone blir kvar som tillgänglig telefon, då blir det ingen konkurrens mellan skärmläsarna och då tror jag utvecklingen stagnerar. Jag vet inte heller om Windows phone 7 enbart blir pekskärmstelefoner eller om det kommer komma varianter med knappar. I vissa situationer är en telefon med vanlig knappsats att föredra för en synskadad användare då det är svårt höra talsynteser när man är ute i bullriga miljöer och skall leta rätt på telefonnummer och kanske knappa in olika siffror för taltjänster. Den som lever får se men gruppen synskadade runt om i världen måste göra sin röst hört och trycka på tillverkarna om bra modeller.

2 kommentarer

  1. Det var nästan väntat att Symbian planeras gå i graven. Jag grunnar på om det kanske finns en marknad för Android och en Skärmläsare? Nya opperativ är här för att stanna, Symbian var nytt en gång i tiden det också. Jag hoppas på att skärmläsare för Andoid utväcklas så att den blir användbar. På så sätt får vi konkurans och det är nyttigt.

  2. Ja och nu ryktas det dessutom att Microsoft skall köpa Nokias mobiltillverkning. Vi får se hur det går.

Kommentarer är stängda.