Test Arcam rdac, d/a omvandlare som lyfter ljudet

Tycker du att datorn låter trist och tråkig när du spelar musik från den till din HiFi anläggning. Då kan denna pryl lyfta ljudet till nya höjder.

Arcam rdac är i mina öron en mycket väljudande digital till analog omvandlare. Ljudkretsarna som sitter i vanliga datorer är allt som oftast inte av någon högre kvalité. Störningar från datorns andra komponenter är också ett stort problem och alla processer som körs i mjukvara och operativsystem ger också upphov till sämre ljud. Vrider jag upp volymen högt och lyssnar på min dator här utan att spela något så brummar det och fräser nåt aldeles förfärligt. Ljudet är också ganska tråkigt, platt och saknar den där lilla extra kicken. Det råder en sådanhär liten trevlig digital till analog omvandlare bot på. Den jag fastnade för när jag provlyssnade olika modeller med öronen på skaft var just Arcam rdac. Den lät väldigt mjukt och detaljrikt och t o m en skruttig webbradiosändning med halvdassig bitrate lät riktigt trevligt. Denna lilla box har ingång för usb anslutning, optisk eller koaxial digital ingång. Med usb anslutningne jackar du in den direkt i din dator och då blir den ett eget ljudkort. Välj detta i ljudinställningarna för ditt operativ och vips kommer du få mycket finare ljud ifrån din dator. Du kan också ansluta en äldre cd-spelare via optisk eller koaxial ingången och liva upp ljudet på denna med.

Det finns också en variant där man ansluter en usb dongel i datorn och då överför man ljudet trådlöst till enheten som står vid ljudanläggningen.

Arcam Rdac säljs av Hifi-klubben. Länk till deras produktsida här.

Jag är mycket nöjd över vad den lilla boxen presterar och ljudtokig som jag är trivs jag när det låter bra och man kan lyssna på musik även från datorn med bra resultat.

+ mycket bra ljud

+ Lätt installera, inga driver för mac men för windows 7 får man hämta en uppgraerad driver.

+ inga knappar med olika inställningar, bara en för att välja usb, optisk eller koaxial ingång samt en strömbrytare på baksidan.

– Kanske lite väl saftigt pris men gillar man ljud så är den värd det.

Ljud och hur det låter är en högst personlig sak. Du bör själv lyssna på dom komponenter du planerar skaffa till din ljudanläggning så du blir nöjd och kommer trivas länge med grejerna.